26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna Privreda Rad u Slovačkoj. Slučaj ''službeni put''?!

Rad u Slovačkoj. Slučaj ”službeni put”?!

Pet bivših radnika agencije „Express people“ iz Bačkog Petrovca, koja je nedavno izgubila dozvolu za bavljenje zapošljavanjem, navode da su preko ove agencije radili u slovačkoj fabrici „Foxconn“ na proizvodnji Sony televizora bez ugovora o radu u inostranstvu, već samo sa uputom na „službeni put“.

Inspekcija rada je prilikom nadzora konstatovala da su radnici upućivani na službeni put u inostranstvo, ali sudeći po odgovoru koji su dostavili portalu Radnik.rs, nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa tim.

Bravari na službenom putu

Bivša radnica agencije „Express people“ Slavica kaže da se o ovoj agenciji raspitala pre odlaska u Slovačku i da je dobila informaciju da agencija ima dozvolu Ministarstva za rad, pa nije sumnjala u legalnost njenog rada. Takođe joj je bilo primamljivo jer je isticano da može mesečno da zaradi do 500 evra.

Međutim, kako kaže, ova agencija joj nikad nije ponudila ugovor o radu u inostranstvu, već ugovor po kome će raditi kao bravar u Srbiji, u mestu Bački Petrovac za bruto zaradu od 33.981 dinar, što znači da je njena neto zarada oko „minimalca“. Istog dana kada je potpisala ugovor, dobija „Odluku o upućivanju zaposlenog na službeni put u inostranstvo“ na osnovu koje odlazi, kako kaže, da radi u fabrici „Foxconn“ u mestu Nitra u Slovačkoj.

„Rečeno nam je da smo u Srbiji prijavljeni na minimalac, a da će u Slovačkoj platiti ostatak para. Pitala sam zašto nemamo aneks ugovora, već uput na službeni put i da li to znači da nećemo imati dnevnice i ostale obećane stvari. Nisu hteli da mi odgovore u vezi sa tim. U uputu piše da smo upućeni kod poslovnog partnera Foxconn Slovakia na službeni put radi upoznavanja sa procesom rada i da će taj službeni put trajati tri meseca“, navodi ona.

Drugi bivši radnik ove agencije, koji je želeo da ostane anoniman, portalu Radnik.rs je poslao svoj ugovor u kome je na identičan način navedeno da će u Srbiji raditi kao bravar za bruto zaradu od 33.981 dinar. Takođe, istog dana je dobio uput na službeni put u Slovačku.

U Slovačkoj za srpski „minimalac“

Petoro radnika agencije “Express people” tvrdi da, iako su upućeni na službeni put u Slovačku, nisu bili na službenom putu, već da su radili u fabrici.

„Imali smo kao školicu prvi dan sa testovima, a onda smo već sutra pušteni u pogon da radimo. Sklapao sam Sony televizore“, navodi jedan od radnika koji je takođe tražio da zaštitimo njegov identitet.

Većina njih je navela da zarada nije bila u skladu sa njihovim očekivanjima.

„Dobio sam 500 evra za tri meseca rada“, navodi Petar, jedan od radnika “Express people”.

„Evidencija sati se radila putem kartica, ali nismo dobijali obračunske listiće. Prva plata za maj je bila 220 evra, od toga je 200 evra uplaćeno u Srbiji preko računa, dok sam na ruke u Slovačkoj dobila 20 evra. U Slovačkoj sam radila za srpski minimalac“, kaže Slavica.

Iz agencije “Express people” nisu odgovorili na pitanja koje je uputio Radnik.rs.

“Korišćenjem agencija do efikasnijeg menadžmenta”

“Foxconn Slovakia” na svom sajtu ističe da je jedan od najvećih poslodavaca u Slovačkoj i da u pogonima u gradovima Nitri i Trnavi proizvodi Sony televizore koji se prodaju na teritoriji Evrope. Na sajtu je navedeno i da “Foxconn Slovakia” koristi sredstva “efikasnog menadžmenta” da bi uspela u tržišnoj utakmici i izborila se sa periodima male potražnje. Standardno sredstvo “efikasnog menadžmenta” je saradnja sa agencijama za privremeno zapošljavanje radne snage.

Radnici na obuci

„Ukoliko radnici rade u pogonu u Slovačkoj, a upućeni su na službeni put, svrha upućivanja je nezakonita. To je fingirani ugovor“, navodi profesor radnog prava na Univerzitetu Union Mario Reljanović.

Naime, radnici na službenom putu ne rade, već se obučavaju i usavršavaju da rade.

„Oni po tom ugovoru ne idu u inostranstvo da bi radili, pa se na njih najverovatnije ne odnosi institut minimalne zarade“, kaže Reljanović.

Minimalna zarada u Slovačkoj iznosi oko 2,5 evra po satu (bruto), što iznosi oko 1,8 evra neto. Međutim, radnici su potpisali ugovor u Srbiji po kome će raditi za oko jedan evro po satu, što je srpski “minimalac”, a, kako navode, nisu potpisali nikakav aneks ugovora koji bi im garantovao veću zaradu, već su samo dobili uput na službeni put.

Inspekcija rada oduzela je dozvolu za obavljanje posredovanja u zapošljavanju agenciji „Express people“, kako je Radnik.rs već pisao. Dozvola je oduzeta zbog toga što agencija nije definisala „opise poslova koje ova lica treba da obavljaju, kao obavezan element ugovora o radu, a lica je uputila na službeni put u inostranstvo (Slovačku), zaposlenima nije dostavila obračune zarada i nije zaposlene, pri zasnivanju radnog odnosa, osposobila za bezbedan i zdrav rad“, piše u odgovoru Ministarstva za rad za Radnik.rs.

U odgovoru Ministarstva, međutim, ne piše da je bilo šta sporno u vezi sa upućivanjem radnika na službeni put u Slovačku.

Za profesora Reljanovića tu ima više problema.

„Radnici su, prema dokumentaciji, jednostranom odlukom poslodavca upućeni na službeni put radi stručnog usavršavanja, a da pritom u osnovnom ugovoru o radu nema ničeg u vezi sa tim. Inspekcija rada može da pokrene postupak i pita poslodavca na koji način se to usavršavaju radnici, gde je aneks ugovora. Tu kreće lavina problema za nesavesnog poslodavca, naravno pod uslovom ako bi inspekcija radila svoj posao“, navodi on.

 

PREUZETO SA SAJTA www.radnik.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...