22.8 C
Zrenjanin
Friday, July 19, 2024
Naslovna Politika i društvo REAKCIJE : Građani moraju imati pravo na referendum i učestvovati u odluci...

REAKCIJE : Građani moraju imati pravo na referendum i učestvovati u odluci o nazivu grada!

ZSF upozorava građanke i građane Zrenjanina da je u Nacrtu novog statuta Grada Zrenjanina izostavljena odredba, koja postoji u važećem Statutu, po kojoj je u proceduri za promenu naziva naseljenih mesta obavezan referendum.

( http://www.zrenjanin.rs/userfiles/file/Oglasi%20i%20konkursi/2018/Nacrt%20Statuta/Statut%20grada%20Zrenjanina.doc )

ZSF smatra da u novi Statut mora biti uvrštena odredba po kojoj je referendum o ovom pitanju obavezan, budući da je naziv naseljenih mesta jedno od njegovih bitnih obeležja, i da se on ne može menjati bez saglasnosti njegovih stanovnika. Slične odredbe postoje u statutima drugih jedinica lokalne samouprave, na pr. u Novom Sadu.

Već više od godinu dana grupa lokalnih kapitalista, uz podršku desnih političkih stranaka (DSS, Dveri) i nekih intelektualaca (Matija Bećković, Kosta Čavoški i dr) nastoje da promene naziv Zrenjanin u Petrovgrad. Izgleda da su pisci Nacrta statuta više vodili računa o njihovim interesima nego o demokratskim pravima građana.

Podsećamo da su nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene, utvrđeni Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i da mogu biti promenjeni samo izmenom Zakona.

Inicijativu za promenu naziva naseljenog mesta može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice.

Predlog za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta, utvrđuje se po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog organa teritorijalne autonomije i skupštine jedinice lokalne samouprave.
Prema tome, nadležnost jedinice lokalne samouprave u ovoj materiji sastoji se od prava pokretanja inicijative i davanja mišljenja.

I po Zakonu o lokalnoj samoupravi, i po Nacrtu novog statuta, refernedum o promeni naziva naseljenih mesta je moguć, ali nije obavezan, osim ukoliko to ne zatraži najmanje 10% birača upisanih u birački spisak.Očigledna je namera da se novim Statutom omogući prihvatanje inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv, bez saglasnosti njegovih stanovnika.

Smatramo da Skupština Grada Zrenjanina nema demokratski legitimitet da donosi bilo kakvu odluku u vezi sa tim pitanjem pre nego što se održi referendum. Ukoliko lokalni tajkuni i desničarske političke stranke žele da njihova inicijativa bude prihvaćena, moraju prikupiti overene potpise 10% birača upisanih u birački spisak na teritoriji grada Zrenjanina. Zrenjaninke i Zrenjaninci imaju demokratsko pravo da sami odluče o tome kako njihov grad treba da se zove.

2 KOMENTARA

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...