26.9 C
Zrenjanin
Tuesday, September 26, 2023
Naslovna ZR caffe Rektor Tambovskog univerziteta iz Rusije u poseti Zrenjaninu

Rektor Tambovskog univerziteta iz Rusije u poseti Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, primio je juče delegaciju Tambovskog državnog univerziteta “G.R. Deržavin“ iz grada Tambova u Rusiji, na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Jurevičem Stromovim. Prijem i sastanak rezultat su nastavka saradnje gradova Tambov, Zrenjanin, Banja Luka i Laktaši, nakon što su predstavnici tih gradova oktobra 2017. godine razgovarali u Tambovu o mogućnostima saradnje u različitim oblastima. U delegaciji Grada Zrenjanina tada je bio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, a cilj posete bio je direktno povezivanje na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu Republike Srbije i Republike Srpske sa Tambovskom oblasti Ruske Federacije.

Tambov je grad u evropskom delu Rusije, oko 480 kilometara jugoistočno od Moskve. Smešten je u plodnoj ravnici velikih reka Oke i Dona, i u njemu živi 280 hiljada stanovnika, a u celoj Tambovskoj oblasti više od milion.

Pored rektora Stromova, u Zrenjaninu je juče boravila i prof. dr Tatjana Genadevna Osadačaj, stručnjak u oblasti međunarodnih odnosa, a sastanku su prisustvovali i mr Zoran Bašić, specijalni savetnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije, akademik Velibor Stević, potpredsednik Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka i Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport Union univerziteta “Nikola Tesla”. Ispred Grada Zrenjanina prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić.

Po rečima Salapure, akcenat jučerašnjeg sastanka bio je upravo na saradnji u oblasti obrazovanja.
“Naša su strateška nastojanja da u Zrenjaninu imamo veći broj studenata i fakulteta, odnosno novih obrazovnih profila, i u tom cilju želimo da ostvarimo saradnju i sa domaćim i stranim univerzitetima. Jedan od njih mogao bi u narednom periodu biti upravo Tambovski univerzitet”, istakao je on.

U prilog takvim namerama ide i dobra saradnja Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i Uhtinskog univerziteta, takođe iz Rusije, kao i činjenica da je u saradnju s Tambovskom oblasti uključena i bratska opština Zrenjanina, Laktaši iz Republike Srpske.

Nakon posete Zrenjaninu, delegacija Tambovskog državnog univerziteta otputovala je upravo u Republiku Srpsku, u posetu Bijeljini.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...