26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje PDV NA BEBI OPREMU ĆE SE VRAĆATI AUTOMATSKI?

PDV NA BEBI OPREMU ĆE SE VRAĆATI AUTOMATSKI?

Povrat PDV-a na bebi opremu počeće da se isplaćuje svim roditeljima od 1.jula izjavila je premijerka Ana Brnabić.PDV na bebi opremu automatski će se vraćati svim roditeljima uz roditeljski dodatak.

U Zrenjaninu kao i u Beogradu, Leskovcu i Smederevu u svim porodilištima roditelji mogu dobiti dečiji dodatak, a od septembra  preuzimanje dodatka u porodilištu biće moguće širom Srbije. Premijerka Brnabić takođe je dodala i da je Savet za populacionu politiku usvojio Strategiju za podsticanje rađanja kako bi se građanima olakšala proceduru te više neće morati da prikupljaju do sada neophodne razne papire.

REAGOVANJE PORTALA BEBAC

PDV na opremu za bebe se ne vraća, kako je to premijerka saopštila, već se definitivno ukida od 1. jula i to je samo još jedna u nizu obmana roditelja. Protestujemo i osuđujemo izjavu premijerke kojom obmanjuje roditelje jer odluka o ukidanju povraćaja PDV-a na opremu za bebe ne ide roditeljima u korist! 

PDV na bebi opremu, nema nikakve veze sa roditeljskim dodatkom! Povraćaj PDV-a bila je prilika da se smanji ekonomska cena roditeljstva, da roditelji ali i bake, deke, tetke i svi ostali dobiju mogućnost da kupuju jeftinije, odnosno da vrate namete države na već preskupu opremu za bebe. 

Roditelji su mogli da vrate iznos veći od 5.000 din i do detetove druge godine života

Najpre, novac ne može, kako je to premijerka objasnila, automatski da se vrati unapred. Roditelji će dobiti 5.000 dinara jednokratno po rođenju deteta, a PDV na opremu za bebe mogli smo da vratimo do detetove druge godine života, a iznosi koje su roditelji vraćali bili su i dvostruko veći. 

Još uvek ne znamo koliki će biti roditeljski dodatak! 

U usvojenom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom nisu navedeni, niti usvojeni iznosi za roditeljski dodatak, pa tako još uvek ne znamo koliko će roditelji dobiti para za  prvo, drugo i treće dete, a ne znamo ni da li će ovih 5.000 biti dodatnih 5.000 dinara ili sastavni deo celokupnog iznosa.

Veliki broj oštećenih roditelja

Zbog ukidanja povraćaja PDV-a na opremu za bebe, roditelji koji imaju dete mlađe od 2 godine, kao i oni koji će tek dobiti bebu pre stupanja na snagu novog zakona,  neće uspeti da ostvare svoje pravo! 

Niti će im biti omogućeno da vrate PDV na kupljenu opremu, niti će dobiti 5.000 dinara paušalno kako je država obećala.

Podsećamo da Poreska uprava nije dala konačan odgovor o još jednom roku za povraćaj PDV-a, ali su uredno objavili promene iznosa i to nakon februarskog roka, a pre 1.jula, odnosno u međuperiodu u kom se ne zna da li ćemo uopšte imarti još jednu šansu za povraćaj PDV-a na opremu za bebe.

Cela priča oko olakšice za roditelje i podršci sa 5.000 dinara umesto povraćaja PDV-a na opremu za bebe je još jedna u nizu manipulacija i laži kojima država obmanjuje roditelje! 

 

M.Milošević – V.R

 

 

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...