19 C
Zrenjanin
Saturday, July 11, 2020
Naslovna Politika i društvo Ratković: Nabavka rasvete u Zrenjaninu obavljena je pod ''okriljem noći''

Ratković: Nabavka rasvete u Zrenjaninu obavljena je pod ”okriljem noći”

Pokret Dosta je bilo je upozorio da je ”opšte poznata činjenica i javna tajna o kojoj svi pričaju je da se javne nabavke otvaraju i formiraju za unapred određenog izvođača i koriste se kao način izvlačenja tj. krađe novca građana za interes pojedinca ili partije”. Ova pojava nije nastala sa ovom vlašću, to je bila forma delovanja i predhodne vlasti smatraju u DJB.

Ono što razlikuje prethodnu i ovu vlast je samo način na koji se to izvodi, objašnjavaju u DJB – ”Sadašnja vlast te radnje obavlja ne skrivajući se, potpuno bahato i otvoreno, pri tome pokazujući svu moć koju trenutno oseća i sprovodi, a brojni su primeri koji potvrđuju ovu tvrdnju, ali najočigledniji je primer javne nabavke za unapređenje javne rasvete u Zrenjaninu”.

Decembra meseca 2018. godine je doneta skupštinska odluka da se pokrene projekat JPP za javnu rasvetu pod nazivom „Smart City“. Nesporno je da je problem javne rasvete u Zrenjaninu veliki i da je potrebno doneti održivo rešenje, kažu u DJB. Ova odluka je dala smernice u kom obliku će problem javne rasvete da se reši i organizuje u narednom periodu, pri donošenju ove odluke DJB je imao zamerke na sam postupak i donošenje odluke bez ikakve analize ili javnog uvida, ali i pored toga, ona je usvojena. 

Iznenada u julu mesecu, kada su letnji raspusti i kada je društvena i politička aktivnost minimalna, raspisuje se javna nabavka za unapređenje javne rasvete koji je planirana kao višegodišnji ugovor na vrednost od 390 miliona dinara, tj. 11% realnog dela budžeta grada, rekli su u ovom pokretu i dodali da je to urađeno bez ikakve analize, strategije, projekta, plana, protivno skupštinskoj odluci uz kršenje niza članova zakona o javnim nabavkama kao i zakona o budžetu.

Iz pokreta ”Dosta je bilo” postavili su pitanje : ”Ko je ta osoba i pojedinac koji je odlučio da je ovo najbolje za Zrenjanin? Koliko je stručno to lice i na osnovu čega je odlučeno da se izvrši ova javna nabavka? ”

Koliko je zakonit taj postupak pokazuje činjenica da je usledio niz primedbi ponuđača ukazivanjem na nezakonitost konkursa, kaže Igor Ratković odbornik DJB, tri puta je traženo mišljenje agencije za zaštitu ponuđača da je na osnovu odgovora više puta vršena izmena konkursne dokumentacije, naglašava Ratković

”Protivno mišljenju agencije, ugovor je potpisan i izvršeno je plaćanje dela ugovora, samim tim, javna nabavka tolike vrednosti se završila za nepuna dva meseca bez i jednog traga, javnog uvida, rasprave ili predstavljanja”, kaže se u saopštenju DJB i dodaju da ”mnogi građani koji rade u opštinskim organima znaju za ovu, kao i za mnoge druge krađe”

”Na žalost, mnogi protivno svojim ličnim uverenjima moraju da žmure i ćute. Nasuprot njima, ostali građani nemaju prilike da se upoznaju sa veličinom malverzacija koji se odvijaju jer su sve donete na brzinu, kratkom objavom na sajtu grada” kazao je Igor Ratković.

Da li postoji neki nivo ili neka crta preko koje ne prelaze? pita pokret ”Dosta je bilo” iz Zrenjanina.

 

Izvor: Dosta je bilo Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,380FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
314PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
19 ° C
20 °
18 °
77 %
1kmh
0 %
Fri
29 °
Sat
30 °
Sun
17 °
Mon
22 °
Tue
17 °

Popularne vesti

”Asistencija” pri glasanju – nema informacija gde je nastao snimak VIDEO

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na...

U Šapcu poništeni lokalni izbori – falsifikovani glasački listići, kupovina glasova..

Gradska izborna komisija Šapca poništila je izbore na svih 100 biračkih mesta, zbog utvrđivanja brojnih nepravilnosti, prenosi list Danas. Neke od nepravilnosti su nekoliko hiljada...

Zrenjanin: Rezultati izbora. Izašlo 41.4%, nevažećih 4.1%. Odbornike osvojilo šest lista.

Gradska izborna komisija u Zrenjaninu je saopštila sledeće PRIVREMENE rezultate glasanja na lokalnim izborima:  

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto. Željko Malušić,...