24.4 C
Zrenjanin
Thursday, May 30, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA DO 26. OKTOBRA 2017.

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA DO 26. OKTOBRA 2017.

IZLOŽBA: „GRAD U ARHITEKTURI/ARHITEKTURA U GRADU – 18/17 – BEČEKEREK/PETROVGRAD/ZRENjANIN
Novi projekat Kulturnog centra Zrenjanina i njegova prva faza realizacije, predstavljena je javnosti u ponedeljak, 2. oktobra u izložbenom salonu naše kuće. #Reč je o izložbi fotografija “Grad u arhitekturi/Arhitektura u gradu 18/17 – Bečkerek-Petrovgrad – Zrenjanin. #Projekat je nastao kao zajednička ideja više autora koji su u okviru oblasti svog profesionalnog delovanja – pažnju usmerili na modernu gradsku arhitekturu.
Postavka obuhvata fotografije objekata, autora Jovana Njegovića Drndaka, koje su kao značajne mapirale i stručno obradile dipl. inž. arh. Jelka Đorđević i istoričarka umetnosti, Vesna Karavida. Dizajn izložbe je uradila Danka Ječmenica, a koordinatorka projekta je Sandra Banjanin. #Pokrovitelji izložbe su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Zrenjanin. #Izložba je otvorena do kraja oktobra.

 

SREDA, 18. I ČETVRTAK, 19. OKTOBAR
#CIKLUS FILMOVA INGMARA BERGMANA
FILM: „ĐAVOLjE OKO“
U okviru Ciklus filmova Ingmara Bergmana, u sredu, 18. i četvrtak, 19. oktobra prikazuje se film: „Đavolje oko“/The Devil’s Eye. Film je snimljen 1060, traje 87 minuta i ulazi u žanr – komedije, drame i SF –a. Projekcije su od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. #Ulaz je besplatan. U sažetku za radnju filma se navodi da – nevinost i čistota sveštenikove mlade ćerke, „trn je“ u đavoljem oku. Đavo iz Pakla šalje Don Žuana i njegovog slugu Pabla – na Zemlju, da zavede mladu Brit Mari – no, situacija se menja kada se Don Žuan zaljubi u „njegovu metu“ i zaboravi zašto je poslat –

 

PETAK, 20. OKTOBAR
#PREDAVANjE O ZDRAVLjU
U petak, 20. oktobra u 18 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održano predavanje na temu zdravlja. Predavač je Prim. dr med. Boro M. Vujasin.

 

SUBOTA, 21. OKTOBAR
FILM. «ŽIVOT PO MOSKRIJU»
U subotu, 21. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, biće prikazan film: «Život po Moskriju», #Film se emituje u terminu od 20 časova. #Ulaz je besplatan.
«Život po Moskriju» je crna komedija u kojoj se legendarni i kontraverzni, ali nažalost pokojni, hiphoper osnivač rep grupe Prti Bee Gee – Davor Bobić Moskri, iznenada vraća na ovaj svet među žive. Dozvoljenu mu je da se vrati u obliku desetogodišnjeg deteta, jer je samo tada bio čist. Njegov cilj je da osvoji kartu za raj, pa se shodno tome ponaša kao anđeo. Takođe mu je cilj da prikaže svojim sledbenicima iz andergraunda, među kojima su dileri, šaneri, šmekeri, reperi, zatim bajkeri, skejteri i naravno klaberi, kuda vodi životni moto Udri gudru na veselje!
«Autori filma navode: «Kao klasni projekat druge godine FTV produkcije Fakulteta dramskih umetnosti, naš film je studentski projekat bez komercijalne vrednosti. Pokušali smo da izađemo iz očekivanih okvira studentnog filma, da zakoračimo u žanr i uspeli smo da izazovemo željene reakcije publike. Sa preko 40 hiljada pregleda na trejleru na našem youtube kanalu i svakodnevnim porukama interesovanje za film raste iz dana u dan. Puno je molbi stiglo na našu adresu ali mi nismo u finansijskog mogućnosti da obiđemo sami sve tražene gradove. Sa velikim entuzijazmom želimo da publici predstavimo studentski film u nadi da će shvatiti značaj kratkometražnih filmova a samim tim upoznati ih sa mladim i perspektivnim umetnicima koji će kroz koju godinu biti profesionalci u svom poslu.»

Trejler možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=mpvkg6gQNwY i posetiti sajt http://www.moskrifilm.com/

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. OKTOBAR
#CIKLUS FILMOVA INGMARA BERGMANA
FILM: „TIŠINA“
U okviru Ciklus filmova Ingmara Bergmana, u sredu, 25. i četvrtak, 26. oktobra prikazuje se film: „Tišina“/The Silence/. Film je snimljen 1963, godine. Projekcije su od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. #Ulaz je besplatan. #Kako se navodi – reč je o drami o emocionalnoj distanci između dve sestre. Sestre, različite seksualne orijentacije, odsedaju u hotelu jednog severnoevropskog grada, sa njim je i sin jedne od sestara. #Tišina u naslovu ukazuje na nemogućnost komunikacije među sestrama i stanovnicima grada –

 

ČETVRTAK, 26. OKTOBAR
#KONCERT ANSAMBLA „LEVANT“
U četvrtak, 26. oktobra u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan koncert Ansambla Levant – „Muzika vizantijskog kruga“. Koncert počinje u 20 časova. #Ulaz je besplatan.

Ansambl LEVANT (2013) se bavi izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Sastavljen je od eminentnih muzičara koji za sobom imaju decenije istraživačkog i interpretatorskog rada na području srpske i evropske rane muzike. Svoje kvalitete su iskazivali osnivanjem i saradnjom sa različitim ansamblima, među kojima je, svakako, najznačajniji Ansambl RENESANS (prvi i najstariji ansambl za ranu muziku ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i na području Jugoistočne Evrope).
Od osnivanja 2013. do danas LEVANT je ostvario niz koncerata u gradovima Srbije, među kojima su Beograd, Požarevac, Šabac, Aranđelovac i Kanjiža, te učešćem na različitim festivalima rane muzike, od kojih je poslednji bio MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu.

Solisti Ansambla LEVANT: Dr Darko Karajić (umetnički rukovodilac), Marčela Frančesko, Žorž Grujić, Dragan Mlađenović i Goran Milošević.

 

 

 

MUZIKA VIZANTIJSKOG KRUGA

 

Grčka Narodna pesma iz svetogorskog
manastira Iviron (poč. 17. veka)
Igra Kalamatjanos
Pesma sa ostrva Kosa
Makedonija Igra
Bugarska Igra

 

Prizren Car Lazina pesma
Sentandreja Pesma verne ljube Cara Lazara
Gora Marijo deli, bela kumrijo
Valjevo Kolubarka i Kolo na dvojnicama
Kosovsko pomoravlje Gusta mi magla padnala
Peć Preleteše tice lastavice
Prizren Simbil cveće
Metohija Đurđele vojvodo
Južna Srbija Skomraška igra
Devojačko kolo

Ansambl LEVANT

Marčela Frančesko – glas
Dragan Mlađenović – glas, divan saz
Žorž Grujić – kaval, frula, dvojnice, raušfajfe
Darko Karajić – persijska lauta, baglama
Goran Milošević – glas, udaraljke

 

Koncert Ansambla LEVANT, Muzika vizantijskog kruga, upoznaje publiku sa muzikom vizantijskog kulturnog prostora, odnosno sa njenim izvorima, koristeći istorijske instrumente koji su se svirali u vreme i na prostoru istočno-romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjem muzičkom izrazu.

 

#USKORO U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA
#KONCERT ALEKSANDRE RADOVIĆ
Koncert Aleksandre Radović održaće se na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 10. novembra. Pevačica, pop-diva sa velikim brojem muzičkih hitova uz tačno definisan i prepoznatljiv zvuk i vokal predstaviće zrenjaninskoj publici muzičke numere sa najnovijeg albuma i izvesti poznate i uvek rado slušane hitove sa svojih predhodnih CD izdanja. #Koncert počinje u 20 časova. #Cena ulaznice je 1000 dinara. #Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

Organizaor zadržava pravo izmene programa.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Opoziciona koalicija ”Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” u 8 tačaka programa

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin (lista broj 5) nudi realne programe za bolji život u gradu kažu naši sagovoornici iz ove opozicione grupacije. Kao najvažnije...

JKP ”Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” : Gradonačelnik posetio naš tehnički centar

U utorak 28. maja gradonačelnik Simo Salapura sa pomoćnicom Cicom Vučković posetio je tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin gde su ga tokom...

NUNS: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor...

Na lokalnim izborima koalicija ”I voda i sloboda” nudi rešenja za Zrenjanin nakon naprednjačke vlasti

Na pitanje zašto na lokalnim izborima koji se održavaju u Zrenjaninu 2.juna treba glasati za redni broj 4. koaliciju ''I voda i sloboda –...