POVODOM 1001 BROJA KIKINDSKIH
19. April 2018.
HUMANITARNA AKCIJA – prikupljanje i podela očuvane polovne garderobe
19. April 2018.

Sprečiti nasilje u Vojvodini

Cilj Mitinga u Hrtkovcima, koji je najavila Srpska radikalna stranka, je obnova fašističke prakse etničkog čišćenja. Posle ratova devedesetih svakome je jasno kakve  su posledice šovinističkih ekstremizama.

Desni ekstremisti nastoje da iskoriste siromaštvo u kome živi dobar deo stanovništva Srbije, kako bi za sve nedaće okrivili pripadnike drugih naroda.

Do masovnih mobilizacija na ultradesnoj osnovi dolazi kada ekonomski i politički sistemi nisu u stanju da generišu zadovoljavajući nivo socijalne sigurnosti. Državni organi dužni su da energičnom akcijom spreče novo izazivanje nasilja u Vojvodini, kako desni ekstremizam ne bi postao masovni pokret.

 

Podsećamo da prema Zakonu o javnom okupljanju okupljanje nije dozvoljeno:

 

1) kada postoj iugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije;

2) kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje naoružani sukobili u potrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

 

Pozivamo sve građanke i građane, političke i druge organizacije da se angažuju na suzbijanju svih šovinizama,kako bi se očuvao mir u pokrajini. Trenutno dobri međunacionalni odnosi u Vojvodini jedina su pozitivna tekovina promena koje su nastupile posle pada režima Slobodana Miloševića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *