AKTUELNA ZAPOSLENJA U ZRENJANINU
13. January 2019.
APELUJEMO – NE BACAJTE PETARDE
13. January 2019.

Privrednik koji prizna prekršaj dobiće manju kaznu

Izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji su usvojeni krajem 2018. godine predviđeno je da će inspektori od pocetka ove godine mooći da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije. Ono što do sada nije istaknuto jeste da će privrednici koji priznaju prekršaj moći da dobiju niže kazne.

Ovaj alat i mogućnost smanjenja kazne odnosi se pre svega na”dobru privredu” koja je nesvesno u zoni prekršaja, a omogućeno je da im pored umanjenja kazne bude izrečeno i upozorenje kod prvog prekršaja iz odredjene grupe.

Tržišna inspekcija i inspekcija rada spremne su za novine koje su donele izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru, a namera je da se tokom 2019. uključe i druge inspekcije. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da na ovaj način jačaju borbu protiv sive ekonomije”.

Analize pokazuju da će na oko 80 odsto prekršaja moći da se primeni sporazum o priznanju prekršaja, navodi se u saopštenju i dodaje da tu spadaju gotovo svi prekršaji osim onih koji se tretiraju kao delikt protiv inspektora.

Precizirano je da će svaka inspekcija odrediti koji su to prekršaji koji mogu biti predmet sporazuma, koliko će biti smanjenje kazne u slučaju priznanja i koji su to prekršaji koji će eventualno proći samo sa upozorenjem, a proces priznanja je sličan onome koji već postoji u oblasti saobraćaja.

Inspektor podnosi prekršajnu prijavu, prekršajni sud zakazuje ročište i ostavlja rok za postizanje sporazuma. Privrednik koji je načinio prekršaj odlazi u inspekciju i sklapa dogovor, o čemu inspekcija obaveštava sud.

R:V

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *