Projekcija filma „Čujte, Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014“
12. May 2019.
PAJTIĆ PORUČIO STARIM KADROVIMA – PENZIJA NE BOLI PUSTITE OPOZICIJU DA SE PODMLADI
13. May 2019.

Sledi nekoliko kišovitih dana i POTOP u regionu – Vojvodinameteo

Danas (nedelja) jugoistočni vetar u pojačanju, uz nestabilnosti uveče kao i nešto više oblaka, a kasno poslepodne i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere u celoj zemlji, pa tako i na području Vojvodine, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Lokalno su tokom večeri moguće obilnije padavine, češće u zapadnoj polovini zemlje, a uz njih i pojačan vetar.

U ponedeljak nestabilno sa čestom kišom i grmljavinskim procesima, naročito u drugom delu dana

Na području Vojvodine i ostatka Srbije u ponedeljak se očekuje pretežno do potpuno oblačno i nestabilno vreme, uz čestu pojavu kiše, i lokalnih pljuskova sa grmljavinom – posebno u drugom delu dana, odnosno poslepodne i tokom večeri.

Naše područje nalaziće se još uvek u toplom sektoru ciklona, pa će većina padavina biti konvektivnog porekla, što će značiti veću razliku u količini padavina na manjem području, a biće uslova i za pojavu vremenskih nepogoda sa lokalno obilnijom kišom, jakim vetrom, i pojavom grada.

U ponedeljak će se na području Vojvodine minimalne temperature kretati između 11 i 14°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C.

U utorak i sredu hladnije uz povremenu kišu

U Vojvodini se u utorak i sredu zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, ali uz priliv hladnije vazdušne mase, pa će temperature biti u padu. U utorak i sredu dnevne temperature kretaće se između 14 i 17°C, što su temperature ispod do znatno ispod normale.

Sreda bi prema aktuelnim procenama mogla proći u većini krajeva Vojvodine ipak u znaku suvog, ali oblačnog i tmurnog vremena. Nova „runda“ padavina u Vojvodinu bi stigla tek tokom večeri, dok bi četvrtak ponovo doneo više kiše – prema današnjim procenama.

Šta se sve očekuje u regionu u periodu 12.05-17.05?

Centar dešavanja definitivno će biti zapadnije od nas, u predelima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U narednih 5 dana numerički modeli simuliraju najveću akumulaciju padavina na području planinske i središnje Hrvatske, kao i zapadne i severozapadne Bosne i Hercegovine.

U ovim područjima aktuelne projekcije ukazuju na 150 do 200mm vodenog taloga tokom 4 dana, a lokalno bi moglo pasti i više od 200mm. Ovo bi moglo uzrokovati aktiviranje starih, i pokretanje novih klizišta u oblasti Dinarida.

Kada govorimo o Vojvodini, u drugom delu naredne sedmice, treba očekivati pre svega veći porast vodostaja Save i Tamiša, a potom i Begeja i Tise, obzirom da se i u rumunskim Karpatima očekuju lokalno obilnije padavine. Takođe, očekuje se porast podzemnih voda, pa će na području Vojvodine postojati mogućnost za plavljenje podruma, i svakako stajaće vode na njivama, zbog veće količine padavina za kraći period.

 

Izvor Vojvodinameteo

Homemap

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *