22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, July 17, 2024
Naslovna ZR caffe Program KCZR do 5.aprila

Program KCZR do 5.aprila

SREDA, 28. I ČETVRTAK, 29. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “OMAŽ CEZARIMA”

Film: “Kamij Klodel”/ Camille Claudel (FRA, 1987, 170’)

Režija: Bruno  Nuiten

Igraju: Izabel  Adjani,  Žerar Depardje

Sažetak:

Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti –  skulpturi. Uživajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o radu u ateljeu Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, Roden je prihvata za učenika, a ona se ubrzo  zaljubljuje u svog mentora,  postajući njegova muza i novo vrelo presahle inspiracije.

#Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 28. i četvrtak, 29. marta od 20 časova. #Ulaz je slobodan. #Ciklus filmova prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom za kulturu.

 

PETAK, 30. MART

#KONCERT ŽELJKA VASIĆA

U petak, 30. marta na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće održan koncert Željka Vasića. Pop pevač poznatog vokala i dopadljivih muzičkih ritmova predstaviće se zrenjaninskoj publici. Reč je o muzičarevoj novoj koncertnoj – unplugged turneji pod nazivom: „Da pređemo na ti“.  #Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 800 dinara.

 

 

UTORAK, 3. APRIL

#TRIBINA

U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova u utorak, 3. aprila biće održana tribina – „Istorija Kikinde između dva svetska rata“. Uvodničar je Marko Milošev, istoričar a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 4. I ČETVRTAK, 5. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „JULIJE CEZAR“

U toku aprila u maloj sali Kultunog centra Zrenjanina u terminu od 20 časova, svake srede i četvrtka  emitovaće se filmovi inspirisani delima Vilijama Šekspira u okviru ciklusa pod nazivom: „Šakspir na filmu“.  U sredu, 4. i četvrtak, 5. aprila na repertoaru je filmski klasik „Julije Cezar“/Julius Caesar, američki film iz 1953. godine u trajanju od 121’. Film je zasnovan na istoimenoj Šekspirovoj predstavi, režirao ga je Džozef L. Mankevic, dok glumačku ekipu čine: Marlon Brando, Džejms Mejson, Džon Gilgud i dr. #Ulaz na projekcije je besplatan.

 

ČETVRTAK, 5. APRIL

#IZLOŽBA IVANE IVANOVIĆ

  • „INTERPRETACIJA ŽIVOTA KROZ KOLORIT SVETLOSTI“

(Izložba u trajanju od 5. do 20. aprila)

Izložba – „Interpretacija života kroz kolorit svetlosti“ Ivane Ivanović biće otvorena u četvrtak, 5. aprila u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova.

Temu ove izložbe predstavlja omaž, finskom umetniku (Oive Toike), interpretiran kroz kolorit svetlosti kao simbola života. Količina detalja i kompatibilnost boja apsolutno očaravaju svojom finom utkanošću. Korelacija svetla i prozračnosti reprodukovana na platnu ovekovečuje trenutak zadržavanja života kroz svojevrstan umetnički opus finskog umetnika Oive Toike. Nedostatak svetlosti u Finskoj umetnik kompenzuje kroz staklo, koje kao element ima magičnu moć transmitovanja svetlosti.

Pristup posmatrača materijalu, u ovom slučaju staklu, predstavlja instrument izražavanja nematerijalnosti. Difuzijom i refleksijom svetlosti, staklo apstrahuje umetnost. Transparentnost, kolorit i detalji koji daju dubinu i jedinstvenost svakoj skulpturi predstavljaju neverovatnu moć umetnikovog umeća oblikovanja duvanog stakla. Dakle, cilj se ogleda u prikazu celine satkane od mnoštva detalja, kompatibilnih kolorita koji stvaraju nematerijalno, odnosno daju život materijalnom.

Ivana Ivanović, rođena je 1991. godine u Beogradu. Zvanje akademskog umetnika stekla je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom svog umetničkog usavršavanja imala je priliku da učestvuje na izložbama „Zemunski salon” (Beograd, 2017), „Mala grafika” (Novi Sad, 2017), „31. Oktobarski likovni salon” (Kovin, 2017), „Žene slikari” (Majdanpek, 2016), „13. Međunarodno bijenale umetnosti minijature” (Gornji Milanovac, 2016), „Mala Grafika 2015/2016” (Beograd, 2016), Muzej primenjenih umetnosti (2014) i Mixer festival (2012). Najznačajniju nagradu osvojila je u Holivudu (II mesto), kao i Beogradu (I mesto) na konkursu „Young Creative Chevrolet” (2012). Svoju karijeru nastavlja da gradi kroz medije kao što su slikarstvo, grafika i fotografija.

 

ČETVRTAK, 5. APRIL

#KONCERT KLASIČNE MUZIKE

  • KONCERT LJUBOMIRA MIHAILOVIĆA
  • VEČE BAHOVE MUZIKE

Koncert Ljubomira Mihailovića – violina biće održan u četvrtak, 5. aprila u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na repertoaru su dela/svite Johana Sebastijana Baha. Koncert počinje u 20 časova. #Ulaz je besplatan. #Koncert je organizovan u saradnji Kulturnog centra i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Biografija

Ljubomir Mihailović (1962.) diplomirao je u klasi profesora Rajka Dojčinovića na FMU. Magistarske studije je završio na Akademiji Umetnosti u Novome Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavao se i u klasi profesora Igora Ozima na „Hochschule für Music“ u Kelnu. Koncertnu karijeru započinje sa osam godina kada je održao prvi solistički koncert. Dobio je više prvih nagrada na takmičenjima u zemlji. Na međunarodnom konkursu „Jaroslav Kocijan“  u, tadašnjoj, Čehoslovačkoj osvojio je drugu nagradu. Održao je brojne resitale i nastupao kao solista sa brojnim domaćim i stranim simfonijskim orkestrima (Beogradskom folharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Vojske Jugoslavije, orkestrom FMU. Orkestrom RTB, Orkestrom iz Osijeka. Bio je i koncert-majstor  beogradskog kamernog orkestra „Sinfonijeta“.

Od 1994. do sada, svirao je, kao solista i koncert-majstor, sa Kelnskim Kamernim Ansamblom preko 400 koncerata širom Nemačke, Francuske, Švajcarske i Španije. Nastupao je još i u Grčkoj, Austriji, Peruu, Sovjetskom Savezu, Portugaliji i  Izraelu. Kao solista sa kamernim orkestrim „Mastori gudači“ pod vođstvom profesora Dejana Mihailovića snimio je kompakt disk „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija u izdanju MDM iz Kelna. Kao profesor violine, pokazao je zapažen uspeh u radu sa studentima, što potvrđuju brojni javni nastupi i položene audicije za ugledne orkestre u zemlji i inostranstvu. Značajne su i druge pedagoške aktivnosti Ljubomira Mihailovića, kao npr. majstorski kursevi, članstvo u žirijima na takmičenjima violinista..Ljubomir Mihailović je zaposlen kao vanredni profesor na FMU u Beogradu.

 

 

Program koncerta

  1. S. Bah – svite za čelo (transkripcija za violinu)

 

Svita br 1 D-Dur

 

Preludio

Allemanda

Corrente

Sarabanda

Minuetto I Minuetto II

Giga

 

Svita br.2 a-moll

 

Preludio

Allemanda

Corrente

Sarabanda

Minuetto I Minuetto II

Giga

 

Svita br.3 G-Dur

 

Preludio

Allemanda

Corrente

Sarabanda

Bourree I Bourre II

Giga

 

 

 

UTORAK, 17. APRIL

#KOMEDIJA

  • „KRČMARICA MIRANDOLINA“

Pozorišna komedija „Krčmarica Mirandolina“ biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. aprila. Reč je o adaptiranoj komediji čuvenog italijanskog komediografa iz 18. veka – Karla Goldonija koja je urađena u režiji Juga Radivojevića. Igraju: Andrija Milošević, Goran Jevtić, Nenad Nenadović, Katarina Žutić, Andrijana Oliverić, Jelena Trkulja, Uroš Jovčić i Igor  Damnjanović.  #Predstava počinje u 20 časova. #Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 800 dinara. #Dodatne informacije – 566-712.

O predstavi

Mirandolina je priča o neodoljivoj krčmarici, o ženi koja svojom harizmatičnošću osvaja muškarce, zavodi ih, sukobljava, dovodi ih do ruba egzistencije i do emotivnih slomova. Priča o dominantnom ženskom principu, o snazi ženske senzualnosti i erotike, o snazi ženskog uma i nepogrešivoj taktici u osvajanju i najtvrđih muških srca. Mirandolina predstavlja prototip žene koja koristeći svoje vrline, kako mentalne tako i telesne, koncipira svet oko sebe onako kako ona to sama želi, određujući sudbine brojnih muškaraca koji za njom gube glavu. Priča o manipulaciji emocijama od strane racionalne i prema emotivnom muškom svetu surove i beskompromisne žene, sa ciljem da ženski princip nadvlada muški i da žena postane vladar naizgled jačem muškom principu.

 

PETAK, 27. APRIL

#KONCERT SERGEJA ĆETKOVIĆA

Nova koncerta turneja – Live Tour , pop pevača Sergeja Ćetkovića pod nazivom – „Moj svet“. obradovaće  Zrenjanince i Zrenjaninke,  njegovim  nastupom na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 27. aprila. #Koncert počinje u 20 časova.

Kompleksna muzička karijera, bogata diskografija sa sedam objavljenih albuma, prepoznatljiv vokal, emotivni tekstovi i muzika posvećena ljubavi su ono što određuju ovog muzičara.

Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 1000 dinara. #Dodatne informacije – 566-712.

 

 

U TOKU JE IZLOŽBA UDRUŽENJA ULUPUDS –a

/Izložba u trajanju od 23. marta do 4. aprila/

Trenutno u Kulturnom centru Zrenjanina, u toku je izložba udruženja ULUPUDS-a/sekcije umetničke fotografije – „Kvadrat skockano“.  Izložba je otvorena do 4. aprila. Ovog puta na godišnjoj izložbi učestvuje 50 autora, svaki sa po četiri rada koji čine svojevrsnu celinu. Ono što ovu postavku izdvaja od svega što je do sada viđeno jeste, ujednačenost izloženih fotografija koja je postignuta uprkos ogromnoj razlici u odabranim temama i načinu njihovog predstavljanja…

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...