26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna ZR caffe Priča o Istanbulu-Sultanahmet i Aja Sofija-3 deo

Priča o Istanbulu-Sultanahmet i Aja Sofija-3 deo

Sultanahmet trg jedan je od najlepših u Istanbulu.  Lepo uređena šetalište od moderne kaldrme, celom dužinom obogaćeno je zelenilom i cvećem sa ogradom u orijentalnom stilu. Posebno mesto zauzuma česma omiljene žene najvećeg turskog vladara, Sultana Sulejmana. Česma Sultanije Hurem.

 

Središte trga zauzima fontana čije su ivice ukrašene mozaikom, a boje vode i mlaznih topova menjaju se iz zelene u plavu koja se idealno uklapa sa bojama kupola Aja Sofije i Plave džamije.

 

Aja Sofija nekada je bila pravoslavna crkva koja je kasnije pretvorena u džamiju, a danas je muzej otvoren za posete turista. Bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godine sve do gradnje Seviljske katedrale 1520. godine. Predstavlja jedno od najvećih dostignuća u građevinarstvu  s obzirom na to da je izgrađena za samo 5 godina.

Ulaz će vas koštati 15e, a velika gužva vas dodatno može sprečiti u nameri da uđete.

Sultanahmet džamija, poznatija kao Plava džamija naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Jedina je, od preko 500 Istanbulskih džamija, koja ima šest minareta. Sam pogleda na nju je očaravajući i s toga predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija.

Džamija je preko dana otvorena za posete, a ulaz se ne naplaćuje, dok se uveče vrše verski obredi za vreme kojih turisti ne mogu biti unutra. Da biste ušli neophodno je ispoštovati pravila koja važe u svakoj džamiji pa se tako svi posetioci moraju izuti, a žene dodatno moraju pokriti glavu maramom. Ako nemate svoju maramu, ne brinite, na ulazu ćete dobiti jednu koju ćete po izlasku iz džamije vratiti.

 

Ono što je sastavni deo običaje turskih vernika, a ne odnosi se na turiste, je i da pre ili posle ulaska u džamiju operu noge na jednoj od mnogobrojnih česmi koje se nalaze u dvorištu džamije.

Videti Sultanahmet džamiju preko dana ili u večernjim časovima kada mesec obasja plave kupole, pogotovo ako je mlad, ostavlja potpuno drugačiji utisak. Odlična rasveta pojedinačnih delova, posebno visokih šest minareta ostaviće snažan utisak na svakoga.

 

Okupljenost ovog naroda oko svoje vere, Islama, je ogromna. Malo više o njihovoj veri i kulturi saznaćete u sledećem delu reportaže, kao i o najpoznatijoj ulici Istanbula i nekadašnjoj sultanovoj palati.

M.Milošević

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...