26.9 C
Zrenjanin
Monday, September 25, 2023
Naslovna Politika i društvo SKUPŠTINA ZRENJANINA DA NE MENJA IME GRADA ZBOG HIRA NACIONALISTA

SKUPŠTINA ZRENJANINA DA NE MENJA IME GRADA ZBOG HIRA NACIONALISTA

Zrenjaninski socijalni forum smatra da Skupština Grada Zrenjanina ne sme pokrenuti inicijativu za promenu naziva grada samo zbog hirova nekoliko nacionalističkih organizacija.

Svojevremno je bila podneta inicijativa da se Lazarevo, selo kod Zrenjanina u kome je uhapšen ratko Mladić, preimenuje u Mladićevo. Taj predlog uopšte nije bio ni razmatran, a tako treba postupiti i sa inicijativom udruženja „Petrovgrad“.​

Zagovornici promene naziva grada treba da prikupe overene potpise najmanje deset posto birača upisanih u birački spisak na teritoriji Grada Zrenjanina.

​Tada je, po Zakonu o lokalnog samoupravi, održavanje referenduma o inicijativi za promenu naziva obavezno.

Zahtevamo da nadležni organi ukolone zvaničene table sa nazivom grada koje se nalaze na ulazima u Zrenjanin,i ​koje nisu ispisane u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj ​organizaciji Republike Srbije.

Prema Zakonu, naziv grada na spskom jeziku je samo Zrenjanin, naziv Petrovgrad ne može se upotrebljavati u saobraćajnoj signalizaciji, službenim dokumentima, svi javni funkcioneri, kada nastupaju kao nosioci javnih funkcija, dužni su da na srpskom jeziku upotrebljavaju samo naziv Zrenjanin.

Reagovanje gradonačelnika koji je odmah zatražio mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu pokazuje da postoji čvrsta sprega između gradskih vlasti i zrenjaninskih kapitalsita, koji su glavni zagovornici promene naziva grada.

Izgleda da je gradonačelnik svojom podrškom “Petrovgradu” hteo da skrene pažnju  sa skandala oko fabrike vode. On je godinama  obmanjivao Zrenjaninke i Zrenjanince da je rešen problem snabdevanja ispravnom pijaćom vodom, a ispostavilo se da prihvaćeni koncept nije u skladu sa Zakonom, što se unapred znalo.

U svom radu Janjić je pokazao krajnju nestručnost, javno je izjavio da u gradskoj kući niko nije znao da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može obavljati prečišćavanje vode koja se distribuira u javnom vodovodu. Kada je započeta izgradnja fabrike vode, nije se setio da pita nadležno ministarstvo da li je ugovor sa jednom privatnom firmom u skladu sa zakonom.

Tragikomično je da je gradonačelnik od državnih organa zatražio da mu protuma​č​e procedure koje su zakonom utvrđene, a svaki dipolomirani pravnik u gradskoj upravi je mogao da ga o tome obavesti. Da stvar bude još gora,gradonačelnik ne poznaje ni Statut Gada Zrenjanina. Preporučujemo mu da se više konsultuje sa pravnicima, a manje sa popovima.

Nezadovoljstvo građana izazvano inicijativom za promenu naziva grada treba iskoristiti kako bi se ukazalo i na katastrofalne posledice partijske uprave. Decenijama javna preduzeća i ustanove ne služe potrebama građana, nego kao rezervoar privilegija za članove stranaka. Masovno je fiktivno zapošljavanje.

Potrebno je otvoriti široku javnu debatu o konceptima razvoja grada, budući da u Banatu nastupa socijalna katastrofa.

 

Za ZSF

Miroslav Samardžić

Zrenjanin, 17.3.2018.

3 KOMENTARA

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...