26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, October 4, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje PROGRAM KCZRDO 3. MAJA

PROGRAM KCZRDO 3. MAJA

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „HAMLET“

U okviru ciklusa: „Šekspir na filmu“ u sredu, 25. i četvrtak, 26. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se filmska drama – „Hamlet“.

Britanska adaptacija Šekspirove tragedije i prvi britanski film koji je osvojio Oskara za najbolji film a Lorens Olivije – Oskara za najboljeg glavnog glumca. Lorens Olivije potpisuje i režiju filma koji je snimljen 1948. U trajanju od 155’. U ostalim ulogama igraju: Bazli Sidni, Ajlin Herli, Norman Vuland i dr. #Film se emituje u maloj sali od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

 

 

ČETVRTAK, 26. APRIL

POSETA NOMUSU

U četvrtak, 26. aprila Kulturni centar Zrenjanina organizuje posetu ovogodišnjem NOMUSU na koncert pijaniste Aleksandra Madžara koji će nastupiti sa Kelemen kvartetom iz Mađarske. Koncert se održava u Sinagogi. Polazak iz Zrenjanina je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 1400 dinara.

 

 

ČETVRTAK, 26. APRIL

KONCERT DUA BRAVE SAMBA

U  okviru promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać”, u četvrtak, 26. aprila od 20 časova u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu biće održan koncert dua BraVe Samba pod nazivom „Minijature Latinske Amerike”.

Duo BraVe Samba čine Vesna Vučurević na flauti i Branko Barnić na gitari. Kada su osnovali ovaj duo u jesen 2017. godine, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike, pa okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Premijerni koncert su održali 13. februara 2018. u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a ovo će biti drugi nastup ovog interesantnog i jedinstvenog dua. Kao specijalni gosti na koncertu u Reformatskoj crkvi će nastupiti i Ana Aleksić Šajrer (vokal) i Vladimir Stojković (udaraljke).

Ovo je ujedno i prvi ovogodišnji promotivni koncert koji najavljuje jubilarni, peti Horski Festival Slobodan Bursać koji će se održati od 1. do 4. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

Ulaz je slobodan.

________________________________

Biografije:

Vesna Vučurević je prve muzičke korake napravila u Muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu, u klasi prof. Eleonore Somođi, gde je završila i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. Postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića završila je 2006. godine sa najvišim ocenama. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, a dobitnik je i nagrade FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Usavršavala se na seminarima kod vodećih svetskih flautista i imala solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu ( Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Budva „Grad teatar”, KotorArt i dr.). Član je pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina i solo flautistkinja Zrenjaninske filharmonije. Bavi se pedagoškim radom.

Branko Barnić je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa.  Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr Zorana Krajišnika. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani – „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme postdiplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i istoriju Rock’n’roll-a. Koncertno je aktivan od 2003. godine a  nastupao je kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Značajno težište njegovih aktivnosti predstavlja i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u kao profesor gitare u muzičkoj školi „Josif Marinković“ a  tokom boravka u Americi predavao je gitaru na “The Saint Paul Conservatory of Music” i u muzičkoj školi “St. Joseph’s” u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi u Zrenjaninu.

Ana Aleksić Šajrer – Diplomirala je na odseku solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Irine Arsikin. Na istom fakultetu je završila i specijalističke umetničke studije za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Gros Popović u čijoj klasi trenutno pohađa završnu godinu doktorskih umetničkih studija za kamernu muziku. U toku školovanja osvajala je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Pevala je u horu „Josif Marinković” i bila član i solista akademskog hora Colegium musicum, kojim diriguje Darinka Matić Marović. Dugogodišnji je član i solista Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina. Pedagoškim radom bavi se od 2001. godine u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Angažovana je kao muzički i vokalni saradnik na predstavama u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i osnivač Muzičkog Euterpa Studija pri ovom pozorištu, u kom sa decom i mladima radi na vokalnoj tehnici, scenskom pokretu i glumi.

Vladimir Coka Stojković, osnovnu i srednju školu završio u Zrenjaninu, studirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Uporedo sa redovnim školovanjem završava i  muzičku školu u Zrenjaninu (violina) i aktivno peva u horu „Josif Marinković” sve do 1990. godine kada postaje profesionalni pevač u horu opere Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu. Uporedo sa violinom je kao samouk naučio da svira bubnjeve i od tada počinje rad sa mnogim zrenjaninskim, beogradskim i novosadskim bendovima (Vrane, Free shop, Quo Vadis, Kvartet plus, Kal, Akustična soba, Istambul night, Jam factory, Black&White). Do 1998. godine nastupa kao bubnjar i stalni član bendova a od te godine prelazi na udaraljke kao gostujući član mnogih, žanrovski različitih bendova. Za sobom ima veliki broj živih nastupa u zemlji i inostranstvu kao i studijskog iskustva. Kao pevač u horu opere SNP-a na svom repertoaru ima najznačajnije opere, operete i mjuzikle najpoznatijih svetskih i domaćih kompozitora.                                 

 

PETAK, 27. APRIL

#KONCERT SERGEJA ĆETKOVIĆA

Nova koncerta turneja – Live Tour , pop pevača Sergeja Ćetkovića pod nazivom – „Moj svet“, obradovaće  Zrenjanince i Zrenjaninke,  njegovim  nastupom na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 27. aprila. #Koncert počinje u 20 časova. #Kompleksna muzička karijera, bogata diskografija sa sedam objavljenih albuma, prepoznatljiv vokal, emotivni tekstovi i muzika posvećena ljubavi su ono što određuju ovog muzičara. #Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 1000 dinara. #Dodatne informacije: 566-712.

 

 

#FILMSKI FESTIVAL

SLOBODNA ZONA

 –  12. TURNEJA – PET FILMOVA

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. U toku maja gostuje u zrenjaninskom Kulturnom centru gde će se u okviru ovogodišnje turneje Zrenjanincima i Zrenjaninkama predstaviti pet filmova i to svake srede i četvrtka od 20 časova u maloj sali. #Ulaz na projekcije je besplatan. Pet najboljih filmova sa ovogodišnjeg 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, predviđeno je da se prikazuju u 50 gradova i opština Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

 

#Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će u toku aprila, maja i juna obići Srbiju, je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“ (projekcija u Zrenjaninu – 2. i 3. maja 2018.) koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=liberation-day

 

#Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“ (projekcija u Zrenjaninu – 9. i 10. maja 2018.), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=chavela-ok

 

#Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je igrani film „Ćambra“ (projekcija u Zrenjaninu – 16. i 17. maj 2018.), koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=a-ciambra

 

#Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ (projekcija u Zrenjaninu – 23. i 24. maja 2018.),  o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=red-dog-true-blue

 

#Peti film na Turneji biće dokumentarac „500 godina“ (projekcija u Zrenjaninu – 30. i 31. maja 2018.),  koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=500-godina

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

#INFO PLUS

#IZLOŽBA DOBRIVOJA RAJIĆA

  • RADOVI IZ CIKLUSA – „UNUTRAŠNJA SLIKA“

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, Dobrivoje Rajić, akademski slikar do 10. maja zrenjaninskoj publici predstavlja cilus radova „Unutrašnja slika“ .

Predmet rada su slike na test liner podlozi rađene u kombinovanoj tehnici, formata 130x200cm. Svaka pojedinačna slika nosi naziv Unutrašnja slika i označena je rednim brojem. Svi radovi su nastali tokom 2016/17 godine.

Dobrivoje Rajić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1982. na odseku za slikarstvo u klasi profesora Boška Petrovića – Jovana Rakidžića  a crtanje kod profesora Milana Stanojeva.

Član ULUV-a (Udruženje Likovnih Umetnika Vojvodine) od 1983. Status samostalnog umetnika stekao 1987. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ostvario je preko 50 samostalnih izložbi. Kao dugogodišnji spoljni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (u Petrovaradinu) učestvovao na poslovima konzervacije i restauracije nacionalnih kulturnih dobara u zemlji. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

Pogledajte video prilog i fotografije sa događaja –

 

https://www.youtube.com/watch?v=4RqwTLujuuM

 

 

https://www.facebook.com/pg/CUBE-Production-281568342037267/photos/?tab=album&album_id=827955147398581

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin donacijama članova i simpatizera obnavlja sportski teren i dečije igralište

Aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin, Mesnog odbora Gradnulica protekle nedelje su realizovali akciju u okviru koje su u dodatno uredili sportski teren...

Zrenjaninska opozicija nastavlja svoju ofanzivu

Nedeljama unazad opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu pojačale su svoje aktivnosti zajedničkim nastupom,a nakon održavanja dvadeset protesta ''Protiv nasilja'' u gradu na...

JKP Vodovod i kanalizacija: POSLEDNjE OVOGODIŠNjE REDOVNO OČITAVANjE VODOMERA

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin prenosimo u celosti. Poslednje ovogodišnje redovno očitavanje vodomera korisnika u Zrenjaninu će trajati do kraja oktobra, nakon čega će početi...

Judita Popović jedna od nagrađenih za građanski aktivizam organizacije CRTA

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu. Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu...