Promenljivo vreme u naredna dva dana
11. July 2018.
Prijem za najbolje učenike u Gradskoj bašti i uručenje diploma ”Vuk Karadžić”
11. July 2018.

Patrijarh Irinej osvećuje u subotu hram Svetog Oca Nikolaja

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osvetiće u subotu, 14. jula, hram Svetog Oca Nikolaja u Zrenjaninu, zadužbinu upokojenog arhitekte Vojislava Devića.
Doček Patrijarha Irineja i sveštenstva predviđen je za 7.45 časova. U 8.00 časova počinje Sveta arhijerejska Liturgija i osvećenje hrama. Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin i Grad Zrenjanin pozivaju građane da prisustvuju ovoj svečanosti.
Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju “Zeleno polje”, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske.
Izvor – zrenjanin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *