13.2 C
Zrenjanin
Tuesday, April 7, 2020
Naslovna Privreda Skupština grada Zrenjanina pooštrila uslove ako želite da se isključite sa sistema...

Skupština grada Zrenjanina pooštrila uslove ako želite da se isključite sa sistema daljinskog grejanja

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koju je usvojila Skupština Grada Zrenjanina na sednici održanoj 28. februara još više su poošterni uslovi koje stanari stambenih zgrada treba da ispune da bi se isključili sa daljinskog grejanja. Po do sada važećoj Odluci za to je bilo potrebna saglasnost svih vlasnika, ali sada su uslovi toliko pooštreni da su korisnici daljinskog grejanja primorani da koriste usluge Gradske toplane bez obzira na cenu i kvalitet usluga.

Pored izmirenja svih obaveza kupac koji želi da se isključi sada treba da dostavi pisanu saglasnost skupštine stambene zajednice za obustavu isporuke toplotne energije stana, odnosno poslovnog prostora koji se snabdeva toplotnom energijom sa zajedničkog mernog mesta. Ukoliko postoje tehničke mogućnosti za potpunu obustavu isporuke toplotne energije kupac je dužan da izradi idejni projekat objekta u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Kupac je dalje dužan da idejnim projektom objekta predvidi rekonstrukciju mašinskih instalacija i/ili toplotne podstanice tako da se zadovolje sledeći tehnički uslovi :

– izmeštanje svih delova mašinskih instalacija za grejanje iz stana i/ili poslovnog prostora za koji je podnet zahtev za obustavu toplotne energije,

– rekonstrukcija zidova prema susednim stanovima i /ili poslovnim prostorima i tretman kao “zidova ka negrejanom prostoru“,

– rekonstrukcija međuspratnih konstrukcija prema susednim stanovima i/ili poslovnim prostorima i tretman kao “međuspratna konstrukcija iznad/ispod negrejanog prostora”.

Pojedinačni otkaz ugovora i isključenja kupaca je moguć ukoliko obustava toplotne energije stana ili poslovnog prostora ne utiče na povećanje toplotnih gubitaka u stanovima, odnosno poslovnim prostorima krajnjih kupaca koje se graniče sa stanom, odnosno poslovnim prostorom koji je podneo zahtev za obustavu toplotne energije.

Kupac izvodi radove kojima se obezbeđuje obustava isporuke toplotne energije i snosi sve troškove radova i materijala koji nastaju usled obustave isporuke toplotne energije.

Očigledno je nemoguće da se po novim pravilima neki potrošač isključi sa daljinskog grejanja. Da bi to postigao morao bi da se izlaže ogromnim troškovima i da pribavi brojne dozvole što je očigledno neisplativo.

Zrenjaninska Gradska toplna prošle godine zabeležila je gubitak od 82 miliona dinara, a njena kreditna zaduženost iznosi 388,6 mil. I pored loših poslovnih rezultata ovo javno preduzeće, pored mesečnih zarada, zaposlenim uplaćuje i dodatno penziono osiguranje. Kao jedan od razloga za nastajanje gubitaka u Toplani navode smanjenje prihoda od prodaje robe usled manje potrošnje prirodnog gasa i blaže zime za deo grejne sezone u periodima januar-mart i oktobar-decembar 2019. Zanimljivo je da su se na sastancima građana koje je organizovao ZSF brojni potrošači žalili na pregrevanje stanova. Da li Toplna namerno nepotrebno preterano greje stanove da bi smanjila svoje gubitke? Inače, na veb sajtu Toplane stoji da je od 2017.vd direktor ovog preduzeća g. Ilija Svilar. Međutim, po Zakonu o javnim preduzećima period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, a isto lice ne može dva puta biti imenovano na tu funkciju..

Smatramo da bi zakonima i gradskim propisima trebalo prepustiti skupštinama stambenih zajednica da autonomno odlučuju o uslovima za isključenje sa sistema daljinskog grejanja. Prema Zakonu o stanovanju, vlasnici stanova samostalno mogu da uređuje svoje međusobne odnose.

Stvarni cilj donete Odluke je da se stanari u potpunosti prinude da koriste usuge Gradske toplane koja očigledno nema nameru da svoje poslovanje učini efikasnijim na korist potrošača. Radi se o klasičnom slučaju zloupotrebe monopolskog položaja. Iako su predstavnici Toplane stalno isticali kako mali broj vlasnika stanova želi da otkaže daljinsko grejanje, očigledno da u ovom javnom preduzeću strahuju da nezadovoljstvo građana njihovim radom može dovesti do povećanja broja isključenja.

Od 1997. u Srbiji postoji Poslovno udruženje “Toplane Srbije” koje trenutno ima 58 članova uključujući i najveće toplane, beogradsku i novosadsku. Ovo moćno udruženje vrši veliki uticaj na formulisanje energetske politike i donošenje zakona u ovoj oblasti. Iako toplane imaju veliki broj korisnika, oni su neorganizovani i rasuti pa nisu u stanju da se suprotstave moćnom toplanskom kartelu. Takođe, zanimljivo je i da se pojedine zakonske odredbe selektivno primenjuju. Tako se isporučena toplotna energija u Zrenjaninu naplaćuje po utrošku, što je u skladu sa zakonom, ali se, prema našim saznanjima, tako ne postupa u Beogradu i Novom Sadu gde se cena obračunava po kvadratnom metru.

 

Izvor: Zsf

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,443FanovaLajkuj
728PratilacaZaprati
319PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu zbog (ne)snadbevanja vodom se krši Zakon o komunalnim delatnostima

Član 2. Zakona o komunalnim delatnostima glasi: “komunalne delatnosti u smislu ovog zakona su delatnosti pružanja komunalnih usluga od značaja za ostvarenje životnih potreba...

LSV: Hitno obezbediti vodu za sve Zrenjanince

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u svom saopštenu najoštrije kritikuje ''neodgovorno ponašanje predstavnika zrenjaninske vlasti tokom izuzetno teškog perioda za sve naše sugrađane izazvanog pandemijom...

Gradonačelnik Janjić ”Odlični rezultati analize prečišćene vode”. Ipak još mnogo otvorenih pitanja i nejasnoća.

Kabinet gradonačelnika Zrenjanina je saopštio da je ''Zrenjanin je svakim danom sve bliže rešavanju višedecenijskog problema sa neispravnom pijaćom vodom''. ''Zavod za javno zdravlje Zrenjanin...

Zrenjanin: JKP “Čistoća i zelenilo” dezinfikuje javne ustanove i prostore

Počela je dezinfekcija pojedinih javnih ustanova i prostora na teritoriji Grada Zrenjanina, a sprovodiće je JKP “Čistoća i zelenilo”, delom i preduzeće “Ciklonizacija”  iz...