Tradicionalni Festival kobasica i rakije održan je danas šesti put u Belom Blatu, a prijavilo se 45 ekipa.
Takmičari su imali zadatak da formiraju ekipe od po šest članova i da od dobijenih 5 kg mesa žiriju predaju 30 cm pečene i 30 cm sveže kobasice. Takmičari su imali obezbeđeno meso, creva za kobasice i stolove, a od svoje opreme poneli su mašinu za mlevenje mesa, posude za meso, alat za punjenje kobasica, začine i dekoraciju za sto.
Na festivalu smo sreli ekipu takmičara iz Mužlje, a za naš portal Edvin Palinko koji je jedan od članova tima pod nazivom Mužljanski bećari rekao je da je ove godine konkurencija dosta jaka:
“Atmosfera je odlična, a uz muziku, kobasicu i po koju rakijicu je sve bolje. Konkurencija je ove godine dosta ozbiljna, žiri će imati težak posao, al bitnije je družiti se i učestvovati”, rekao je Palinko i dodao da ima mnogo ekipa iz okolnih mesta Zrenjanina.
Svaki tim imao je i svoj sto sa posluženjem za posetioce koji su mogli da probaju domaće proizvode poput slanine, sira, domaćeg hleba, kolača, kiselog kupusa…
Posetioci festivala su pored kobasica i domaće rakije mogli da probaju i džigericu, dinstanu svinjsku krvi kao i pečenu slaninu.
Takođe, na manifestaciji su se mogli kupiti raznorazni domaći sirevi, mesni delikatesi, rakija, vino i domaći kolači po starim vojvođanskim receptima.
U kazanima krčkao se i čuveni beloblatski paprikaš i sarma spremani po posebnim receptima
M.M.