26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna Ekologija Predstoje nam značajni ekološki projekti

Predstoje nam značajni ekološki projekti

Gradu Zrenjaninu predstoji realizacija nekoliko ekoloških projekata, među kojima su sigurno najznačajniji revitalizacija Begeja i izgradnja centralnog gradskog prečistača za otpadne vode, rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišićprilikom jučerašnje proslave 30. godišnjice postojanja Ekološkog pokreta “Panonska zora”.

Radišić je prisutnima u Multimedijalnoj sali Gradske kuće najavio početak realizacije projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije na revitalizaciji kanala Begej i njegovom osposobljavanju za plovidbu.
“Jedan od najvećih ekoloških problema grada je upravo zagađenje kanala Begej. Završili smo Studiju opravdanosti projekta, čiju je izradu finansirala Evropska unija, a Skupština grada donela je odluku da ovaj projekat treba što pre realizovati, i to u vidu javno-privatnog partnerstva”, kazao je Radišić i dodao da se realizacijom ovog dela projekta omogućava naredna faza – revitalizacija Begeja, čišćenje i izmuljavanje kanala.
“Odobren je projekat vredan 6 miliona evra, podržan od strane EU, koji obuhvata prvu fazu uspostavljanja plovnosti kanala. Obuhvaćeno je više infarstrukturnih radova – rekonstrukcija četiri prevodnice, po dve na našoj i rumunskoj strani, izgradnja biciklističke staze na bedemu Begeja kojom će se spojiti Zrenjanin i Temišvar i pristana u centru Zrenjanina. Važna komponenta projekta je i projektno-tehnička dokumentacija koja je neophodna za drugu fazu, a to je izmuljavanje i čišćenje kanala i određivanja parametara mulja i tehnologije koju je potrebno primeniti”, objasnio je Radišić i zaključio da će se ovim aktivnostima, kao i izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda na potezu Aleksandrovačkog kanala, steći uslovi za promenu statusa Bejeja iz kanala u reku, koja protiče kroz centar Zrenjanina.
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina prisustvovao je obeležavanju jubileja EP “Panonska zora” i u svojstvu predsednika Saveta MZ “Dositej Obradović”, na čijoj teritoriji je sedište pokreta i gde su najaktivniji u svom delovanju. Radišić je pohvalio rad “Panonske zore” i čestitao rukovodstvu i članovima jubilej kojim se retko koje gradsko udruženje može pohvaliti.
“Uvek se ističe ta saradnja javnog sektora i udruženja građana, a danas imamo tu čast da proslavljamo trideset godina od osnivanja jednog ekološkog pokreta i u prilici smo da se podsetimo brojnih njihovih ekoloških aktivnosti, i na teritroriji mesne zajednice i na nivou grada. Kao neke poslednje aktivnosti, izdvojio bih realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze obalom Begeja, koji je grad podržao, a finansirala kompanija NIS. Grad je ove jeseni sproveo i značajnu akciju sadnje drveća u mesnim zajednicama i tom prilikom zasađeno je 674 sadnica. Grad je finansirao sadnju, a pokret “Panonska zora” realizovao je aktivnosti na teritoriji MZ “Dositej Obradović”, naveo je Duško Radišić na jučerašnjem skupu.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...