22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, July 17, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje PROGRAM KCZRDO 3. MAJA

PROGRAM KCZRDO 3. MAJA

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „HAMLET“

U okviru ciklusa: „Šekspir na filmu“ u sredu, 25. i četvrtak, 26. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se filmska drama – „Hamlet“.

Britanska adaptacija Šekspirove tragedije i prvi britanski film koji je osvojio Oskara za najbolji film a Lorens Olivije – Oskara za najboljeg glavnog glumca. Lorens Olivije potpisuje i režiju filma koji je snimljen 1948. U trajanju od 155’. U ostalim ulogama igraju: Bazli Sidni, Ajlin Herli, Norman Vuland i dr. #Film se emituje u maloj sali od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

 

 

ČETVRTAK, 26. APRIL

POSETA NOMUSU

U četvrtak, 26. aprila Kulturni centar Zrenjanina organizuje posetu ovogodišnjem NOMUSU na koncert pijaniste Aleksandra Madžara koji će nastupiti sa Kelemen kvartetom iz Mađarske. Koncert se održava u Sinagogi. Polazak iz Zrenjanina je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 1400 dinara.

 

 

ČETVRTAK, 26. APRIL

KONCERT DUA BRAVE SAMBA

U  okviru promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać”, u četvrtak, 26. aprila od 20 časova u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu biće održan koncert dua BraVe Samba pod nazivom „Minijature Latinske Amerike”.

Duo BraVe Samba čine Vesna Vučurević na flauti i Branko Barnić na gitari. Kada su osnovali ovaj duo u jesen 2017. godine, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike, pa okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Premijerni koncert su održali 13. februara 2018. u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a ovo će biti drugi nastup ovog interesantnog i jedinstvenog dua. Kao specijalni gosti na koncertu u Reformatskoj crkvi će nastupiti i Ana Aleksić Šajrer (vokal) i Vladimir Stojković (udaraljke).

Ovo je ujedno i prvi ovogodišnji promotivni koncert koji najavljuje jubilarni, peti Horski Festival Slobodan Bursać koji će se održati od 1. do 4. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

Ulaz je slobodan.

________________________________

Biografije:

Vesna Vučurević je prve muzičke korake napravila u Muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu, u klasi prof. Eleonore Somođi, gde je završila i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. Postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića završila je 2006. godine sa najvišim ocenama. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, a dobitnik je i nagrade FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Usavršavala se na seminarima kod vodećih svetskih flautista i imala solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu ( Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Budva „Grad teatar”, KotorArt i dr.). Član je pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina i solo flautistkinja Zrenjaninske filharmonije. Bavi se pedagoškim radom.

Branko Barnić je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa.  Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr Zorana Krajišnika. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani – „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme postdiplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i istoriju Rock’n’roll-a. Koncertno je aktivan od 2003. godine a  nastupao je kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Značajno težište njegovih aktivnosti predstavlja i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u kao profesor gitare u muzičkoj školi „Josif Marinković“ a  tokom boravka u Americi predavao je gitaru na “The Saint Paul Conservatory of Music” i u muzičkoj školi “St. Joseph’s” u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi u Zrenjaninu.

Ana Aleksić Šajrer – Diplomirala je na odseku solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Irine Arsikin. Na istom fakultetu je završila i specijalističke umetničke studije za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Gros Popović u čijoj klasi trenutno pohađa završnu godinu doktorskih umetničkih studija za kamernu muziku. U toku školovanja osvajala je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Pevala je u horu „Josif Marinković” i bila član i solista akademskog hora Colegium musicum, kojim diriguje Darinka Matić Marović. Dugogodišnji je član i solista Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina. Pedagoškim radom bavi se od 2001. godine u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Angažovana je kao muzički i vokalni saradnik na predstavama u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i osnivač Muzičkog Euterpa Studija pri ovom pozorištu, u kom sa decom i mladima radi na vokalnoj tehnici, scenskom pokretu i glumi.

Vladimir Coka Stojković, osnovnu i srednju školu završio u Zrenjaninu, studirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Uporedo sa redovnim školovanjem završava i  muzičku školu u Zrenjaninu (violina) i aktivno peva u horu „Josif Marinković” sve do 1990. godine kada postaje profesionalni pevač u horu opere Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu. Uporedo sa violinom je kao samouk naučio da svira bubnjeve i od tada počinje rad sa mnogim zrenjaninskim, beogradskim i novosadskim bendovima (Vrane, Free shop, Quo Vadis, Kvartet plus, Kal, Akustična soba, Istambul night, Jam factory, Black&White). Do 1998. godine nastupa kao bubnjar i stalni član bendova a od te godine prelazi na udaraljke kao gostujući član mnogih, žanrovski različitih bendova. Za sobom ima veliki broj živih nastupa u zemlji i inostranstvu kao i studijskog iskustva. Kao pevač u horu opere SNP-a na svom repertoaru ima najznačajnije opere, operete i mjuzikle najpoznatijih svetskih i domaćih kompozitora.                                 

 

PETAK, 27. APRIL

#KONCERT SERGEJA ĆETKOVIĆA

Nova koncerta turneja – Live Tour , pop pevača Sergeja Ćetkovića pod nazivom – „Moj svet“, obradovaće  Zrenjanince i Zrenjaninke,  njegovim  nastupom na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 27. aprila. #Koncert počinje u 20 časova. #Kompleksna muzička karijera, bogata diskografija sa sedam objavljenih albuma, prepoznatljiv vokal, emotivni tekstovi i muzika posvećena ljubavi su ono što određuju ovog muzičara. #Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 1000 dinara. #Dodatne informacije: 566-712.

 

 

#FILMSKI FESTIVAL

SLOBODNA ZONA

 –  12. TURNEJA – PET FILMOVA

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. U toku maja gostuje u zrenjaninskom Kulturnom centru gde će se u okviru ovogodišnje turneje Zrenjanincima i Zrenjaninkama predstaviti pet filmova i to svake srede i četvrtka od 20 časova u maloj sali. #Ulaz na projekcije je besplatan. Pet najboljih filmova sa ovogodišnjeg 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, predviđeno je da se prikazuju u 50 gradova i opština Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

 

#Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će u toku aprila, maja i juna obići Srbiju, je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“ (projekcija u Zrenjaninu – 2. i 3. maja 2018.) koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=liberation-day

 

#Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“ (projekcija u Zrenjaninu – 9. i 10. maja 2018.), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=chavela-ok

 

#Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je igrani film „Ćambra“ (projekcija u Zrenjaninu – 16. i 17. maj 2018.), koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=a-ciambra

 

#Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ (projekcija u Zrenjaninu – 23. i 24. maja 2018.),  o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=red-dog-true-blue

 

#Peti film na Turneji biće dokumentarac „500 godina“ (projekcija u Zrenjaninu – 30. i 31. maja 2018.),  koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=500-godina

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

#INFO PLUS

#IZLOŽBA DOBRIVOJA RAJIĆA

  • RADOVI IZ CIKLUSA – „UNUTRAŠNJA SLIKA“

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, Dobrivoje Rajić, akademski slikar do 10. maja zrenjaninskoj publici predstavlja cilus radova „Unutrašnja slika“ .

Predmet rada su slike na test liner podlozi rađene u kombinovanoj tehnici, formata 130x200cm. Svaka pojedinačna slika nosi naziv Unutrašnja slika i označena je rednim brojem. Svi radovi su nastali tokom 2016/17 godine.

Dobrivoje Rajić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1982. na odseku za slikarstvo u klasi profesora Boška Petrovića – Jovana Rakidžića  a crtanje kod profesora Milana Stanojeva.

Član ULUV-a (Udruženje Likovnih Umetnika Vojvodine) od 1983. Status samostalnog umetnika stekao 1987. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ostvario je preko 50 samostalnih izložbi. Kao dugogodišnji spoljni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (u Petrovaradinu) učestvovao na poslovima konzervacije i restauracije nacionalnih kulturnih dobara u zemlji. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

Pogledajte video prilog i fotografije sa događaja –

 

https://www.youtube.com/watch?v=4RqwTLujuuM

 

 

https://www.facebook.com/pg/CUBE-Production-281568342037267/photos/?tab=album&album_id=827955147398581

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...