24.4 C
Zrenjanin
Sunday, May 19, 2024
Naslovna Politika i društvo SKUPŠTINA ZRENJANINA DA NE MENJA IME GRADA ZBOG HIRA NACIONALISTA

SKUPŠTINA ZRENJANINA DA NE MENJA IME GRADA ZBOG HIRA NACIONALISTA

Zrenjaninski socijalni forum smatra da Skupština Grada Zrenjanina ne sme pokrenuti inicijativu za promenu naziva grada samo zbog hirova nekoliko nacionalističkih organizacija.

Svojevremno je bila podneta inicijativa da se Lazarevo, selo kod Zrenjanina u kome je uhapšen ratko Mladić, preimenuje u Mladićevo. Taj predlog uopšte nije bio ni razmatran, a tako treba postupiti i sa inicijativom udruženja „Petrovgrad“.​

Zagovornici promene naziva grada treba da prikupe overene potpise najmanje deset posto birača upisanih u birački spisak na teritoriji Grada Zrenjanina.

​Tada je, po Zakonu o lokalnog samoupravi, održavanje referenduma o inicijativi za promenu naziva obavezno.

Zahtevamo da nadležni organi ukolone zvaničene table sa nazivom grada koje se nalaze na ulazima u Zrenjanin,i ​koje nisu ispisane u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj ​organizaciji Republike Srbije.

Prema Zakonu, naziv grada na spskom jeziku je samo Zrenjanin, naziv Petrovgrad ne može se upotrebljavati u saobraćajnoj signalizaciji, službenim dokumentima, svi javni funkcioneri, kada nastupaju kao nosioci javnih funkcija, dužni su da na srpskom jeziku upotrebljavaju samo naziv Zrenjanin.

Reagovanje gradonačelnika koji je odmah zatražio mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu pokazuje da postoji čvrsta sprega između gradskih vlasti i zrenjaninskih kapitalsita, koji su glavni zagovornici promene naziva grada.

Izgleda da je gradonačelnik svojom podrškom “Petrovgradu” hteo da skrene pažnju  sa skandala oko fabrike vode. On je godinama  obmanjivao Zrenjaninke i Zrenjanince da je rešen problem snabdevanja ispravnom pijaćom vodom, a ispostavilo se da prihvaćeni koncept nije u skladu sa Zakonom, što se unapred znalo.

U svom radu Janjić je pokazao krajnju nestručnost, javno je izjavio da u gradskoj kući niko nije znao da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može obavljati prečišćavanje vode koja se distribuira u javnom vodovodu. Kada je započeta izgradnja fabrike vode, nije se setio da pita nadležno ministarstvo da li je ugovor sa jednom privatnom firmom u skladu sa zakonom.

Tragikomično je da je gradonačelnik od državnih organa zatražio da mu protuma​č​e procedure koje su zakonom utvrđene, a svaki dipolomirani pravnik u gradskoj upravi je mogao da ga o tome obavesti. Da stvar bude još gora,gradonačelnik ne poznaje ni Statut Gada Zrenjanina. Preporučujemo mu da se više konsultuje sa pravnicima, a manje sa popovima.

Nezadovoljstvo građana izazvano inicijativom za promenu naziva grada treba iskoristiti kako bi se ukazalo i na katastrofalne posledice partijske uprave. Decenijama javna preduzeća i ustanove ne služe potrebama građana, nego kao rezervoar privilegija za članove stranaka. Masovno je fiktivno zapošljavanje.

Potrebno je otvoriti široku javnu debatu o konceptima razvoja grada, budući da u Banatu nastupa socijalna katastrofa.

 

Za ZSF

Miroslav Samardžić

Zrenjanin, 17.3.2018.

3 KOMENTARA

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....