0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA DO 30. NOVEMBRA 2017.

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA DO 30. NOVEMBRA 2017.

UTORAK, 21. NOVEMBAR
#TRIBINA
Tribina – „Istorija Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu“ biće održana u utorak, 21. novembra u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Slobodan Milin, istoričar. Moderator: Miroslav Samardžić. #Tribina počinje u 19 časova.

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. NOVEMBAR
#FILM: „VIDETI SVET“
U sredu, 22. i četvrtak, 23. novembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru Dana francuskog filma/ciklusa: „Udahni život“ prikazuje se film: „Videti svet“. #Ulaz je besplatan. #Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

Sažetak
Voir du pays (FR, 2016, 102′, drame) – Videti svet
Réalisatrices : Delphine Coulin, Muriel Coulin
VIDETI SVET (Francuska, 2016, 102′, drama)
Režija: Delfin Kulen, Mirijel Kulen
Dve mlade devojke u vojnoj službi, Oror i Marin, vraćaju se iz Avganistana. Sa svojom vojnom jedinicom provešće tri dana na Kipru u hotelu sa pet zvezdica, među turistima na odmoru, radi onoga što vojska naziva dekompresiona komora: pomoći ćemo im da “zaborave rat”. Međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja… #Posle filma “17 devojaka” ovo je drugi film sestara Kulen koji je ušao selekciju filmskog festivala u Kanu 2016. godine.

ČETVRTAK, 23. NOVEMBAR
#PROMOCIJA STRIPOLISA
U SOMBORSKOM KULTURNOM CENTRU
„LAZA KOSTIĆ“
U četvrtak, 23. novembra u maloj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru sa početkom u 18 časova biće održano predstavljanje projekta „Stripolis“ i promocija najnovejeg broja časopisa „Stripolis“. „Stripolis“ će predstaviti Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa i Vladimir Đurić, programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

PETAK, 24. NOVEMBAR
#PREDAVANjE O ZDRAVLjU
U petak, 24. novembra u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 18 časova biće održano predavanje na temu – „Put za savršeno zdravlje“. #Predavač je Prim. dr med. Boro M. Vujasin. #Ulaz je slobodan.

PETAK, 24. NOVEMBAR
#PREDSTAVLjANjE
BEOGRADSKE INTERNACIONALNE NEDELjE ARHITEKTURE – BINA
OTVARANjE IZLOŽBE – „MALE UTOPIJE“ I TRIBINA NA TEMU – „URBANA ČVORIŠTA“
U petak, 24. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina predstaviće se Beogradska internacionalne nedelja arhitekture – BINA. U okviru programa otvoriće se izložba – „Male utopije“ i održati tribina na kojoj će se govoriti o tome – kako građani mogu da utiču na promene u sredini u kojoj žive, kroz primer projekta „Urbana čvorišta“. #Reč je o projektu „Gradska deljenja: kreativni podsticaj“ (Shared cities: creative momentum – SCCM), koji je zajedički projekat BINE i partnera iz sedam gradova centralne i jugoistočne Evrope (Berlin, Prag, Bratislava, Katovic, Varšava, Budimpešta i Beograd).
#Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Pozivamo Vas u Kulturni centar Zrenjanina da podelimo iskustva i ideje o prostornom planiranju, građanskim inicijativama i kreiranju urbanističkih planova, sa našim gostima.

#IZLOŽBA: „MALE UTOPIJE“ – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije/EXHIBITION: SMALL UTOPIAS – Italian architecture of the third millennium between history, research and innovation
Kustos: Pipo Ćora, Rim
Organizatori zrenjaninskog događaja su: Italijanski institut za kulturu – Beograd, BINA, Društvo arhitekata Zrenjanin, Društvo arhitekata Beograd, Kulturi centar Beograda i Kulturni centar Zrenjanina.
#Izložba predstavlja dela deset italijanskih timova arhitekata. Ne uzimajući u obzir bilo kakve generacijske kriterijume, izbor se fokusira na najinovativnije prakse i na one koje najbolje otelovljuju identitet italijanske arhitekture danas. Nasuprot pristupu orijentisanom ka utopiji iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, dela koja mi predstavljamo često su projekti malog obima koji su povezani sa potrebama pojedinca, sa željom da se recikliraju postojeći građevinski objekti, kao i s ciljem da se redefinišu same paradigme arhitekture danas unutar jednog evropskog konteksta. Novoosmišljeni radni prostori, turističke infrastrukture, kuće, muzeji, instalacije, privremeni ili prenosivi objekti posmatrani su sa nekonvencionalnog stanovišta, ako se uzme u obzir naša velelepna istorija i slavna tradicija arhitekture, pružajući nam tako dobar uvid u to kako će možda izgledati arhitektura 21. veka u Evropi. Od Umberta Rive do Đuzepine Graso Kanico, od Čina Zukija do mladih početnika, mnogi inovativni predlozi nalaze svoje mesto u ovoj žustroj i direktnoj izložbi.

TRIBINA: „URBANA ČVORIŠTA“
SCCN, predstavnja internacionalnu mrežu za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukršanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma, ekonomije deljenja a u cilju da doprinese transformaciji gradskih prostora. U okviru SCCN projekta BINA je pokrenula program – eksperimentalnih urbanih čvorišta. Putem javnog pozivam odabran je stručni tim pod nazivom: „Čuvari parka“.

#SUBOTA, 25. I NEDELjA, 26. NOVEMBAR
#KARAVAN IGRE U ZRENjANINU
Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočinju realizaciju projekta Karavan igre.

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017. godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskih i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija. Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.


Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa jasnim ciljevima unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u zemlji. Obiman rad na sistematizaciji znanja, razvoju i unapređenju profesionalnih kadrova, opštoj popularizaciji igre među decom i mladima, kao i saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, predstavljali su samo deo zadataka Fondacije. Osnovna misija Fondacije jeste kontinuirano stvaranje administrativnih, organizacionih i finansijskih uslova za rad sa mladim talentima, rad na produkcijama koje angažuju domaće igrače i autore, kao i stvaranje mogućnosti za pravovremenu profesionalnu tranziciju igrača po završetnu karijere. Koristeći iskustva i kontakte Beogradskog festivala igre, manifestacije koja već 15 godina u Srbiju donosi najbolju savremenu igru i predstavlja radove koreografa svetskog renomea, Nacionalna fondacija za umetničku igru je uspela da ostvari brojne projekte, radionice, majstorske kurseve, produkcije… Zahvaljujući podršci Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji, ambasada i donatora, Fondacija je pokrenula profesionalnu Baletsku školu, koja danas radi po najvišim standardima u oblasti baletske pedagogije, sa vrhunskim domaćom i inostranim nastavnim kadrom.

KARAVAN IGRE ZRENjANIN
PROGRAMI SE REALIZUJU U PROSTORU KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

Subota 25.11.
Filmski program
17č. – Film: “Prva pozicija”
19č.– Film: “Bele noći”
(Kulturni centar Zrenjanina)
O filmovima:
Film: “Prva pozicija”
Dokumentarni film “Prva pozicija” govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima dokumentarnog filma u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Film: “Bele noći”
režija: Tajlor Hakvord
uloge: Mihail Barišnjikov, Gregori Hajns…
trajanje: 136’
Nikolaj (M. Barišnjikov) je davno pobegao iz bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom putovanja, njegov avion se spektakularno ruši na pisti u Sibiru. Zarobljen u zemlji iz koje je pobegao, boravi kod Rejmonda, amerikanca koji je pobegao tokom Vijetnamskog rata. Nikolaj očajnički želi da pobegne iz zemlje, ali Rusi imaju druge planove.

Nedelja 26.12.

11č. – Otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

12č.- Konferencija za medije i otvaranje izložbe
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

12 – 13č. – Otvoreni čas baleta za decu iz Zrenjanina/klasičan balet
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

13– 14č. – Otvoreni čas baleta za decu iz Zrenjanina/savremena igra
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

14č. – Predstava za decu “Mali princ”
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

14.30č. – Predstava “Časovi igre za odrasle i napredne”/ koreograf Staša Zurovac (Hrvatska)
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)
15h – Razgovor sa roditeljima i decom – Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

15.30č.– Predavanje /Savremena igra i kreativne industrije
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

19č.–Baletski gala koncert
Nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole “Dimitrije Parlić” iz Pančeva
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

SREDA, 29. I ČETVRTAK, 30. NOVEMBAR
#CIKLUS FILMOVA HEMFRI BOGARTA
FILM: „POBEDA NAD TAMOM“
U sredu, 29. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina, počinjemo sa prikazivanjem Ciklusa filmova Hemfrija Bogarta. U sredu, 29. i četvrtak, 30. 11. emituje se film: „Pobeda nad tamom“/Dark Victory. #Reč je o filmskom ostvarenju iz 1939. godine, u trajanju od 104′ koje je režirao Edmund Gulding. Pored Hemfri Bogarta u glavnim ulogama su Beti Dejvis i Džordž Brent. #Glavna junakinja se zaljubljuje u lekara koji joj je operisao tumor na mozgu. Kada sazna da je velika verovatnoća da joj se bolest vrati, upada u depresiju ali joj ljubavnik savetuje da maksimalno iskoristi život i da uzme sve njegove, trenutne, mogućnosti. #Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

ČETVRTAK, 30 NOVEMBAR
#POZORIŠNA KOMEDIJA
KO VAMA DADE PREDSTAVU?
U četvrtak, 30. novembra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna komedija – „Ko Vama dade prestavu?“. Tekst i režiju potpisuje Semir Gicić. Glumačku ekipu čine – JelicaSretenović, Zorana Pavić, Igor Lazić – Nigor/Niggor, Nenad Škundrić. #Na duhovit način predstava se bavi kritikom društva i karikaturnim ličnostima iz sveta turbo folka… #Predstava počinje u 20 časova.– Karte su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 600 a za organizovane posete 500 dinara.

Organizator zadržava pravo izmene programa.
Dobro došli!

#INFO PLUS

#STRIPOLIS 2017.
Da se podsetimo –
U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina od 21. do 23. septembra 2017. održan je Osmi festival stripa – “Stripolis”.
U tri festivalska dana predstavljen je deveti broj istoimenog časopisa autorskog i internacionalnog stripa, održane su radionice, otvorena izložbena postavka i vođeni razgovori na temu stripa…
Gosti ovogodišnjeg Stripolisa bili su: Aleksa Gajić, Željko Pahek i Mileta Poštić. Autor projekta je Branko Đukić.
#Pogledajte snimak sa festivala.

KONKURS ZA IZLAGANjE U IZLOŽBENOM SALONU
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA ZA 2018. GODINU
Otvoren do 10. decembra
Kulturni centar Zrenjanina raspisao je konkurs za samostalne i grupne izložbe za izlagačku 2018. godinu. Pravo učešća na konkursu imaju svi likovni, primenjeni i multimedijalni akademski umetnici, grupe i udruženja likovnih umetnika. Konkurs je otvoren do 10. decembra 2017. godine. Tekst konkursa i obrazac za prijavljivanje možete pogledati i preuzeti na sajtu www.kczr.org

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...