22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, June 19, 2024
Naslovna ZR caffe Priča o Istanbulu-Sultanahmet i Aja Sofija-3 deo

Priča o Istanbulu-Sultanahmet i Aja Sofija-3 deo

Sultanahmet trg jedan je od najlepših u Istanbulu.  Lepo uređena šetalište od moderne kaldrme, celom dužinom obogaćeno je zelenilom i cvećem sa ogradom u orijentalnom stilu. Posebno mesto zauzuma česma omiljene žene najvećeg turskog vladara, Sultana Sulejmana. Česma Sultanije Hurem.

 

Središte trga zauzima fontana čije su ivice ukrašene mozaikom, a boje vode i mlaznih topova menjaju se iz zelene u plavu koja se idealno uklapa sa bojama kupola Aja Sofije i Plave džamije.

 

Aja Sofija nekada je bila pravoslavna crkva koja je kasnije pretvorena u džamiju, a danas je muzej otvoren za posete turista. Bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godine sve do gradnje Seviljske katedrale 1520. godine. Predstavlja jedno od najvećih dostignuća u građevinarstvu  s obzirom na to da je izgrađena za samo 5 godina.

Ulaz će vas koštati 15e, a velika gužva vas dodatno može sprečiti u nameri da uđete.

Sultanahmet džamija, poznatija kao Plava džamija naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Jedina je, od preko 500 Istanbulskih džamija, koja ima šest minareta. Sam pogleda na nju je očaravajući i s toga predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija.

Džamija je preko dana otvorena za posete, a ulaz se ne naplaćuje, dok se uveče vrše verski obredi za vreme kojih turisti ne mogu biti unutra. Da biste ušli neophodno je ispoštovati pravila koja važe u svakoj džamiji pa se tako svi posetioci moraju izuti, a žene dodatno moraju pokriti glavu maramom. Ako nemate svoju maramu, ne brinite, na ulazu ćete dobiti jednu koju ćete po izlasku iz džamije vratiti.

 

Ono što je sastavni deo običaje turskih vernika, a ne odnosi se na turiste, je i da pre ili posle ulaska u džamiju operu noge na jednoj od mnogobrojnih česmi koje se nalaze u dvorištu džamije.

Videti Sultanahmet džamiju preko dana ili u večernjim časovima kada mesec obasja plave kupole, pogotovo ako je mlad, ostavlja potpuno drugačiji utisak. Odlična rasveta pojedinačnih delova, posebno visokih šest minareta ostaviće snažan utisak na svakoga.

 

Okupljenost ovog naroda oko svoje vere, Islama, je ogromna. Malo više o njihovoj veri i kulturi saznaćete u sledećem delu reportaže, kao i o najpoznatijoj ulici Istanbula i nekadašnjoj sultanovoj palati.

M.Milošević

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...