26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna Politika i društvo Saopštenje PSG Zrenjanina

Saopštenje PSG Zrenjanina

Sat za našu planetu – da li i u Zrenjaninu?

Povereništvo Pokreta slobodnih građana u Zrenjaninu podržava globalnu akciju „Sat za našu planetu“ koja se održava u gotovo svim gradovima Republike Srbije, ali i upozorava na katastrofalne ekološke probleme sa kojim se suočavaju građani našeg grada.

Podsećamo građane da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 28. jula 2010. godine donela Rezoluciju 64/292 prema kojoj je čista pijaća voda osnovno ljudsko pravo i među potpisnicama ove Rezolucije je i država Srbija. S druge strane, alarmantno je istraživanje Balkanske istraživačke mreže, objavljeno 20. marta na sajtu javno.rs, da pojedina naseljena mesta, ali i grad Zrenjanin, imaju desetostruko uvećane vrednosti arsena u pijaćoj vodi. Takođe, postavlja se i pitanje izgradnje centrаlnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina i okolnih sela. Radi se o ispunjavanju uslova za zatvaranje Poglavlja 27 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ogroman problem predstavlja i odlaganje završetka obilaznice oko grada Zrenjanina čime je zbog prolaska teretnog kamionskog saobraćaja kroz sam grad Zrenjanin značajno povišen nivo buke i zagađenja u gradu.

Reka Begej je rak rana, ne samo Zrenjanina, već i celokupnog regiona Banata jer mi celokupnu kanalizaciju ispuštamo u ovu nekada reku sa pijaćom vodom i njeno izmuljavanje predstavlja prvi i najvažniji cilj revitalizacije celokupnih naših voda i očigledno je da sadašnja vlast nije sposobna da krene u ozbiljnije rešavanje nagomilanih problema.

Građani Zrenjanina takođe zaslužuju da se konačno reši problem nesnosnih isparenja tokom letnjih meseci u delovima grada kao što su Zeleno polje, Naselja 4. jul i Ruža Šulman, kao i narastajući problem divljih deponija na više lokaliteta u blizini grada.

Sinoć su se u Zrenjaninu ugasila svetla na Gradskoj kući obeležavajući „Sat za našu planetu“ – ali kada su u pitanju ekološki problemi, pitanje je, ko će upaliti svetlo?

 

Odbor za Vojvodinu Pokreta slobodnih građana

 

Povereništvo Pokreta slobodnih građana Zrenjanin

 

U Zrenjaninu, 24.03.2018

1 KOMENTAR

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...