24.4 C
Zrenjanin
Saturday, May 18, 2024
Naslovna Privreda Radnici: Ovako se ''rešava'' štrajk u Drekslrmajeru. ZS: pozivamo na solidarnost

Radnici: Ovako se ”rešava” štrajk u Drekslrmajeru. ZS: pozivamo na solidarnost

”Od pre nekoliko dana traje sukob između menadžmenta nemačke kompanije „Drekslmajer“ koja posluje u Zrenjaninu i radnika a prema izveštajima medija došlo je u nekoliko navrata do spontanog prekidanja rada zbog niskih plata i neizdrživo visokog intenziteta rada” rekao je Miroslav Samardžić iz ZSF. Prema pisanju portala lista „Danas“ grupa  od sedam radnika u popodnevnoj smeni udaljena je sa posla 11. oktobra sa  obrazloženjem da su 9. oktobra učestvovali  u protestu u ovom preduzeću, tako što su zaustavili proizvodnju, kažu iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Iz obraćanja rukovodstva Dreklermajera u Zrenjaninu putem medija nije se moglo naslutiti ovakvo ”rešenje” problema, sedam ljudi je suspendovano, rekli su nam radnici iz Drekslermajera koji nisu među kažnjenima za učestvovanje u kratkotrajnom prekidu rada.

Pogledajte rešenje o suspenziji koje nam je dostavljeno od strane jednog radnika.

Veliko interesovanje građana Zrenjanina, zaposlenih i bivših zaposlenih se najviše ogleda u tome da su vesti o ovom problemu pročitane desetine hiljada puta, kao i činjenica da je nekoliko stotina sugrađana čiji članovi porodice su zaposleni u tom kolektivu, a posebno zaposlenih i bivših zaposlenih konačno – kako kažu – prvi put javno progovorila o problemima sa kojima se zaposleni susreću. Najveći problem je kako oni javno pišu i kažu ”nepotizam – rodbinske i druge veze koje ”gospodare” kako kažu pogonom u Zrenjaninu, odnos nekih šefova prema radnicima,  radna atmosfera, velika nesrazmera u platama između ”majstera” i običnih radnika. Oni očekuju od viših instanci ove kompanije da se uključi i bar deo ovih problema nekako reši.

Podsećamo da su nakon informacija koje je preneo portal RTV Santos da je u toj kompaniji započet štrajk , i poslovodstvo i sindikat izdali su svoja saopštenja.

Nezadovoljni radnici kompanije Draxlmaier nastavili su sa prekidima rada i u četvrtak, 10. oktobra, nakon čega se oglasio menadžment fabrike i pozvao zaposlene i sindikate na razgovore. – Još nismo dobili posebne žalbe i zahteve zaposlenih. U ovom trenutku prikupljamo informacije. Sledeće nedelje ćemo organizovati okrugle stolove i razgovore sa predstavnicima naših zaposlenih. Otvoreni smo za konstruktivan dijalog – rekao je Michael Wagner, generalni direktor Draxlmaier Group Srbija, preneo je portal lista Danas.

U ovoj kompaniji u Zrenjaninu su aktivna tri sindikata, Industrijski sindikat koji je reprezentativan i broji preko 2.000 članova, a pored njega deluju Samostalni sindikat metalaca i odnedavno Sindikat „Sloga“.

Industrijski sindikat se takođe oglasio saopštenjem koje je preneo portal RTV Santos:

Industrijski sindikat DAD Drekslmajer se oglasio

Menadžment fabrike u saopštenju za javnost navodi da je prosečna zarada zaposlenih u proizvodnji u „Draxlmaier Automotive“ veća od prosečne zarade u Zrenjaninu i podseća da je još prošlog meseca kompanija najavila da će plate u proizvodnji od decembra biti povećane za 13,29 odsto.

 

V:R

Izvor: ZSF, Danas, RTV Santos, saradnici Z1info

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....