26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna Politika i društvo PRESS u Gradskoj kući - veliki infrastrukturni radovi

PRESS u Gradskoj kući – veliki infrastrukturni radovi

Konferencija za novinare na kojoj je o značajnim infrastrukturnim projektima govorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održana je danas u Multimedijalnoj sali.
Gradonacelnik je rekao da je početkom ovog meseca u Beogradu potpisan Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča.
Taj protokol je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine i kako je tada rečeno, predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani.

Izrada planske i tehničke dokumentacije finansiraće se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, u iznosu od po 50 odsto.
– Mislim da bolja vest za Zrenjanince odavno nije stigla sa pokrajinskog i republičkog nivoa i mislim da nema potrebe objašnjavati koliko nam to znači. Dugo se već govori o toj brzoj deonici od Beograda do Zrenjanina, ali, radiće se planska dokumentacija i biće završena u prvoj polovini 2018. Godine i do tada će se znati i kada će se krenuti u realizaciju. A, šta znači brzi put Beograd – Zrenjanin, Zrenjanin – Novi Sad, sigurno novo otvaranje ka tim gradovima i bolje povezivanje, zanimljiviji ćemo biti investitorima i brže ćemo stizati do tih destinacija – rekao je gradonačelnik.
Izgradnja ovih saobraćajnica doprineće i smanjenju gužvi, a ceo projekat ne radi se slučajno.
– Radila su se istraživanja, brojali automobili i vozila koja tuda prolaze, studija opravdanosti je urađena. Postoji i idejno rešenje koje je radio CIP, a oformili smo i zajedničko telo sa naše strane, radna grupa, koja će pomagati ljudima u Ministarstvu saobraćaja, a tu radnu grupu vodi gradski većnik Dragan Vujović i ona ima stručne ljude. Ostalo je samo pitanje gde će biti kružne raskrsnice koje će povezivati Ečku, Stajićevo i čentu i to je nešto što je ostalo nepoznato, ali, sve ostalo se zna – naglasio je gradonačelnik Janjić.
On je ukazao i da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije radne zone “Jugoistok – Ečka 2” , na osnovu kojih se ta zona sa sadašnjih 74 hektara širi na 550 hektara površine namenjene investitorima.
– Kada završimo plan detaljne regulacije krećemo i u infrastrukturno opremanje tog dela i 550 hektara industrijske zone ne verujem da ima bilo koji grad u Srbiji. Ne radimo to napamet, velika je zainteresovanost za dolazak investitora u Zrenjanin , a mi moramo uraditi pripremu, odnosno opremanje industrijskih zona. Zbog toga ovu zonu širimo na 550 hektara i mislim da je to ono što će proizvesti dolazak, što stranih, što domaćih investiora i otvaranje radnih mesta – rekao je Janjić.
Govoreći o planovima i važnim infrastrukturnim projektima, gradonačelnik je ukazao i da su Putevi Srbije raspisali krajem septembra ove godien raspisali dve javne nabavke koje se tiču Zrenjanina.

Prva se tiče sanacije kolovozne konstrukcije na državnom putu I-B reda br. 13, kružna raskrsnica sa ulicama Pere Dobrinovića i Baranjska (kod autobuske stanice), a druga sanacije kolovozne konstrukcije na državnom putu I-B reda br. 13, kružna raskrsnica I-B reda br. 13 sa obilaznicom oko Zrenjanina

– Investitor su Putevi Srbije, mi smo suinvestitor , odnosno investiraćemo deo projekta i to će vrlo brzo biti realizovano, da li ove, ili početkom nove građevinske sezone 2018. godine, znaćemo krajem sledeće nedelje. Mislim da su sve ovo dobre vesti za Zrenjanin, kao i to što Vlada republike Srbije i Vlada vojvodine u svom planu ima ove velike infrastrukturne objekte koji se tiču Zrenjanin, jer, ne može gradski budžet da podnese ovako velike investicije, i to je ono što me raduje – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

On je ukazao i da će izgradnja novih saobraćajnica uticati na dolazak investicija, koje su važne koliko i ulaganje u infrastrukturno opremnaje naših industrijskih zona.

PREUZETO SA www.zrenjanin.rs

Kompletan tekst i video možete videti  OVDE

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...