22.2 C
Zrenjanin
Sunday, June 16, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Program KCZR do 1.marta 2018

Program KCZR do 1.marta 2018

SREDA, 21. I ČETVRTAK, 22. FEBRUAR

#CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

/KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM/

FILM: “DODIR ZLA”

U okviru ciklusa klasičnog kriminalističkog filma “Zločin se ne isplati” u sredu, 21. i četvrtak, 22. februara u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova prikazuje se film: “ Dodir zla”/Touch of Evil. #Ulaz je besplatan.

Američki crno-beli film iz 1958. godine, u režiji Orsona Velsa, smatra se jednim od najboljih i najuticajnijih ostvarenja iz njegove filmografije i u žanru kriminalističkog filma kao i jednim od najboljih rediteljskih i glumačkih ostvarenja Orosna Velsa. Uloge: Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh i dr. #Radnja je smeštena u gradu na granici sa Meksikom, gde lokalni poslovni moćnik postaje žrtva tempirane bombe koja mu je podmetnuta u auto. Istraga počinje…

 

ČETVRTAK, 22. FEBRUAR

#PREDSTAVA „ŠTA ME SNAĐE“

U četvrtak, 22. februara na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava „Šta me snađe“. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. #Cena ulaznice je 900 dinara.

Naša popularna glumica Anđelka Prpić je glavni protagonist ove fantastične predstave, nastale iz pera Nebojše Romčevića, ako ne najboljeg, sigurno jednog od najboljih scenarista današnje Srbije. Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra Jovanku Joku Jakovljević, bankarku staru 32 godine.

U predstavi, Anđelka je jedna mlada žena koja gradi karijeru  u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspun u karijeri? Takvu dilemu ne može da reši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu…..

Tekst za ovu odličnu komediju je napisao Nebojša Romčević, a režiju je uradio poznati glumac i režiser Branko Đurić Đuro. Predstava je nastala u produkciji beogradske producentske kuće GMR.

 

PETAK, 23. FEBRUAR

#PREDAVANJE

U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 23. februara sa početkom u 18 časova biće održano predavanje na temu – „Značaj verovanja na putu ozdravljenja“. Predavač je Prim. dr med. Boro M. Vujasin.

 

 

PETAK, 23. FEBRUAR

#IZLOŽBA RADOVA

NEVENE PAVLOVIĆ

  • „CRTEŽI“

/Izložbena postavka od 23. februara do 8. marta/

Izložba radova Nevene Pavlović – „Crteži“ biće otvorena u petak, 23. ferbuara u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

#Nevena Pavlović rođena je u Kraljevu 1991. godine. U rodnom mestu, završila je umetničku školu a 2015. – Filološko-umetnički fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer – zidno slikarstvo u klasi profesora mr Gorana Rakića. Master je završila 2016. na istom fakultetu, pod mentorstvom docenta dr Jelene Šalinić Terzić. Izlagala je na više grupnih i pet samostalnih izložbi. #Radovi koje se predstavljaju zrenjaninskoj publici urađeni su u tehnici olovke u boji i grafita na papiru.

#Crteže Nevene Pavlović, dr um. Jelena Šalinić Terzić označava kao crteže koji plene pažnju specifičnim likovnim rafinmanom i kontrolisanom ekspresijom, odajući autora koji likovni proces doživljava kao autentični pohod u prostor beline, uvek nov i drugačiji. U igri posmatranja, koja nije lišena specifične „opojnosti“, crtač hrabro, ali i oprezno prihvata sve izazove i rizike, jer „… samo je u igri to rizikovanje slobodno.“  Gradi i razgrađuje tkivo lika portretisanog bića vođen nekom unutarnjom logikom i osećajem za meru. Stvara crtež kao svedočanstvo o gledanom i viđenom, kao delo koje je znak u vremenu, i putokaz prema sebi.

PETAK, 23. FEBRUAR

#PREDSTAVA „OČI“

U petak, 23. februara na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova biće izvedena pozorišna predstava „Oči“ dramskog studija „Cekom“. #Ulaz je besplatan.

#Predstava „Oči“ nastala je primenom kreativnog dramskog procesa, metodom koji članovi „Cekoma“ već nekoliko godina uspešno koriste u svom dramsko-pedagoškom radu. Predstava se bavi temom osuđivanja i kako se lako pod pritiskom loših životnih i društvenih okolnosti može skrenuti sa puta kojim smo krenuli. Gledanje na ljude očima stereotipa, stvara u nama upravo izšablonirane pojedince koji ne zaključuju o drugom putem sopstvene spoznaje, već svaku različitost stavljaju u okvire, dobro i svesno društveno utemeljene. Tabloidni mediji svojim jezikom osuđivanja, uče mlade ljude šta je dobro, a šta ne, šta je uspeh, koliko košta sreća… uče ih pogrešno. Upravo su oni ti koji kalupe svet u kojem živimo, a život je sve samo ne kalup.

 

SUBOTA, 24. FEBRUAR

#KONCERT

 DUO FLUTYMPANON

Koncert Dua Flutympanon biće održan u subotu, 24. februara u Baroknoj sali Gradske kuće. Nastupaju: Stana Krstajić na flauti i Brigit Stolzenburg na hakbretu. Na programu su dela: F. Švenka, D. Hofmana, D. Jovanovića, V. Tošića, M. Stojadinovića-Milića, M. Bekšefera, J. Veljanovića i B. Popovića. Koncert počinje u 19 časova. #Ulaz je besplatan.

 

Biografija

Stana Krstajić je diplomirala na FMU u klasi prof. M. Azanjca a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu u klasi prof. M. Henkel-Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Grčkoj i Engleskoj. Svirala je na BEMUSu, NIMUSu, NOMUSu, Festivalu „Oleg Kagan“, „Niederrheinscher Herbst”, „Schwetzinger Festspiele“, Contro canto, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute itd.. Osnivač je trija „Donne di Belgrado“(sa Anetom Ilić i Natalijom Mladenović), trija „Singidunum“(sa Ksenijom Milošević i Dejanom Subotićem), dua „Diverso“(sa Goranom Kostićem), dua „Floral“(sa Milenom Stanišić), dua „Flutympanon“(sa Birgit Stolzenburg de Biasio).Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan,Dejanom Gavrićem,Sandrom Vučenović,Mirjanom Rajić,Ljiljanom Borotom,Dunjom Kalamir, Dušanom Bogdanovićem, itd. Kao solista je nastupala  sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“. Bila je solo flautistkinja Orkestra Opere Narodnog pozorišta, a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od 2003, kada je izabrana za svetskog promotera, svira na Perl flauti. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za radio i televiyiju, objavila tri kompakt diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.

Birgit Stolzenburg de Biasio je profesorka na Hochschule fuer Musik und Theater u Minhenu. Studirala je hakbret i blokfalutu na Richard Strauss Konzervatorijumu u Minhenu. Kao solistkinja i članica različitih ansambala koncertira od 1980. Nemačkoj, Italiji, Albaniji, Centralnoj Aziji, Kanadi, Japanu i dr. Podstiče kompozitore da pišu za hakbret i svirala je mnoge svetske premijere kompozicija. U saradnji sa graditeljem instrumenata Reinhardom Hope je inicirala je ponovna izvođenja originalnih kompozicija iz 18. veka za salterio na rekonstrukciji jednog italijanskog baroknog hakbreta. Snimila je kompakt diskove sa delima savremenika, starih majstora i narodne muzike, kao i za austrijski i nemački radio. Od 1996. objavljuje pedagošku literaturu za hakbret, kao i Urtekst izdanja dela rane klasike.

UTORAK, 27. FEBRUAR

#TRIBINA O KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA

Tribina: “Kardiovaskularne bolesti – šta možemo da učinimo sami”  biće održana u utorak, 27. februara u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova. Uvodničar je specijasta internista i kardiolog  dr Miroslav Radović, vlasnik i direktor privatne poliklinike „Radović“ a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 28. FEBRUAR

# VOJVOĐANSKI BRASS FESTIVAL

  1. 12. Vojvođanski Brass festival biće održan u sredu, 28. februara u Kulturnom centru Zrenjanina. Festival počinje u 16 časova.

Na festivalu će učestvovati učenici limenih duvačkih odseka iz svih vojvođanskih muzičkih škola i studenti Akademije muzičke umetnosti u Novom Sadu. Na programu su dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije popularne evergin muzike, džez standardi i starogradske muzike.*Ulaz je besplatan. Organizatori festivala su: Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Muzičkom školom „Josif Marinković“, Kulturnim centrom Zrenjanina i asocijacijom – WASBE (Word Association for Symphonic Bands and Ensembles).

SREDA, 28 FEBRUAR. I ČETVRTAK, 1. MART

#CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

/KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM/

FILM: „DUBOKI SAN“

U sredu, 28. februara i četvrtak, 1. marta  u okviru Ciklusa filmova „Zločin se ne isplati“, prikazuje se film: „Duboki san“/The Big Sleep (1946). #Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

Reč je o američkom filmu koji je režirao Hauard Hoks. Film je zasnovan na istoimenom romanu Rejmonda Čendlera. Glavne uloge: Hemfri Bogart i Loren Bekol. To je film o procesu krivične istrage, Film i roman, po kojem je nastao, se smatraju klasicima žanra.

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...