0.6 C
Zrenjanin
Friday, March 1, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje RAZNOVRSAN PROGRAM KULTURNOG CENTRA DO 28. MARTA

RAZNOVRSAN PROGRAM KULTURNOG CENTRA DO 28. MARTA

PETAK, 22. MART
IZLOŽBA “PLES POD ZVEZDAMA”
JASMINE ILIĆ
– Postavka je otvorena od 22. marta do 4. aprila 2019.
Izložba likovne umetnice Jasmine Ilić “Ples pod zvezdama” biće otvorena u petak, 22. marta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.
Publici se predstavlja serijal radova koji objedinjuje autorkina lična interesovanja za drevnim učenjem metafizike po kojem je sve nastalo od iste materije bez obzira da li se nalazi oko nas, u nama ili u svemiru. U rapsodiji boja dubokog svemira pred našim očima “plešu zvezde” na isti način kao što i ljudi plešu sledeći iste pokrete, iste zakone i oblike. Autorka, dalje, navodi da naše misli imaju oblik “svemirskih maglina”, naša tela se ugibaju poput erupcije gasova a naše ćelije “vibriraju kao zvezde”. Prvi rad u okviru ove izložbene celine, nastao pod ovim imenom je urađen u tehnici rukom rađenog papira na organdinu 2015. i čine ga minijature koje su iste godine i nagrađene na izložbi minijatura Majdnarta. Devetnaest slika malog formata je urađeno u tehnici uljanog pastela a nastali su početkom jeseni 2018. godine i nosioci su likovne ideje koju umetnica i dalje razvija. Jasmina Ilić planira radove u uljanoj tehnici velikog formata kao i likovne projekcije koje su nastale u interakciji Hablovih fotografija (svemirskog teleskopa) i njenih radova.

O autorki:
Jasmina Ilić je rođena 1965. u Jagodini. Prvu godinu studija slikarstva završila je 2000. godine na Likovnoj akademiji u Firenci u klasi prof. Bimbi Adriana. Iste godine prešla je u rim i nastavila studije na rimskoj Likovnoj akademiji u klasi prof. Itala Palumba Šelca. Od 2000. do 2003. radila je u eksperimentalnom timu prof. Laure Salvi u Laboratoriji papira pri Akademiji na istraživanju tehnika rukom rađenog papira i stvaranja arhive za buduće generacije studenata. Bila je stipendista Republike Italije. Diplomirala je slikarstvo 2003. godine kao najbolji student u klasi prof. Volo Andrea. Narednih godina, tokom svog umetničkog rada, uspešno je radila sa osobama sa posebnim potrebama, imala je dosta studijskih putovanja, istraživala je pravila kompozicije trougla i nastanku boje u progresiji logaritamske spirale, bavila se lavirintom strahova modernog čoveka…Autorka pripada italijanskoj slikarskoj školi sa karakterističnim ličnim sfumatom. Učestvovala je na izložbama u Srbiji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, SAD, Velikoj Britaniji…… Dobitnica je nekoliko nagrada. Članica je ULUS-a i u statusu slobodnog umetnika. Živi i stvara na Liparu pored Jagodine.

SUBOTA, 23. MART
POZORIŠNA PREDSTAVA
“FRENKI I DŽONI”
Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 23. marta. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić.
Predstava počinje u 20 časova a karte se prodaju po ceni od 700 i 800 dinara na buletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

O predstavi:
“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
– CIKLUS KOMEDIJE
– MART 2019.
Francuski institut u Srbiji vam u ovom prvom tromesečju 2019. godine predstavlja novi ciklus francuskih komedija koje će vam pomoći da uz osmeh preživite kraj zime! Protagonisti odabranih filmova i njihova nastojanja da se izvuku iz neobičnih i teških životnih situacija odvešće vas daleko od svakodnevnice i dobro vas nasmejati! Francuski filmski karavan se održava u više od četrdeset gradova u Srbiji, a Francuski institut sa ponosom ističe je kompanija Mlekoprodukt pokrovitelj ovog filmskog karavana. U Kulturnom centru Zrenjanina, u toku marta, filmovi se prikazuju svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova a ulaz je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA
– U narednom periodu:

SREDA, 20. I ČETVRTAK, 21. MART
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS – KOMEDIJE
FILM: „LEPOTICA I LEPOTICA“
Lepotica i lepotica (FRA, 2018, 95’) – La belle et la belle
Režija: Sofi Filijer
Igraju: Sandrin Kiberlen, Agat Bonitzer, Melvil Pupo
Dvadesetogodišnja Margo upoznaje četrdesetpetogodišnju Margo: sve ih spaja, i deluje kao da je reč i
jednoj istoj osobi u različitim dobima života …

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. MART
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS – KOMEDIJE
FILM: „KAO DEČACI“
Kao dečaci (FRA, 2018, 90’) – Comme des garçons
Režija: Žilijen Alar
Igraju: Maks Bublil, Vanesa Gid, Solen Rigo
Rems, godina 1969. Iskusni zavodnik i sportski novinar Pol Kutar odlučuje da organizuje fudbalsku
utakmicu ženskih timova kako bi napakostio direktoru sportskog ćurnala u kom radi. Njegova omiljena
neprijateljica, Emanuel Brino, direktorova sekretarica, prinuđena je da mu u tome asistira. Ne bivajući
svesni svojih dela, njihove razmirice će prouzrokovati rađanje prve ženske fudbalske ekipe u Francuskoj.

ČETVRTAK, 28. MART
TRIBINA
U četvrtak, 28. marta u Kefeu Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – „Duh samoporicanja“. Uvodničar je dr Milo Lompar. Tribina počinje u 19 časova.

INFO PLUS
ZAVRŠNICA DEČJEG KVIZA
„KO ĆE BOLJE, KO ĆE PRE?“
VELIKO FINALE
Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina (18. 3. 2019.) održana završnica – veliko finale dečjeg kviza „Ko će bolje, ko će pre?“. Takmičile su se ekipe vrtića „Leptirić“, „Crvenkapa“, „Dečja radost“ i „Biberče“. Prvu mesto je osvojio vrtić „Leptirić“, drugo – vrtić „Crvenkapa“ a treće mesto sa istim brojem bodova podelili su vrtić „Dečja radost“ i „Biberče“. Organizatori ovog kviza za predškolce su Predškolska ustanova i Kulturni centar Zrenjanina a sponzori:
– Kompanija Agrodukat – koja je dodelila prvu nagradu u vidu rančeva svim članovima prvonagrađene ekipe. Drugu nagradu dodelila je Igraonica Čarolija u vidu vaučera za aktivno druženje u igraonici a dve treće nagrade – sportski dan, za trećeplasirane vrtiće, dodelio je Sportski centar Bambi. Nagrade za publiku, svakog dana dodeljivao je Iron – firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom sportske opreme i rekvizita a poslednjeg takmičarskog dana nagrade za publiku dodelio je i Sporstki centar Bambi.

Kviz je namenjen deci predškolskog uzrasta, edukativnog je i zabavnog karaktera a osmišljen je sa ciljem da se na jedan veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...