19.1 C
Zrenjanin
Thursday, May 28, 2020
Naslovna Poljoprivreda Prvi radovi na sistemu za navodnjavanje u Vojvodini iz Abu Dabi fonda...

Prvi radovi na sistemu za navodnjavanje u Vojvodini iz Abu Dabi fonda početi u Međi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao je danas radove na dvonamenskom sistemu „Međa“ u opštini Žitište, koji će omogućiti navodnjavanje 762 hektara poljoprivrednih površina.

Zajedno sa predsednikom Vlade i ministrom radove su danas obišli i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, načelnica SBO Snežana Vučurević, kao i predstavnici “Voda Vojvodine”.

Predsednik Mirović je u izjavi za medije naglasio da danas na severu naše zemlje počinju veliki radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u okviru nacionalnog programa koji provodi Vlada Republike Srbije, uz podršku svih koji u ovom projektu učestvuju.

Mirović je izrazio zadovoljstvo što započinje realizacija četiri, od ukupno 11 projekata, tačnije četiri danas, pet će započeti narednih dana, a još dva u toku godine prijavljenih za finansiranje iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda. U okviru prvog projekta u naselju Međa, 17 kilometara dug kanal za odvodnjavanje biće pretvoren u dvonamenski, i po potrebi služiti i za navodnjavanje.

„Zajedno sa projektima u centralnoj i južnoj Srbiji, praktično ćemo provoditi radove koji će dovesti do izgradnje sistema za navodnjavanje, koji će pokrivati više od 50 hiljada hektara. To je najbolji odgovor na ovo što se dešava sa klimom i vremenom i ove i ranijih godina, a što oni pre nas nisu uspeli da prepoznaju, nisu uspeli da pripreme projekte niti da dovedu projekte do realizacije koja počinje ovde u Međi, ali i sistemu Jankov most 1 u 2, i drugim sistemima“, kazao je Mirović. On je naglasio da je ključna stvar da se ni jedne jedine godine ne stane u realizaciji ovakvih programa .

„Ovo što je započeto preko Abu Dabi fonda, što koordinira Vlada Srbije preko nadležnog ministarstva, a u čemu ćemo i mi pomagati, mora imati potpuni kontinuitet sve dok ne dovedemo broj hektara pod sistemima za navodnjavanje približno evropskom proseku“, kazao je Mirović dodajući da to znači da moramo narednih pet, deset godina da radimo u potpunom kontinuitetu.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da će zbog toga 31. avgusta na sednici pokrajinske Skupštine na dnevnom redu biti predlog odluke o dodeli dodatnih 100 miliona dinara „Vodama Vojvodine“ za pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu Abu Dabi fonda, za drugu fazu izgradnje sistema u Vojvodini.
On je naglasio da će se naredne godine u značajnijim finansijskim iznosima podržati ovi projekti i zahvalio se ministru Nedimoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u čijem je premijerskom mandatu je ovaj program pripremljen.

„Potpuno smo spremni, radovi kreću, i u budućnosti u ovoj oblasti više ne sme biti stajanja, na to nas opominje vreme“, poručio je na kraju predsednik Mirović.

Projekti za navodnjavanje iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata realizovaće se na teritoriji cele Srbije, a prvih jedanaest u Vojvodini jer postoji spremna projektna dokumentacija. Pored dvonamenskog sistema „Međa“, zemljani radovi i izgradnja ustava realizuju se na kanalima dvonamenskog sistema „Itebej I“, „Jankov most I i II“ i „Rečej.
Ministar Branislav Nedimović je ponovio činjenice koje je predsednik Mirović naveo kada je reč o višedecenijskom neulaganju u ovoj oblasti, i potvrdio da se sada neće stati sa radovima, uz procenu da možemo u naredne dve do tri godine računati na završetak ovog posla uz podršku od 100 miliona dolara, koju imamo iz Abu Dabi fonda.
„Veliki regionalni projekti tek slede, a prvi od tri će se raditi u Mačvi“, istakao je Nedimović.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,405FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...

Zrenjanin: Ne veruju gradskoj vlasti – poziv da pokrajinska inspekcija proveri analize ispravnosti vode

Građanski preokret je u svom saopštenju naveo da poziva pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina...