0.6 C
Zrenjanin
Wednesday, February 28, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Program Kulturnog centra do 20. maja 2021

Program Kulturnog centra do 20. maja 2021

FILMSKI FESTIVAL „SLOBODNA ZONA“

 • Gostovanje u KCZR
 • Svake srede i četvrtka 
 •  Mala sala od 20h

U toku maja, jubilarna 15. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“ gostuje u Kulturnom centru Zrenjanina. U okviru turneje prikazaće se pet igranih i dva dokumentarna filma. Projekcije filmova su svake srede i četvrtka od 20h u Maloj sali. Ulaz je besplatan. 

 • Više o filmovima koji će se prikazivati u narednom periodu pogledajte u nastavku teksta.
 • Sažetak 

Film Pad kralja koji prati priču o Manuelu Lopezu – Vidalu omiljenom političaru u svom region, koji ima sve. Ali kako to obično biva, dosegnuti vrhunac zapravo znači polako početi padati. Reditelj ovog filma je poznati Rodrigo Sorogojen. Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv iranski film Jalda, noć za oproštaj koji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne. Ovaj film je takođe bio u top tri najgledanija filma prošlogodišnjeg izdanja Festivala. Drugi dokumentarac koji će publika Turneje imati priliku da pogleda jeste optimistični film Lepši svet, film koji traga za odgovorima na pitanja kako treba da izgleda dobar i uspešan život i da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovaj film je jedna od zapaženijih iz naše najmlađe festivalske linije koja je ustanovljena upravo prošle godine – “Zelene zone”. Takođe, mlađa publika (14+), ali i starija koja uživa u tinejdžerskim filmovima, moći će da pogleda filmove Sune – dečak za sve.

Sinopsisi SREDA, 12. MAJ
Pad kralja (igr.) – r: Rodrigo Sorogoyen  / Španija, Francuska, 2018, 142′

Manuel je uticajni političar u regionu kojem sve ide od ruke. Međutim, njegov savršeni život počinje da se raspada nakon što su procurile vesti o njegovom učešću u korupcijskom fondu sa Pakom, jednim od njegovih najboljih prijatelja. Dok mediji počinju da izveštavaju o razmerama skandala, stranka se zbija u redove i samo Pako izlazi neozleđen. Manuel je proteran iz kraljevstva, a izdali su ga oni koji su mu bili prijatelji do pre samo nekoliko sati. Iako stranka želi da na njega svali svu odgovornost, Manuel se ne predaje. Uz jedinu potporu supruge i ćerke, Manuel shvata da je primoran da se bori protiv mašinerije korupcije koja je godinama dobro podmazivana kao i protiv partijskog sistema u kojem kraljevi propadaju, ali carstva opstaju.

https://slobodnazona.rs/pad-kralja/


ČETVRTAK, 13. MAJ
Jalda, noć za oproštaj (igr.) – r: Massoud Bakhshi, / Francuska, Iran, Nemačka, Švajcarska, Luksemburg, 2019, 89′
U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je 22-godišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, 65-godišnjeg Nasera. S obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevnica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.

https://slobodnazona.rs/jalda-noc-za-oprostaj/

SREDA, 19. MAJ

Lepši svet (dok.) – r: Erwin Wagenhofer / Nemačka, Austrija, 2019, 116′,
Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno. Žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta. Vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze. Šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu. Duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade. Mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.

https://slobodnazona.rs/lepsi-svet/

ČETVRTAK, 20. MAJ
Sune – dečak za sve (igr.) – r: Jon Holmberg / Švedska, 2019, 90′
Sune želi da ide na put – i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Ali Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom.

https://slobodnazona.rs/sune-decak-za-sve/

 • DEČJI PROGRAM
 • Onlajn radionice
 • Subota, 15. maj
 • FB strana Kulturnog centra

U subotu, 15. maja u okviru onlajn dečjeg programa Kulturnog centra održaće se tri radionice: Predčitačke veštine na predškolskom uzrastu sa logopedom Donom Podunavac, PerSu kutak za zdrav trenutak i Iron sportski izazov. Program počoinje u 10 časova na FB strani Kulturnog centra.
Podsetnik

 • U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na email: nikoleta@kczr.org 
 • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Iron“.

–          BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

Nedelja, 16. maj

Na platou Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 16. maja,  od 10 do 14 časova biće održana Berza gramofonskih ploča (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

IZLOŽBA ART KVADRAT SRBIJA 2020-21.

Kulturni centar Zrenjanina od 20. maja do 2. juna

 • Otvaranje 20. maja u 12h

Međunarodna putujuća izložba ArtKvadrat Srbija 2020-21. biće otvorena u četvrak, 20. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložbu čine radovi pedesetak autora koji su učestvovali na konkursu umetničke asocijacije ArtCentar. 

 • Otvaranje je zakazano za 12 časova na FB strani Kulturnog centra.

O izložbi

 • Autori su pokazali  raznovrsnost i zavidan nivo kvaliteta svojih radova…  Karakteristika ove  postavke je i ta da u, svakom gradu, mestu gostovanja,  radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

 

“FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE”

          U Kulturnom centru Zrenjanina od 20. do 22. maja – 

Mreža kinoprikazivača Srbije koju čine 22 članice među kojima je i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Centar Filmom organizuje ciklus – “Filmski klasici -55 godina Praške škole”. U okviru ciklusa u tri dana prikazaće se tri ostvarenja, tri reditelja, koji su pohađali  čuvenu filmsku akademiju. Projekcija filma Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ‘68” održaće se u četvrtak, 20. maja. Film Srđana Karanovića “Nešto između” prikazuje se u petak,  21. maja a “Nacionalna klasa” Gorana Markovića  u subotu, 22. maja. Projekcije su u Velikoj sali od 20 sati. Cena ulaznice je 100 dinara.

CIKLUS FILMOVA „FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE“ 

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina Praške škole” obuhvata po jedan film reditelja iz Srbije: Srđana Karanovića, Gorana Markovića i Gorana Paskaljevića koji su sredinom sedmdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju. Izbor je napravljen od njihovih filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani. Program CIKLUS FILMOVA „FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

55 GODINA CENTAR FILMA

Centar Film stvoren je željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika Savezne Republike Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar Film. Centar Film je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bio susretište preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

O filmovima

“VARLJIVO LETO ’68”

Reditelj: Goran Paskaljević

Scenarista: Gordan Mihić

Producenti: Dušan Ceklić, Nebojša Vasilć

Glumci: Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Mira Banjac, Sanja Vejnović, Neda Arnerić, Dragana Varagić

Direktor Fotografije: Aleksandar Petković

Scenograf: Miljen Kljaković

Kostimograf: Marija Đorđević

Montažer: Olga Skrigin

Kompozitor: Zoran Hristić

U leto 1968. godine maturant Petar stasava za ljubav. Potreba da pronađe ženu svog života dovodi ga u niz delikatnih situacija i izbezumljuje njegovog oca koji veruje da omladinu treba vaspitavati čvrstom rukom. Petra ne interesuje naizgled prelomni, istorijski događaj iz 1968. Međutim, kada 

konačno pronađe pravu ljubav, ona usred društveno aktuelnih događaja, biva prekinuta.

“NEŠTO IZMEĐU”

Reditelj: Srđan Karanović

Scenaristi: Srđan Karanović, Endru Horton

Producent: Milan Žmukić

Glumci: Keris Korfman, Dragan Nikolić, Predrag Manojlović, Renata Ulmanski, Zora Doknić-Manojlović, Gorica Popović, Nina Kirsanova, Petar Ilić

Direktor Fotografije: Živko Zalar

Scenograf: Miljen Kljaković

Kostimograf: Saša Kuljača

Montažer: Branka Čeperac

Kompozitor: Zoran Simjanović

Američka novinarka dolazi u Beograd i susreće dva jugoslovenska prijatelja koji se, na egzotičnoj granici između istoka i zapada, bore za njenu naklonost, ako ne i srce.

“NACIONALNA KLASA” 

Reditelj: Goran Marković

Scenarista: Goran Marković

Producenti: Aleksandar Stojanović, Slobodan Pavičević, Milan Vujnović

Glumci: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Voja Brajović, Aleksandar Berček, Gorica Popović, Rade Marković, Olivera Marković, Mića Tomić, Dragomir Felba, Danilo Bata Stojković, Jelica Sretenović, Irfan Mensur

Direktor Fotografije: Živko Zalar

Scenograf: Miodrag Mirić

Kostimograf: Nadežda Perović

Montažer: Vuksan Lukovac

Kompozitor: Zoran Simjanović

Mladić iz predgrađa, automobilski trkač u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću važi i za velikog ljubavnika. Ali, sve to nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobedi u važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile, bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa službenomdevojkom, koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja – na ispačaj u vojsku dolazi mu samo Mile…

PREDSTAVA “SUMRAK BOGOVA”

 • Subota, 29. maj

Pozorišnu predstavu “Sumrak bogova”  je režirao Jagoš Markovi. Predstava  od samog početka dobija odlične kritike i osvaja  brojne nagrade…

 • U glavnim ulogama Milan Lane Gutović, Branka Katić i dr.

U subotu, 29. maja u 20h u Kulturnom centru Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava „Sumrak bogova“. Predstava od samog početka, od premijernog igranja, dobija odlične kritike i osvaja brojne nagrade. Glumačku ekipu čine: Milan Lane Gutović, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić. Scensku adaptaciju rađenu po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija o usponu i propasti Esenbekovih, bogate porodice industrijalaca, napisao je hrvatski pisac Ivor Martinić, a na sceni Beogradskog dramskog pozorišta režirao je Jagoš Marković.

O predstavi

Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova nacistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga pa sve do ozloglašene „noći dugih noževa”, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali pre svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta.

O predstavi 

Izvor: https://bdp.rs/predstave/sumrak-bogova/

Najbolja predstava u 2019. 

Izvor: https://bdp.rs/sumrak-bogova-najbolji-po-nin-ovoj-top-listi/

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1300 dinara.

Sve informacije o prodaji karata možete dobiti i na broj telefona:

023/566-712

063/ 562-783

ELEKTRONSKI KONKURS ZA OSNOVCE

I ove godine Kulturni centar Zrenjanina  za decu osnovnoškolskog uzrasta raspisao je elektronski literarni i likovni konkurs sa temom ljubavi, drugarstva, solidarnosti i humanosti.Konkurs je otvoren do 15. maja 2021. Kao i prošle, i ove godine  razgovaramo sa osnovcima putem reči i slike na temu univerzalnih i značajnih “kategorija” u njihovom odrastanju a i u kasnijem životu i kako vide i doživljavaju svoj svet i život. Njiihove radove, i ovaj put i u tehničkom i sadržajnom smislu ocenjivaće stručni žiri, a najuspešnije učesnike konkursa očekuje niz vrednih nagrada.

 • Na  sajtu Kulturnog centra pogledajte pravila učešća:

https://kczr.org/literarni-i-likovni-konkurs-kczr-a-april-2021/

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Pratite nas putem FB stranice, sajta – 

www.kczr.org kao i preko našeg YouTube kanala

 Podsetnik

 • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.
 • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i  držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...