0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Ekologija SEČA ŠUMA NA FRUŠKOJ GORI IZAZVALA NEOBIČNU AKCIJU ''ZELENE PATROLE'' - OBUKA...

SEČA ŠUMA NA FRUŠKOJ GORI IZAZVALA NEOBIČNU AKCIJU ”ZELENE PATROLE” – OBUKA DRVOSEČA?

Iz ”Zelene patrole” stiglo nam je ”neobično” saopštenje. Prenosimo ga u celosti:

ZELENA PATROLA ORGANIZUJE OBUKU ZA  DRVOSEČE  Iz NP Fruška gora razleže se vapaj kroz medije: Ne uspevaju da iseku onoliko drveća koliko je neophodno po Zakonu o nacinalnim parkovima!

Svi su poslovi odgođeni u NP Fruška gora i samo se radi na seči drveća, ali…postižu samo 30 % od onog što im Zakon propisuje, a Zakon se, naravno, mora poštovati.

Postoje dve mogućnosti: Da se Zakon promeni  ili da se obuči dovoljno drvoseča i ispoštuje postojeći Zakon.

Tim Zelene patrole se, u prethodnom periodu, istakao u bezuspešnoj borbi protiv seče drveća u Nacionalnom parku „Fruška gora“ jer…nije znao za činjenicu da je veoma dobro, korisno i Zakonom dozvoljeno seći drveće u zaštićenim prirodnim dobrima.

Ako već nekog ne možeš da pobediš ti mu se pridruži! – kaže stara šumarska izreka. Osim toga: po Zakonu je!

U narednom periodu će tim Zelene patrole organizovati obuku drvoseča, koji će pomoći nemoćnom rukovodstvu NP Fruška gora da ispoštuje Zakon i iseče količinu stabala predviđenu Zakonom. Nećemo, valjda, dozvoliti da dragoceno prirodno dobro, kao što je NP Fruška gora, ostane bez upravljača. Ko će onda da seče drveće u Fruškoj gori?!

Zelena patrola će dobrovoljce obučiti za elitne drvoseče, tako da mogu istovremeno seći sa dve testere: i desnom i levom rukom.

Na obuku se mogu javiti svi zainteresovani građani. Prednost će imati gorani i ekolozi, koji su u međuvremenu „očvrsnuli“ kad je u pitanju seča i patnja živih bića, koja imaju staništa na drveću i oko drveća.

Postoje građani (sram ih bilo!) koji šire glasine da je seča nepotrebna i neopravdana. To su oni što nameravaju da odu u partizane pa im treba drveće da se kriju.Zlonamerni iznose pretpostavke da se ovolika seča organizuje kako bi se pogodovalo prodavcima testera!

Ostaje samo jedno pitanje: Kad više ne bude drveća na Fruškoj gori, da li će to i dalje biti Nacionalni park i da li će za „to nešto“,  što ostane bez drveća i živog sveta, biti potreban upravljač? Neko bi, pametniji od nas, rekao: Bukvalno i simbolično zaposleni u NP Fruška gora seku granu na kojoj sede.

Ako na turističkim mapama i dalje ostane toponim NP Fruška gora, turistički radnici će radoznalim posetiocima pokazivate zaposlene, kao eksponate. Sve po Zakonu…Zakon o nacionalnim parkovima je iz raja izašao – bilo mu je dosadno!

Link prema emisiji „NP Fruška goLa – Stanje redovno“, dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

https://www.youtube.com/watch?v=lyPSzrri4WM

Foto: Dušan Tomić

Link prema video zapisu: autor Dušan Tomić

https://www.facebook.com/dusan.tomic.16/videos/pcb.10217594512602122/10217594423199887/?type=3&theater

___________________________________________________________

ИЗ ПРОГPAM УПPABЉAЊA HAЦИOHAЛHИM ПAPKOM  ФPУШKA ГОPA 3A 2019.ГOДИHУ.

Оцена стања животне средине заштићеног подручја Подручје Фрушке горе је под великим утицајем човека што се негативно одразило на очување природних одлика и појава као и биодиверзитетских вредности заштићеног подручја, Националног парка Фрушка гора и подгорине. Аутохтоност биљних заједница, флора и вегетација су очувани али у скромнијем обиму тако да је присутно смањење бројности, па чак и нестајање популација неких биљних и животињских врста, услед деградације и угрожавања њихових станишта.

  1. За сечу по Плану за 2019. годину планирана нето дрвна маса износи 53.539 m³. Од тога сечe обнављања износe 32381 m³, проредне сече 12342 m³, чисте 3554 m³, санитарне сече и ванредни принос 5262 m³.  

 

 

Izvor:

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...