14.9 C
Zrenjanin
Friday, April 16, 2021
Naslovna Ekologija RERI: ZRENJANIN PONOVO IZDAO NEZAKONITU GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA FABRIKU GUMA

RERI: ZRENJANIN PONOVO IZDAO NEZAKONITU GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA FABRIKU GUMA

Grad Zrenjanin je 10. jula izdao treću po redu nezakonitu građevinsku dozvolu investitoru Linglong International Europe doo, ovoga puta za drugu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru kompleksa fabrike guma.

RERI je 20. jula podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, ističući da je dozvola izdata suprotno propisima. RERI zahteva od Pokrajinskog sekretarijata da nezakonitu dozvolu poništi.

Građevinsku dozvolu je, kao i u prethodnim slučajevima, izdao nenadležni organ. Dozvola od 10. jula izdata je za pomoćne objekte koji su u funkciji glavnog objekta – fabrike guma i bez glavnog objekta, same fabrike, ovi objekti ne bi ni bili izgrađeni (centar za rekreaciju zaposlenih, parking i sl).

U građevinskoj dozvoli se pogrešno navodi da Investitor poseduje rešenje da procena uticaja na životnu sredinu za navedene objekte nije potrebna. Takvo rešenje ne postoji, jer je Gradska uprava Grada Zrenjanina obustavila postupak odlučivanja o potrebi procene uticaja, 7. maja 2020. godine. Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu ne poznaje i ne predviđa ovakvu proceduru. Gradska uprava je bila dužna da postupak sprovede tako što će doneti rešenje o potrebi procene uticaja ili rešenje da procena uticaja nije potrebna. Podsećamo da je u ovom nezakonitom postupku gradska uprava odbacila 215 primedbi građana i udruženja, tvrdeći da nisu osnovana.

Dakle, investitor nije ni mogao da priloži rešenje da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu, kako je u dozvoli navedeno, jer, takvo rešenje ne poseduje.

Lokacijski uslovi, koji su sastavni deo građevinske dozvole, ne sadrže uslove nadležnog Zavoda za zaštitu prirode, čime je u postupku izdavanja sporne građevinske dozvole prekršen Zakon o zaštiti prirode i Uredba o lokacijskim uslovima.

Izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu koje je suprotno propisima izaziva najviši stepen zabrinutosti i zbog toga RERI apeluje na institucije Republike Srbije da počnu da primenjuju propise, a građane Zrenjanina pozivamo da iskoriste sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi izvršili pritisak na gradske vlasti da prestanu sa zloupotrebama javnih ovlašćenja i donošenjem nezakonitih odluka.

Postupak izdavanja građevinskih dozvola za fabriku guma u Zrenjaninu, koja je proglašena za projekat od značaja za Republiku Srbiju, predstavlja tipičan primer izbegavanja primene propisa iz oblasti zaštite životne sredine, što samo uvećava zabrinutost građana Zrenjanina zbog mogućih uticaja ovog projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi, naročito imajući u vidu druge probleme iz ove oblasti sa kojima se građani Zrenjanina suočavaju godinama.

Izvor: RERI

Šta je RERI

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Renewables and Environmental Regulatory Institute) – „RERI“ je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

RERI koristi moć prava prava i pravnih argumenata u zaštiti životne sredine i promoviše pravo na pristup pravdi u pitanjima zaštite životne sredine kao temeljeno ljudsko pravo.

RERI okuplja advokate, pravnike, aktiviste i stručnjake u oblasti zaštite životne sredine koji veruju da su vladavina prava i odgovorna javna vlast neophodni preduslovi za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Foto: voice

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
14.9 ° C
17.2 °
13.9 °
47 %
2.1kmh
0 %
Mon
22 °
Tue
12 °
Wed
6 °
Thu
9 °
Fri
12 °

Popularne vesti

Sve maštovitiji pritisci na lokalne medije u Srbiji

Pogrdna imena, pretnje, duge poreske provere, ekonomsko iznurivanje a ni tužbe nisu retkost. Pritisci na lokalne medije u Srbiji su raznoliki. Neke maštovite primere...

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...