24.4 C
Zrenjanin
Thursday, May 30, 2024
Naslovna Privreda Proizvođač kablovskih proizvoda iz Južne Koreje tokom marta trebalo bi da započne...

Proizvođač kablovskih proizvoda iz Južne Koreje tokom marta trebalo bi da započne izgradnju proizvodnog pogona u Zrenjaninu

Južnokorejska kompanija ESEKS, proizvođač emajliranih bakarnih žica i kablovskih proizvoda, tokom marta trebalo bi da započne izgradnju proizvodnog pogona u Zrenjaninu, vrednost investicije je 30 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 200 radnika – saopštili su danas ambasador Južne Koreje u Srbiji Ju Deđong i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, prilikom posete ambasadora našem gradu.

Njegova ekselencija ambasador Južne Koreje Ju Deđong u Gradskoj kući je razgovarao s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a u delegaciji ambasade Južne Koreje u Srbiji bili su i Drugi sekretar ambasade Jivon Seul, direktor Trgovinskog odeljenja Sun Gi Li i predstavnik Korejske agencije za promociju trgovine i ulaganja KOTRA Mihailo Pavlović. Ambasador je potom obišao i industrijsku zonu “Jugoistok-Ečka” i lokaciju na kojoj će biti podignut pogon kompanije ESEKS.

Nakon što je 2015. godine KOTRA otvorila predstavništvo u Beogradu, intenzivirani su trgovinski odnosi između dve zemlje. Robna razmena povećana je u poslednjih nekoliko godina, a nekoliko korejskih kompanija otvorilo je pogone i uspešno posluje u Srbiji. To je bila i jedna od tema današnjeg razgovora u Zrenjaninu, kom su, osim gradonačelnika Janjića i ambasadora De Đonga sa saradnicima, prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević, pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin Simo Salapura i načelnik Odeljenja Gradske uprave za privredu, lokalni ekonomski i ruralni razvoj, izgradnju i uređenje grada i zaštitu životne sredine Goran Kravarušić.

Ocenjujući današnju posetu najvišeg diplomatskog predstavnika jedne od najrazvijenijih azijskih zemalja, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je našem gradu ukazana čast što ga je posetio ambasador Južne Koreje, države koja je ostvarila snažan privredni zamah u svetskim razmerama, posebno u automobilskoj industriji i proizvodnji tehničkih uređaja.
“Drago mi je što danas imamo priliku ne samo da najavimo neke moguće investicije, već da konkretno razgovaramo o početku izgradnje novog proizvodnog pogona u našoj industrijskoj zoni “Jugoistok”, a kako stvari stoje, već u martu ćemo polagati i kamen-temeljac za ovu korejsku fabriku, što je svakako dobra vest ne samo za Zrenjanin, već i za Srbiju. Razgovori s kompanijom ESEKS dugo su trajali, uspeli smo da se usaglasimo oko svih njihovih zahteva i više ništa ne stoji putu realizaciji ove investicije, u čemu nam je nesebičnu pomoć pružila i Vlada Republike Srbije”, istakao je gradonačelnik i dodao da je tokom sastanka bilo reči i o mogućnostima dolaska drugih investitora iz Južne Koreje.
“Naravno da smo danas iskoristili priliku da ispromovišemo našu industrijsku zonu, koju širimo na 550 hektara, što retko ko može da ponudi danas u Srbiji na jednom mestu, a u rezervi, praktično imamo još toliko zemljišta u gradskom vlasništvu. To je, između ostalog, ono što kvalifikuje Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje”, kazao je Janjić.
Ambasador Ju Deđong zahvalio se gradonačelniku na gostoprimstvu i rekao da Zrenjanin predstavlja veoma dobru lokaciju za investiranje, da raspolaže neophodnom infrastrukturom, saobraćajnim vezama, u blizini je država članica Evropske unije, ima kvalifikovanu radnu snagu i nudi dobre podsticaje investitorima.
“Znam i da je Zrenjanin u prošlosti bio izuzetno razvijen industrijski centar i to je još jedna dodatna prednost za strane investitore koji dolaze. Kompanija koja iz Južne Koreje dolazi u ovaj grad bavi se visokom tehnologijom i smatram da će to biti dodatni podsticaj i mogućnost za veliki napredak Zrenjanina. Konstatovali smo tokom razgovora da postoji još oblasti u kojima se može odvijati naša saradnja i da bi u narednom periodu moglo biti još kompanija koje bi ovde investirale”, zaključio je ambasador Južne Koreje u Srbiji Ju Deđong.
Podsećamo, Skupština grada Zrenjanina, uz saglasnost Vlade Republike Srbije, usvojila je novembra prošle godine odluku kojoj se navedenoj kompaniji, ogranku “Superior Eseks grupe”, dodeljuje zemljište u industrijskoj zoni “Jugoistok”, po ceni manjoj od tržišne i u vrednosti od 29 miliona dinara.
Reč je o globalnom lideru u projektovanju, proizvodnji i isporuci žičanih i kablovskih proizvoda. Njegovo preduzeće “Eseks Balkan”, registrovano u Srbiji, na placu većem od sedam hektara izgradiće proizvodni pogon od 14.000 kvadratnih metara i poslovni prostor na 2.000 kvadratnih metara. Vrednost investicije je 30 miliona evra, a do 2023. godine ovde bi zaposlenje trebalo da dobije oko 200 radnika.
PRENOSIMO SA ZVANIČNOG SAJTA GRADA www.zrenjanin.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Opoziciona koalicija ”Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” u 8 tačaka programa

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin (lista broj 5) nudi realne programe za bolji život u gradu kažu naši sagovoornici iz ove opozicione grupacije. Kao najvažnije...

JKP ”Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” : Gradonačelnik posetio naš tehnički centar

U utorak 28. maja gradonačelnik Simo Salapura sa pomoćnicom Cicom Vučković posetio je tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin gde su ga tokom...

NUNS: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor...

Na lokalnim izborima koalicija ”I voda i sloboda” nudi rešenja za Zrenjanin nakon naprednjačke vlasti

Na pitanje zašto na lokalnim izborima koji se održavaju u Zrenjaninu 2.juna treba glasati za redni broj 4. koaliciju ''I voda i sloboda –...