Znate li u kojoj se ulici nalazila “večernja škola”?
11. January 2019.
Deo naseljenog mesta u ponedeljak bez struje
13. January 2019.

Sledi nešto topliji period, do srede sa povremenim padavinama

Nakon nešto dužeg perioda hladnijeg vremena koji traje praktično od 3. januara, pred nama je period nešto toplijeg vremena, a koji će samo na kratko biti prekinut u utorak, kada su inače mogući i pljuskovi snega. Tokom naredna tri dana treba očekivati povremene padavine, ali je reč o malim količinama. Iako je to još daleko, samim tim i nesigurno, sredu i četvrtak naredne sedmice konačno bi mogli da obeleže i duži sunčani intervali.

Sekundarni ciklon u Tirenskom moru u ponedeljak (GFS)
Sekundarni ciklon u Tirenskom moru u ponedeljak (GFS)

U nedelju i ponedeljak uz dosta oblaka malo toplije, povremena kiša i susnežica, a u ponedeljak i vetar

Naredna dva dana obeležiće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa padavinama u vidu susnežice i kiše. Prvi talas padavina očekuje se već u nedelju sredinom dana, kada se mestimično očekuju susnežica ili kiša, i to u malim količinama. Nastaviće se otapanje snežnog pokrivača, kojeg ionako nema mnogo na području Vojvodine. Drugi talas padavina očekuje se sutra kasno uveče, tokom noći ka ponedeljku, a samo ponegde i tokom prepodneva u ponedeljak.

Susnežica i kiša u noći ka ponedeljku u Vojvodini (ARW)
Susnežica i kiša u noći ka ponedeljku u Vojvodini (ARW)

Minimalne temperature u nedelju će se kretati između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 2 do 5°C. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, uveče u pojačanju. U ponedeljak, minimalne temperature će se kretati između 2 i 3°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 4 do 6 stepeni Celzijusa. U ponedeljak će duvati umeren, na udare i jak, zapadni i severozapadni vetar, što će pojačati subjektivni osećaj hladnoće.

Maksimalne temperature u regionu u ponedeljak (ARW)
Maksimalne temperature u regionu u ponedeljak (ARW)

U utorak kratkotrajno zahlađenje uz moguće pljuskove snega

Obzirom da nas tokom ponedeljka očekuje prolazak hladnog fronta, u utorak se očekuju niže temperature, ali će to biti kratkog daha. Ono što bi moglo obeležiti utorak, ako ne u Vojvodini, onda gotovo sigurno južno od Beograda, jesu lokalni pljuskovi snega u izraženoj severozapadnoj struji. Uz izražen temperaturni gradijent na visini, i malo, ali dovoljno dostupne energije u atmosferi, bili bi to vrlo povoljni uslovi za plitku konvekciju i lokalno izraženije snežne padavine.

Za sada, šanse za lokalne pljuskove snega su u Vojvodini dosta manje u odnosu na predele južnije, ali su ipak postojane. Dok se u utorak očekuje slab i umeren jutarnji mraz uz jutarnje minimume do -5°C, dnevne temperature će biti malo iznad nule.

Od srede ponovo toplije, moguće i uz duže sunčane periode

Nakon pojave slabog jutarnjeg mraza u sredu ujutru, tokom dana u sredu treba očekivati malo do umereno oblačno vreme uz duže sunčane periode i dnevne temperature između 4 i 8°C. Slično vreme treba očekivati i u četvrtak, ujutru sa slabim mrazom, koji će ponegde možda i izostati, i uz dnevne temperature uglavnom malo iznad 5°C.

Promene su za ovaj period već moguće, i naravno mi ćemo o vremenskim prilikama naredne sedmice ponovo pisati u narednim danima!

 

Izvor – vojvodinameteo.rs

Foto – Daliborka Popov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *