19 C
Zrenjanin
Saturday, July 11, 2020
Naslovna Politika i društvo Sandić: Gde je Grad Zrenjanin da posreduje i zaštiti svoje građane-radnike Drexlmajera

Sandić: Gde je Grad Zrenjanin da posreduje i zaštiti svoje građane-radnike Drexlmajera

U proteklih nekoliko godina, protesti zaposlenih u pogonima stranih  fabrika u Srbiji nekako su prošli nezapaženo kod nas Zrenjaninaca, bez obzira što je i kod nas angažovan strani kapital u dobroj meri. kaže Predsednik GO DSS Zorann Sandići dodaje da se u prvi plan isticao pad nezaposlenosti, povećanje društvenog proizvoda, povećanje kupovne moći stanovništva, povećanje priliva u Republički i lokalni budžet. Socijalni status samih zaposlenih je nekako guran u stranu, zajedno sa negativnim posledicama po zaposlene, u prvom redu zdravstvenim, smatra on.

Sandić je rekao da je bilo pitanje dana kada će nagomilano nezadovoljstvo zaposlenih zbog teških uslova rada, potpuno nerealnih normi , odsustva mera zaštite na radu i više nego minorne zarade eskalirati, te da se upravo proteklih dana i dogodilo u DREKSOVOM pogonu u Zrenjaninu.

Kako je naveo Sandić ”Naime, radi se o SPONTANOM buntu pre svega mladih ljudi, potpuno svesnih da su njihove zarade mnogo bliže minimalcu , koji ovoga momenta iznosi oko 30.000 din, nego stvarnoj tržišnoj ceni rada, te da je zabrinjavajući broj mladih ljudi odlazi preko granice, smanjuje se stopa nezaposlenosti na najbolniji način ali i tržište radne snage funkcioniše i povećava cenu rada u Srbiji.” ”Naravno, DREKS se oglušava o tu ekonomsku zakonomernost i nastoji da zarade zaposlenih što duže drži zaleđene, bez obzira što čak i javni sektor već u nekoliko navrata povećava plate svojim zaposlenima” – rekli su iz Demokrastke stranke Srbije u Zrenjaninu

Tada se desilo da je nagomilano nezadovoljstvo dobilo logičan epilog – Štrajk, i umesto da o svojim zaradama pregovaraju sa svojim poslodavcima preko izabranih sindikalnih predvodnika na terenu imamo potpuno rasulo, smatra Sandić i dodaje ”Sindikalne vođe je na volšeban način pridobio DREKS, tako da su radnici potpuno prepušteni sami sebi”

Lokalna zajednica, Grad Zrenjanin, se ponašala potpuno autistično bez obzira što u svojim rukama drži LOKALNI SOCIJALNOEKONOMSKI SAVET, formiran da za isti sto postavi zaposlene, poslodavce i predstavnike lokalne zajednice. Naravno, taj savet je u našem gradu mrtvo slovo na papiru i DSS poziva da se pod hitno aktivirata. Takva pomoć grada je hitno potrebn, kaže Sandić.

Radnici moraju delati u okviru Zakona o radu, moraju poznavati svoja prava i dodatno ih precizirati i poboljšavati kroz kolektivne ugovore i svoja ugrožena prava braniti kroz sindikalne organizacije, bez obzira kakvo mišljenje imaju o njima, moraju napraviti sindikalne organizacije po svojoj meri, uz pomoć lokalne zajednice i bez podmetanja klipova u točkove od strane poslodavaca.

I na kraju, Grad ne može sedeti skrštenih ruku, mora se pojaviti kao posrednik i zaštitnik i zaposlenih svojih sugrađana i poslodavca koji je angažovao svoj kapital jer po nama iz DSS-a naši radnici su i vredni i sposobni i imaju svoje radne obaveze ali isto tako i prava koja im se moraju poštovati, kaže se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije.

A za sindikalne organizacije je krajnje vreme da prodaja zimnice i raznih roba na rate ne bude njihova jedina svrha, zaključio je Sandić.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,380FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
314PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
19 ° C
20 °
18 °
77 %
1kmh
0 %
Fri
29 °
Sat
30 °
Sun
17 °
Mon
22 °
Tue
17 °

Popularne vesti

”Asistencija” pri glasanju – nema informacija gde je nastao snimak VIDEO

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na...

U Šapcu poništeni lokalni izbori – falsifikovani glasački listići, kupovina glasova..

Gradska izborna komisija Šapca poništila je izbore na svih 100 biračkih mesta, zbog utvrđivanja brojnih nepravilnosti, prenosi list Danas. Neke od nepravilnosti su nekoliko hiljada...

Zrenjanin: Rezultati izbora. Izašlo 41.4%, nevažećih 4.1%. Odbornike osvojilo šest lista.

Gradska izborna komisija u Zrenjaninu je saopštila sledeće PRIVREMENE rezultate glasanja na lokalnim izborima:  

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto. Željko Malušić,...