22.2 C
Zrenjanin
Wednesday, June 12, 2024
Naslovna Politika i društvo Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija

KOME ODGOVARA IZNOŠENjE NEISTINA I ŠIRENjE PANIKE MEĐU GRAĐANIMA?

Rešavanje višedecenijskog problema građana našeg grada sa pijaćom vodom je pred nama, i u to, sigurni smo, ne sumnjaju više ni najveće „neverne Tome“.

Za JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin problem pitke vode je tehnički rešen jer dosadašnji rezultati analiza vode sa prečišćivača, koji su nam dostavljeni od strane izvršioca posla i provereni internom analizom u laboratoriji našeg preduzeća, potvrđuju da su ispunjeni svi parametri koje propisuje republički Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode, o čemu svedoče i najnoviji juče dostavljeni rezultati akreditovanih laboratorija.
Za sumnju građana u realizaciju ovog projekta smo od starta imali razumevanja, svesni smo bili da će nas, nakon nekoliko propalih pokušaja u prošlosti i izneverenih obećanja, ona pratiti do poslednjeg dana. Nismo uvek razumeli potrebu dela političke scene našeg grada, ali smo kao vid političke borbe morali prihvatiti, da se rešavanje problema pijaće vode u startu osudi kao neuspešan, lažan, kao zamajavanje javnosti i slično. Nismo je uvek razumeli jer je dolazila od naših sugrađana čije porodice i prijatelji žive u ovom gradu, i koji se predstavljaju kao zaštitnici interesa sugrađana i borci za bolje i kvalitetnije uslove života u našoj sredini. Naročito nismo razumeli raznorazne, znane i neznane, stručnjake iz oblasti vodosnabdevanja koji su, uz podršku pojedinih novinara i medija, unapred osuđivali projekat na neuspeh. Pitali smo se, a i sada se pitamo, gde su bili proteklih 40 godina, zašto svoje znanje nisu pretočili u konkretno rešenje i problem pijaće vode uveliko do sada rešili?

Razumemo i da je pomalo nerealno zvučalo da će problem pijaće vode biti rešen bez dinara ulaganja, da će sve troškove izgradnje postrojenja kao i troškove ukoliko projekat ne uspe snositi investitor, odnosno izvršilac usluge prečišćavanja vode, a da ćemo prečišćenu vodu dobiti po unapred definisanoj ceni i to mnogo manjoj nego što su predviđali neki prethodni projekti koji su pritom iziskivali desetina miliona evra ulaganja grada i njegovo kreditno zaduživanje.

Zato smo od prvog dana bili apsolutno otvoreni prema javnosti. Od momenta raspisivanja javne nabavke, potpisivanja ugovora i prvih problema sa obezbeđivanjem neophodne garancije investitoru za plaćanje usluge prečišćene vode jer se, gle čuda, JP „Vode Vojvodine“ baš tada setilo duga starog više od deset godina i blokiralo račun JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje je trebalo da istu garanciju i obezbedi. I tada smo priznali, i sada ponavljamo, to jeste bio glavni razlog zbog čega se kasnilo sa izvođenjem radova. Zahvaljujući direktoru Ivanu Deviću i gradskim čelnicima, i njihovom zalaganju, od Vlade Srbije stigla je neophodna garancija i konkretni građevinski radovi su započeti.
Tada smo otišli korak dalje, gotovo od prvog dana na gradilištu su postavljene dve kamere koje su uživo prenosile radove i to su činile do momenta puštanja postrojenja u probni rad maja meseca. Građani su mogli da vide da se radilo u vreme kada je građevinska sezona već bila završena, i vikendima i praznicima, i po kiši i po minusu koji je prelazio deseti podeok celzijusove skale. Uspešno smo izvršili pripremu za spajanje postrojenja na glavni magistralni vod vodovodne mreže a da ni jednog momenta nije došlo do problema u vodosnabdevanju. Redovno smo izveštavali o dobijenim rezultatima i probnog rada opreme postrojenja i analize prečišćene vode nakon svake faze u procesu prečišćavanja. Služba informisanja našeg preduzeća je u dogovoru sa investitorom tokom izgradnje postrojenja izdala desetine saopštenja u vezi odvijanja radova, slala fotografije i bila u svakom momentu na raspolaganju medijima, odgovarala na sve zahteve i verujemo da ne postoji ni jedna medijska kuća čiji novinari nisu, kad god su to zatražili, posetili gradilište, napravili prilog, fotografije.

Sve smo to uradili jer smo verovali u ovaj projekat, jer nismo imali razloga da bilo šta krijemo, jer smo želeli da građani budu upoznati sa svakim detaljem – i ponosni smo na to!

Kada je već pomenutim „nevernim Tomama“ bilo jasno da će ono što su oni proglašavali u startu neuspehom i obmanom biti realizovano, otišli su korak dalje, i tvrdili da će kvalitet prečišćene vode biti degradiran, dok stigne do krajnjih korisnika, nakon prolaska kroz gradsku vodovodnu mrežu.

Potrebno je da javnost zna da je naše preduzeće za sve vreme trajanja zabrane vode za piće tretiralo vodu kao i pre zabrane, da su redovno vršena ispitivanja vode i iz mreže i iz bunara odakle se snabdeva grad vodom, i to kako od strane naše laboratorije tako i od „Zavoda za javno zdravlje“ Zrenjanin. Da su redovno, svake godine, od marta do novembra meseca, vršena ispiranja mreže. Da su isto tako redovno vršene analize kvaliteta vode na više desetina lokacija u gradu, i to baš iz razloga da bi se utvrdilo da li i koliko cevi utiču na kvalitet vode od mesta puštanja vode u gradsku mrežu do dolaska do krajnjih korisnika.

Poslednjom analiza vode, koje predviđaju nadležne institucije, utvrđeno je da nema degradacije iste nakon prolaska kroz cevi gradske vodovodne mreže. Analize su rađene sa deset lokacija u gradu, iako je obaveza sa sedam, i to sa sledećih lokacija: sa samog izvorišta, Rade Končara, Žitni trg, Žarko Zrenjanin, Aviv park, Zdravka Čelara, Berbersko, Pančevački put, Železnička stanica i Miletićeva.

Činjenica jeste da je većina cevi stara, ali da to ne utiče na kvalitet vode, u suprotnom da li bi se iko normalan odlučio, da su ispitivanja pokazala drugačije, da krene u realizaciju postrojenja? One predstavljaju problem našem preduzeću jer se češće javljaju kvarovi i potrebno je izdvojiti više sredstava za održavanje mreže i veće angažovanje ljudstva.

Nakon ovih činjenica dolazimo do zaključaka da profesionalne „mutivode“ više nemaju argumenata kako da ospore projekat jer je dokazano i da se može postići zahtevani kvalitet vode i da nema degradacije vode nakon prolaska kroz gradsku vodovodnu mrežu. Sada su na delu pokušaji istih da fabrikovanjem novih „afera“, koje se ovoga puta odnose na pribavljanje neophodne dokumentacije, nastave sa zbunjivanjem građana i celokupne javnosti.

Prema informacijama dobijenim od strane izvršioca posla, u ovom slučaju i investitora, oni su u postupku dobijanja svih neophodnih saglasnosti za zvanično puštanje postrojenja u rad, a koji slede, kako to zakonska regulativa i predviđa, nakon postizanja zahtevanih parametara kvaliteta vode. Naime, nakon završenog probnog rada i dobijanja odgovarajućih rezultata analize vode, stečeni su uslovi da se zakonom propisana dokumentacija preda na dalji postupak nadležnom organu. Dakle, sve po zakonu.

I otuda i pitanje iz naslova teksta. Kome odgovara, ili bolje, koji su razlozi koji teraju pojedince da iznose, da neupotrebimo neku težu reč, grube neistine, i šire paniku među građanima?

Da li su razlog za to lične frustracije pojedinaca što nisu iskoristili više od deceniju vlasti da reše problem pitke vode, da li su u pitanju izgubljeni lični interesi pojedinaca što neki drugi projekat koji je zahtevao milione evra ulaganja nije realizovan, ili možda problem leži u činjenici što građani našeg grada, naravno oni koji su to mogli sebi da priušte, neće više izdvajati milione evra za flaširanu vodu?

Koji god da je razlog, sraman je i za osudu i neka ide na obraz i čast onima koji se takvim metodama služe. Činjenica je da će višedecenijski problem Zrenjanina sa vodom za piće biti rešen, a to je u ovom slučaju jedino i bitno.

Služba informisanja i poslovnih komunikacija
JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...