26.9 C
Zrenjanin
Sunday, October 1, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Po broju prijavljenih učesnika po gradovima u svetu Novi sad nadmašio Denver...

Po broju prijavljenih učesnika po gradovima u svetu Novi sad nadmašio Denver (SAD)-Svetski dan vožnje bicikla na posao

Da je vožnja biciklom pre svega zdrava to svi znamo. U razvijenim zemljama čak i visoki funkcioneri i zvaničnici, kao i direktori na posao idu upravo-biciklom. Takav je na primer i slučaj ambasadora Holandije u Beogradu koji je među kolegama poznat kao ljubitelj vožnje dvotočkaša na pedale, što ne čudi s obzirom na zemlju koju predstavlja, poznatu kao-“zemlju biciklova”.

Razlog zašto u Srbiji često ipak odaberemo automobil kao prevozno sredstvo može ležati u brojnim izgovorima koje sami sebi namećemo poput nemanja vremena, kondicije, forme, ranijeg ustajanja, oblačenja, a u našoj zemlji i naciji takođe je čvrsto ukorenjen “automobil kao statusni simbol”.

Ali da se svest i naših državljanina i sugrađana polako budi svedoči i to da smo prema broju prijavljenih ljudi u online anketi povodom Svetskog dana vožne biciklom na posao ( winterbiketoworkday.org) prvi na listi gradova po broju prijavljenih novosađana. Oni su uspeli da “pobede” čak i Denver-grad koji se nalazi u Koloradu SAD.

Ni zrenjaninci nisu omanuli. Od naših sugrađana se prijavilo osmoro ljudi, što nije loš rezultat ako ga uporedimo sa ostalim gradovima Srbije izuzev Beograda i Novog Sada. Kada bi uslovi za vožnju biciklom bili bolji, pre svega biciklističke staze, i kada bi se saobraćajna tolerancija i svest malo podigla sigurno je da bi ovaj broj bio i veći.

Po ukupnom rezultatu prijavljenih učesnika po državama, Srbija je zauzela odlično, treće, mesto. Ako uzmemo u obzir veličinu država ispred nas i broj stanovnika onda je ovaj rezultat i više nego odličan. Srbija je visoko kotirana i u odnosu na neke veće susedne države .

Vožnja bicikla ima veliki socijalni, ekonomski i ekološki značaj, a pre svega pozitivan uticaj na zdravlјe, i predstavlјa jeftiniji, ekološki način prevoza, a često i najbrži jer se obilaze silne gužve i zastoji u saobraćaju.

M.Milošević

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...