25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Politika i društvo Sandić: Vlasti kriju od svojih građana i javnosti informacije o izborima za...

Sandić: Vlasti kriju od svojih građana i javnosti informacije o izborima za MZ u Zrenjaninu

Izbori za Svete i Nadzorne odbore MZ su kod nas jedni neposredni izbori, pored izbora za Predsednika Srbije, a građani bi morali da imaju mogućnost da neposredno izaberu svog predstavnika u svojoj MZ, bez obzira na stranačku pripadnost ili političko opredeljenje, smatra Zoran Sandić iz DSS.

Na žalost, umesto da takvi izbori budu praznik demokratije, praksa koja traje godinama u nazad, jeste da se informacije o raspisivanju izbora za savete i nadzorne odbore MZ vešto kriju od javnosti, političkih stranaka i od građana – ”Vladajuća garnitura grada, građanima koji žele da se kandiduju, brojnim opstrukcijama onemogućuje da ostvare pravo na kandidovanje. U prvom rednu kratkim rokovima , otežavanjem prikupljanja potpisa i podnošenja kandidature, a posebno neravnopravnom izbornom kampanjom”, kaže Sandić.

Vlast koristi sve stranačke resurse za prikupljanje glasova i „privođenje“ glasača uz obilato, otvoreno ili prikriveno, kršenje izbornih pravila.
Po Zakonu, na izborima za MZ ne učestvuju stranke niti stranački lideri, već građani samo sa svojim imenom i prezimenom, podseća on, a politikom ove vlasti su ingerencije MZ svedene na minimum. Kako Sandić objašnjava: ”Svi mogući projekti ili potencijalne investicije u MZ zavise od čelnika Grada i Grad je taj koji odlučuje kako će se i za koje stvari trošiti sredstva određene MZ. To svakako nije dobro i protiv je onoga za šta se DSS zalaže, a to je decentralizacija i neposredno učešće građana u odlučivanju na lokalnom nivou”

Videli smo šta znači kada u savetu MZ imate partijske poslušnike, otuđene od svojih sugrađana, oni kao stranački podanici ne misle svojim glavom i nisu u stanju ni da uoče veliki ekološko-komunalni problem, a još manje da ga reše. Tako je problem zagađenog vazduha usled nezakonitog rada kafilerije rešen tek vaninstitucionalnim pritiskom samih građana, mimo Saveta MZ Dositej Obradović.

GO DSS će podržati sve kvalitetne ljude i ugledne domaćine u svojoj MZ, kao i sve grupe građana kao što je slučaj u MZ Melenci koji su se udružili radi boljeg funkcionisanja te MZ, a ne predstavljaju partijske kadrove, poručuje Sandić.

Izbore za savete MZ ne želimo da pretvorimo u prljavu političku borbu sa vladajućim strankama, ali ćemo pozvati građane da daju podršku onim ljudima koji u svojim sredinama to i zaslužuju, a to svakako zbog rada ili nerada u proteklom periodu nisu kandidati vladajućih stranaka u gradu, zaključuje Zoran Sandić iz Demokratske stranke Srbije.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...