22.8 C
Zrenjanin
Friday, July 19, 2024
Naslovna Politika i društvo PROTESTANTI SA OBRADOVIĆEM I ĐILASOM SINOĆ UPALI U ZGRADU RTS-a

PROTESTANTI SA OBRADOVIĆEM I ĐILASOM SINOĆ UPALI U ZGRADU RTS-a

Građani su tokom protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu blokirali ulaz u RTS, a stotinak njih zajedno sa opozicionim liderima je upalo u samu zgradu sa zahtevom da se uključe u program i da se izveštava o protestima koji potresaju sve gradove u Srbiji od 8.decembra 2018.godine.

Protestanti su vođeni liderom pokreta Dveri – Boškom Obradovićem kao i liderom Saveza za Srbiju -Draganom Đilasom ušli u prostorije RTS i od glavnog i odgovornog urednika programa javnog servisa, Dragana Bujoševića zahtevali uključenje u program i izveštavanje o protestima.

„Mi tražimo ono što nam pripada i oni (RTS) kažu to u svom sloganu – Vaše pravo je da znate sve, te smo mi došli večeras po to naše pravpo”, rekao je Obradović u uživom uključenju za medije.

Pripadnici Žandaremerije su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude. Ljudi su skandirali “Sram vas bilo” i “Uhapsite Vučića” a neki su odbijali da izađu i seli su na pod zajedno sa Boškom Obradovićem. Pripadnici žandermerije vukli su za ruke i noge lidera Dveri kao i građane koji su odbili da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane na vanrednoj konferenciji za novinare da se “mirno raziđu, a lidere SZS i Dveri da odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima kao i da ovako nesto nikada nije smelo da se dogodi”. Prekršajno i krivično će odgovarati svaki čovek koji je činio nasilje, rekao je Stefanović tvrdeći da se ono večeras desilo u zgradi RTS i da su neki novinari, navodno, pretučeni. Boško Obradović negirao je istinitost ovih tvrdnji ministra i rekao da je sve to laž kao i da sje njihov jedini zahtev samo uključenje u program, mirnim, a ne nasilnim, putem.

Prvi protest održan je u Beogradu 8. decembra, pod nazivom „Stop krvavim košuljama” zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ubrzo su protesti poneli naziv #Jedan od pet miliona, kao reakciju na odbijanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovara sa demonstrantima, „pa makar ih bilo pet miliona na ulicama.”

Ovu vest prenela je i jedna od najpoznatijih svetskih mreža BBC.

M.M.

Foto – slobodnaevropa.org

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...