24.4 C
Zrenjanin
Sunday, May 19, 2024
Naslovna Politika i društvo Vesti Ovako je tekla priča o izgradnji ''Skadra na Bojani'' Zrenjanin 2012-2020

Ovako je tekla priča o izgradnji ”Skadra na Bojani” Zrenjanin 2012-2020

Gradonačelnik Zrenjanina izjavio je prošle nedelje da će postrojenje za prečišćavanje vode ponovo početi sa radom i da će do kraja ove nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje. Ovo je još jedno obećanje u nizu, a LSV želi da tim povodom podseti javnost kako je tekla priča izgradnje zrenjaninskog ”Skadra na Bojani” i zašto građani Zrenjanina i dalje nemaju zdravu pijaću vodu.

Prenosimo saopštenje u celosti:

U toku predizborne kampanje 2012. godine SNS je obećao da će građani Zrenjanina “vrlo brzo” po njihovoj pobedi dobiti zdravu pijaću vodu. Nova vlast koju su činili SNS, SPS i preletači već prvih dana svog mandata 2012. godine najavila je hitno rešavanje problema.

Tek januara 2014. godine lokalna vlast nastavlja pregovore sa nemačkom firmom “Vasertehnik” sa kojom je potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode februara 2012. godine. Tada je najavljeno da bi radovi na izgradnji fabrike vode mogli početi jula 2014. a da će biti završeni za 18 meseci.

Dana 28. marta 2014. godine Skupština grada Zrenjanina raskinula je ugovor sa kompanijom “Vasertehnik”.

Februara 2015. godine potpisan je ugovor o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji čine “Gruppo Zilio” iz Beograda, “Gruppo Zilio” d. o. o. iz Novog Sada i “Sinerteh” d. o. o. iz Beograda. Ugovorom je definisano da će pijaća voda biti obezbeđena do 15. oktobra 2015. godine.

Zrenjaninski SNS najavio da će “u česmama za 8 meseci teći zdrava pijaća voda”. Radovi na izgradnji postrojenja su započeti tek u oktobru 2015. godine. Probni rad počinje u junu 2017. godine.

Krajem 2017. godine “Gruppo Zilio” najavljuje tužbu protiv Ministarstva zdravlja. 

Februara 2018. godine premijerka Brnabić izjavljuje da je postrojenje izgrađeno suprotno zakonu i da takvo ne može početi sa radom. Naime, Zakon o komunalnim delatnostima nije dozvoljavao da snabdevanje vodom za piće vrši privatna firma.

Maja 2018. godine predstavnici naprednjačke vlasti obećavaju da će zdrava pijaća voda biti do kraja godine.

Juna 2018. godine podneta je krivična prijava zbog nezakonitog ugovora.

Dana 14. avgusta 2018. povećana je cena za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda za skoro 50%, iako je ta usluga već bila među najskupljima u Srbiji.

Decembra 2018. godine Skupština Srbije usvaja Izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima da bi omogućili privatnoj firmi obavljanje komunalnih poslova.

Aprila 2019. godine prekida se probni rad postrojenja jer su se „zaprljali filteri“.

Maja 2019. godine novo obećanje da će sve biti završeno do polovine juna, kada se rok produžava do kraja juna, a zatim do krajem jula.

Dana 26. juna 2019. godine investitor izjavljuje da će razbiti postrojenje čekićem ukoliko isporuka vode ne krene do polovine oktobra 2019. godine.

Iako je rečeno da građani neće plaćati postrojenje, neodgovorna vlast prebacila je preko STO MILIONA DINARA privatnoj firmi, čija je vlasnička struktura u međuvremenu promenjena, pa je sad sve maglovito oko toga ko, ustvari, upravlja postrojenjem za prečišćavanje vode.

Rokovi su prekoračeni, zakoni su kršeni, građani su izdvajali novac, a vodu nisu dobili. Iako su se stekli svi uslovi, štetan ugovor još uvek nije raskinut. Vode i dalje nema. Tražimo odgovornost za kršenje zakona i trošenje novca građana! Zahtevamo istinu u vezi sa isporukom zdrave pijaće vode!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....