19.1 C
Zrenjanin
Sunday, May 31, 2020
Naslovna Kultura i obrazovanje Predavanje „Kulturno nasleđe Srbije“ u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin

Predavanje „Kulturno nasleđe Srbije“ u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin

Istoričar Dejan Ristić održaće 23. maja 2019. godine sa početkom u 19 sati u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin predavanje pod nazivom ,,Kulturno nasleđe Srbijeˮ.

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čini našu zemlju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima.
Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika (pokretno, nepokretno i nematerijalno), predstavlja jedan od temelja identiteta ali i nepresušan obrazovni, naučni, umetnički, privredni i turistički resurs.
Šta čini naše zajedničko kulturno nasleđe?
Koliko poznajemo, na koji način čuvamo i kako upravljamo sopstvenim kulturnim nasleđem?
Šta je ono što predstavlja evropsku i svetsku vrednost?
Po čemu Srbija sve može biti prepoznatljiva na svetskim kulturnim i turističkim mapama?
Šta bi to mogao biti naš zajednički kulturni proizvod?
Na koji način je naša regija prisutna u Unesku? Zašto nas u Unesku više nema, nego što nas ima?

Dejan Ristić je istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor je većeg broja naučnih radova i knjiga, među kojima se posebno izdvaja ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941”.

Učesnik je mnogih međunarodnih stručnih i naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Beču, Hagu, Amsterdamu, Tel Avivu, Istanbulu, Bratislavi, Pragu, Moskvi, Haifi, Varšavi, Oslu, Helsinkiju, Briselu, Bukureštu, Luvenu, Andrićgradu, Ljubljani i dr.Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade.
Inicijator je i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Unesko-a.Koordinirao je aktivnosti na izradi nominacionih dosijea za unos slave (nematerijalno kulturno nasleđe), telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine (pokretno kulturno nasleđe) i stećaka (nepokretno kulturno nasleđe) na Uneskove liste svetske kulturne baštine.Uspostavio je Nacionalni dan knjige.Utemeljio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik.Osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.Inicirao je i sproveo zakonsku proceduru za uvođenje akademskog obaveznog primerka.Dobitnik je ,,Pečata Matice srpskeˮ, Spomen-medalje Ministarstva odbrane, ,,Zlatne značke KPZ Srbijeˮ, Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, Plakete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, priznanja Narodnog muzeja Srbije, Muzeja nauke i tehnike, NC ,,Odbranaˮ Ministarstva odbrane za najboljeg saradnika i dr.

 

Narodni muzej Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,404FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...