NOVINARSKA UDRUŽENJA – IZJAVA PREDSEDNIKA VUČIĆA OPASNA
27. April 2019.
Hristos vaskrse! Srećan Uskrs
27. April 2019.

SA JUČERAŠNJEG PROTESTA 1od5miliona GLAVNA PORUKA – SOLIDARNOST

Protest „Svi kao jedan – jedan od pet miliona”, dvadeset i prvi po redu, započet je okupljanjem građana ispred Terazijske česme gde im se obratio jedan od organizatora Miodrag Simović. Kako je rekao, protest ima humanitarni karakter i pozvao je građane da pošalju poruku za lečenje Vuka Huljića koji je ostao nepokretan posle povrede na radnom mestu. Građanima su se ispred Terazijske česme obratili i profesor Ratko Božović i glumac Branislav Lečić, koji su pozvali na solidarnost. Građani su potom krenuli u protestnu šetnju do Gradske biblioteke kako bi izrazili neslaganje s najavljenom gradnjom gondole na obližnjem Kalemegdanu.

Profesor Ratko Božović je podsetio da je na istom mestu govorio i na protestima devedesetih i rekao da u našem narodu “kultura sećanja podstradala”.On je ocenio i da su zahtevi na početku protesta bili “previše ambiciozni”, ali da su sada realniji.

Kao i prethodnih nedelja, građanima se na protestu obratio se glumac Branislav Lečić koji je rekao da su protesti koji se mesecima unazad odvijaju širom Srbije ipak “promenili vlast”.“Sada želim da vam skrenem pažnju na važnu stvar da od kako su protesti počeli vlast se promenila na gore i počela na brzinu da rešava ugentne probleme pokušavajući da zakrpi rupe koje smo mi otkrili. To otkriva da treba da postoji hrabro opoziciono mišljenje u društvu da bi se vlast promenila”, rekao je Lečić i poručio da su protesti oduvek bili politički jer “građani jesu opozicija”.

Deo građana potom je šetnju nastavio ka Kalemegdanskoj tvrđavi, dok se većina razišla. Paljenjem baklji kod spomenika Pobedniku na Kalemegdanu, završen je 21. protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu. Prethodne subote na protestu predstavljen je zajednički tim sastavljen od stručnjaka za razgovor sa predstavnicima vlasti o oslobađanju medija i stvaranju uslova za fer i poštene izbore.

Kako je saopšteno, tim čine profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija. Predstavnici opozicije su tada građanima poručili da će sledeće okupljanje biti 4. maja, odnosno da će biti napravljena pauza tokom praznika, što je potvrdio i lider Dveri Boško Obradović.

Međutim, jedan od organizatora, Miodrag Simović, rekao je da nema prekida u organizovanju građana i da će protest nastaviti s uobičajnom praksom, što je i urađeno.

Izvor Insajder

Foto Insajder

PUN TEKST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *