22.2 C
Zrenjanin
Thursday, June 13, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Program KCZR u narednoj nedelji

Program KCZR u narednoj nedelji

SREDA, 7. I ČETVRTAK, 8. FEBRUAR

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI” /KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM/

FILM: “NA DOKOVIMA NJUJORKA”

U okviru ciklusa filmova “Zločin se ne isplati” u toku februara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, svake srede i četvrtka prikazuju se klasici kriminalističkog žanra. U sredu, 8. i četvrtak, 9. Februara od 20 časova emituje se film – “Na dokovima Njujorka”/On The Waterfront. #Ulaz je besplatan. #Reč je o američkom filmu iz 1954. godine koji je režirao Elija Kazan. Glavne uloge igraju: Marlon Brando i Karl Malden.

Film je osvojio veliki broj Oskara i to za glavnu mušku ulogu, sporednu žensku, najbolji film, režiju, montažu, kinematografiju i scenario. Bio je nominovan u još par kategorija. Film govori o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima. Bavi se socijalnim dešavanjima i problemima u vreme nastanka radničkih/sindikalnih organizacija.

 

IZLOŽNA KRUNE DOMIĆ

“PRODOR UNUTRAŠNJEG”

Izložba radova Krune Domić – “Prodor unutrašnjeg”  otvorena je u izložbenom salonu   Kulturnog centru Zrenjanina do 8. februara. Izložba obuhvata seriju apstraktnih slika i crteža. Kako autorka navodi – “Prodor u ovom ciklusu označava oslobađanje snage koja je bila skrivena, zarobljena i zaboravljena. Sam process stvaranja radova je otkrivanje snage i potencijala koji je potisnut. Radovi su predstave tog traganja i pokušaji da se verno replicira unutrašnji život….”. Korišćene tehnike prilikom stvaranja radova su: tempera, uljana pastela, olovka, tuš, ulje. #Kruna Domić je rođena 1987. u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo, u klasi prof. Jovana Sivačkog. Izlaže u zemlji i inostranstvu, kako grupno tako i samostalno. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoje multimedijalne i likovne radove. Učestvovala je u mnogim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, slikom i zidnim crtežom.

 Pogledajte video prilog sa otvaranja:

https://www.youtube.com/watch?v=knq52LixV7o

 

PETAK, 9. FEBRUAR

IZLOŽBA SLIKA DOBRA MARIĆA – MARETA-“TRAGOVI”

/Izložbena postavka – od 9. do 22. februara/

U petak, 9. februara u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova, biće otvorena izložba slika Dobra Marića – Mareta  iz ciklusa “Tragovi”. 

#Najnovije slike Dobre Marića rađene su 2017. godine, na platnu, kombinovanom tehnikom – akril –ulje.  Marić je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Živi i stvara u Titelu. Pored slikarstva aktivno se bavi crtežom, grafikom i pedagoškim radom. Član je SULUV-a od 1994. godine i član ULUS-a od 2017.  Do sada je imao preko 14-est samostalnih izložbi  a svoje radove je izlagao i na preko pet grupnih izložbi. #Kako autor navodi: “Dok slika teži ostvarenju pikturalne strukture…”.

 

PETAK, 9. FEBRUAR

MUZIČKO-POETSKO VEČE “TAJNA VEZA– SEĆANJE NA DUŠKA TRIFUNOVIĆA”

U petak. 9. februara u 20 časova na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće održano muzičko-poetsko veče Branka Pražića pod nazivom: “Tajna veza – Sećanje na Duška Trifunovića”. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 400 dinara.

”Kantautor Branko Pražić, nekadašnji osnivač i frontmen jedne od prvih vojvođanskih rok grupa “Cvrčak i mravi”, kao i grupe “Sunčeve pege”,  kompozitor, pesnik i pevač bio je dugogodišnji saradnik pesnika Duška Trifunovića. Posle Duškove smrti nastavio je da radi sopstveni program u znak sećanja na preminulog prijatelja, velikog srpskog pesnika.  “Tajna veza – sećanje na Duška Trifunovića” je muzičko-poetski recital, skoro bi se  moglo reći kabare, u kome  Branko Pražić govori o Dušku kao prijatelj i saradnik (posle 13 godina zajedničkog rada), govori njegovu poeziju i peva sada već antologijske pesme – “Tajna veza”, “Glavo luda”, “Maskenbal”, “Naj,naj”, “Zlatna ribica”… Tokom rada sa Duškom, komponovao je preko 30 kompozicija na njegove stihove, a 2005 godine objavio je i CD. Sa ovim programom je gostovao u većini biblioteka i kulturnih centara u Srbiji, po dva puta u Ljubljani i Beču, a u Republici Srpskoj je bio na Palama, u Istočnom Sarajevu, Foči, Mrkonjić gradu, Šipovu, Laktašima, Prijedoru, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Doboju. Program je autorski rad, zasnovan na sećanjima i Duškovim pričama, veoma brižljivo koncipiran i iznijansiran i nailazi na izvanredan prijem kod publike veoma različitog uzrasta – kako zbog stihova i pevanih pesama, tako i zbog obilja anegdota koje Branko priča, a koje je i sam Duško govorio.”

 

NEDELJA, 11. FEBRUAR

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 11. februara od 10 do 14 časova u  Kulturnom  centru Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...