Neočišćene sporedne ulice i otežan saobraćaj – Zrenjanin
27. February 2018.
Za karatiste Zrenjanina odličan start sezone- VRATASPORTA.RS
27. February 2018.

POSLEDNJA VEST! Grad Zrenjanin zatražio od ministrarstva misljenje o promeni imena grada?

Inicijativa za promenu imena grada Zrenjanina u staro ime Petrovgrad poslata je Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Zatraženo je mišljenje o zvaničnoj promeni imena kao i o procedurama koje slede.

Inicijativa za promenu imena povremeno se pominje vec nekoliko godina bez nekih velikih pomaka i promena. Slanjem ovog dokumenta u Ministarstvo otišlo se korak dalje.

Kao glavni razlog vraćanja starog imena navodi se konačan raskid sa komunizmom i tradicijom tog perioda. Ono sto je zabrinjavajuće jeste da sve upućuje na to da se mišljenje javnosti, odnosno gradjana Zrenjanina, želi izbeći, isticali su iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Referendum je jedini legitimni politički način na koji bi se ovakva promena mogla sprovesti. Postavlja se pitanje zasto gradjani nisu pitani o promeni imena pre slanja inicijative Ministarstvu za lokalnu samoupravu? Razlog može biti taj da su se Zrenjaninci već jednom izjasnili na referendumu 1992. godine kada je odlučeno da Zrenjanin ipak ostane Zrenjanin.

Inicijatori okupljeni u udruzenju Petrovgrad su predložili da se ova odluka donese na Skupštini Srbije umesto što bi se islo na referendum gradjana, što je i navedeno u inicijativi ovog udruzenja.

Oni koji se protive vraćanju starog imena “Petrovgrad” kazu da je Žarko Zrenjanin bio heroj pod čijim imenom je Zrenjanin zvanično postao grad.

Mišljenja su podeljena. Postoji i predlog da se referendumsko pitanje formuliše tako da se građani Zrenjanina prvo odluče da li uopšte žele da menjaju ime svom gradu. A ukoliko bi odgovorili potvrdno, naknadno bi se postavilo pitanje: Veliki Bečkerek ili Petrovgrad.

4 Comments

 1. Dule says:

  E sad lepo bojkot Keramike Jovanovic pa neka Budimir menja ime svojoj firmi umesto da ceprka po gradu.

 2. Pera says:

  Moj grad je bio, jeste i bice ZRENJANIN!
  Ceda Valjka i druzina, mogu samo da sanjaju o tome!

 3. Pera says:

  Moj grad je bio, jeste i bice ZRENJANIN!
  Ceda Valjak i druzina, mogu samo da sanjaju o tome!

 4. Darko says:

  Idite u Severnu Koreju pa tamo promovisite svoje komunisticke fazone, živela Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *