Kojo: To je jedna obična mafija koju treba skinuti s trona
24. October 2019.
Alisa Kockar: Zrenjaninska vlast ume samo da stvara probleme svojim sugrađanima
24. October 2019.

Sandić: Gde je Grad Zrenjanin da posreduje i zaštiti svoje građane-radnike Drexlmajera

U proteklih nekoliko godina, protesti zaposlenih u pogonima stranih  fabrika u Srbiji nekako su prošli nezapaženo kod nas Zrenjaninaca, bez obzira što je i kod nas angažovan strani kapital u dobroj meri. kaže Predsednik GO DSS Zorann Sandići dodaje da se u prvi plan isticao pad nezaposlenosti, povećanje društvenog proizvoda, povećanje kupovne moći stanovništva, povećanje priliva u Republički i lokalni budžet. Socijalni status samih zaposlenih je nekako guran u stranu, zajedno sa negativnim posledicama po zaposlene, u prvom redu zdravstvenim, smatra on.

Sandić je rekao da je bilo pitanje dana kada će nagomilano nezadovoljstvo zaposlenih zbog teških uslova rada, potpuno nerealnih normi , odsustva mera zaštite na radu i više nego minorne zarade eskalirati, te da se upravo proteklih dana i dogodilo u DREKSOVOM pogonu u Zrenjaninu.

Kako je naveo Sandić ”Naime, radi se o SPONTANOM buntu pre svega mladih ljudi, potpuno svesnih da su njihove zarade mnogo bliže minimalcu , koji ovoga momenta iznosi oko 30.000 din, nego stvarnoj tržišnoj ceni rada, te da je zabrinjavajući broj mladih ljudi odlazi preko granice, smanjuje se stopa nezaposlenosti na najbolniji način ali i tržište radne snage funkcioniše i povećava cenu rada u Srbiji.” ”Naravno, DREKS se oglušava o tu ekonomsku zakonomernost i nastoji da zarade zaposlenih što duže drži zaleđene, bez obzira što čak i javni sektor već u nekoliko navrata povećava plate svojim zaposlenima” – rekli su iz Demokrastke stranke Srbije u Zrenjaninu

Tada se desilo da je nagomilano nezadovoljstvo dobilo logičan epilog – Štrajk, i umesto da o svojim zaradama pregovaraju sa svojim poslodavcima preko izabranih sindikalnih predvodnika na terenu imamo potpuno rasulo, smatra Sandić i dodaje ”Sindikalne vođe je na volšeban način pridobio DREKS, tako da su radnici potpuno prepušteni sami sebi”

Lokalna zajednica, Grad Zrenjanin, se ponašala potpuno autistično bez obzira što u svojim rukama drži LOKALNI SOCIJALNOEKONOMSKI SAVET, formiran da za isti sto postavi zaposlene, poslodavce i predstavnike lokalne zajednice. Naravno, taj savet je u našem gradu mrtvo slovo na papiru i DSS poziva da se pod hitno aktivirata. Takva pomoć grada je hitno potrebn, kaže Sandić.

Radnici moraju delati u okviru Zakona o radu, moraju poznavati svoja prava i dodatno ih precizirati i poboljšavati kroz kolektivne ugovore i svoja ugrožena prava braniti kroz sindikalne organizacije, bez obzira kakvo mišljenje imaju o njima, moraju napraviti sindikalne organizacije po svojoj meri, uz pomoć lokalne zajednice i bez podmetanja klipova u točkove od strane poslodavaca.

I na kraju, Grad ne može sedeti skrštenih ruku, mora se pojaviti kao posrednik i zaštitnik i zaposlenih svojih sugrađana i poslodavca koji je angažovao svoj kapital jer po nama iz DSS-a naši radnici su i vredni i sposobni i imaju svoje radne obaveze ali isto tako i prava koja im se moraju poštovati, kaže se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije.

A za sindikalne organizacije je krajnje vreme da prodaja zimnice i raznih roba na rate ne bude njihova jedina svrha, zaključio je Sandić.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *