13.2 C
Zrenjanin
Saturday, April 4, 2020
Naslovna Politika i društvo Vesti Ovako je tekla priča o izgradnji ''Skadra na Bojani'' Zrenjanin 2012-2020

Ovako je tekla priča o izgradnji ”Skadra na Bojani” Zrenjanin 2012-2020

Gradonačelnik Zrenjanina izjavio je prošle nedelje da će postrojenje za prečišćavanje vode ponovo početi sa radom i da će do kraja ove nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje. Ovo je još jedno obećanje u nizu, a LSV želi da tim povodom podseti javnost kako je tekla priča izgradnje zrenjaninskog ”Skadra na Bojani” i zašto građani Zrenjanina i dalje nemaju zdravu pijaću vodu.

Prenosimo saopštenje u celosti:

U toku predizborne kampanje 2012. godine SNS je obećao da će građani Zrenjanina “vrlo brzo” po njihovoj pobedi dobiti zdravu pijaću vodu. Nova vlast koju su činili SNS, SPS i preletači već prvih dana svog mandata 2012. godine najavila je hitno rešavanje problema.

Tek januara 2014. godine lokalna vlast nastavlja pregovore sa nemačkom firmom “Vasertehnik” sa kojom je potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode februara 2012. godine. Tada je najavljeno da bi radovi na izgradnji fabrike vode mogli početi jula 2014. a da će biti završeni za 18 meseci.

Dana 28. marta 2014. godine Skupština grada Zrenjanina raskinula je ugovor sa kompanijom “Vasertehnik”.

Februara 2015. godine potpisan je ugovor o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji čine “Gruppo Zilio” iz Beograda, “Gruppo Zilio” d. o. o. iz Novog Sada i “Sinerteh” d. o. o. iz Beograda. Ugovorom je definisano da će pijaća voda biti obezbeđena do 15. oktobra 2015. godine.

Zrenjaninski SNS najavio da će “u česmama za 8 meseci teći zdrava pijaća voda”. Radovi na izgradnji postrojenja su započeti tek u oktobru 2015. godine. Probni rad počinje u junu 2017. godine.

Krajem 2017. godine “Gruppo Zilio” najavljuje tužbu protiv Ministarstva zdravlja. 

Februara 2018. godine premijerka Brnabić izjavljuje da je postrojenje izgrađeno suprotno zakonu i da takvo ne može početi sa radom. Naime, Zakon o komunalnim delatnostima nije dozvoljavao da snabdevanje vodom za piće vrši privatna firma.

Maja 2018. godine predstavnici naprednjačke vlasti obećavaju da će zdrava pijaća voda biti do kraja godine.

Juna 2018. godine podneta je krivična prijava zbog nezakonitog ugovora.

Dana 14. avgusta 2018. povećana je cena za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda za skoro 50%, iako je ta usluga već bila među najskupljima u Srbiji.

Decembra 2018. godine Skupština Srbije usvaja Izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima da bi omogućili privatnoj firmi obavljanje komunalnih poslova.

Aprila 2019. godine prekida se probni rad postrojenja jer su se „zaprljali filteri“.

Maja 2019. godine novo obećanje da će sve biti završeno do polovine juna, kada se rok produžava do kraja juna, a zatim do krajem jula.

Dana 26. juna 2019. godine investitor izjavljuje da će razbiti postrojenje čekićem ukoliko isporuka vode ne krene do polovine oktobra 2019. godine.

Iako je rečeno da građani neće plaćati postrojenje, neodgovorna vlast prebacila je preko STO MILIONA DINARA privatnoj firmi, čija je vlasnička struktura u međuvremenu promenjena, pa je sad sve maglovito oko toga ko, ustvari, upravlja postrojenjem za prečišćavanje vode.

Rokovi su prekoračeni, zakoni su kršeni, građani su izdvajali novac, a vodu nisu dobili. Iako su se stekli svi uslovi, štetan ugovor još uvek nije raskinut. Vode i dalje nema. Tražimo odgovornost za kršenje zakona i trošenje novca građana! Zahtevamo istinu u vezi sa isporukom zdrave pijaće vode!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,438FanovaLajkuj
727PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

Podela paketa pomoći od ponedeljka

Za oko 15.000 penzionera sa primanjima manjim od 30.000 distribucija paketa trebalo bi da počne od ponedeljka. Na kućne adrese preko kriznih štabova koji su...

U Srbiji 39 žrtava koronavirusa, skoro 3/4 muškarci

Prisustvo koronavirusa u Srbiji je do sada potvrđeno kod 1.476 ljudi, a 39 osoba preminulo je od posledica zaraze. Prema statističkim podacima objavljenim na...

Od Mlađinih hiljadu do Acinih stotinu – NIN Uvodnik

Za samo 16 dana prešli smo dugačak put, od projektovanog privrednog rasta od četiri procenta do pada od 1,8 odsto. Ali, u zemlji čuda...

Podneli krivičnu prijavu protiv NN lica iz Gradske uprave Zrenjanina zbog održavanja licitacije

Pokret ujedinjenih fantoma podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Gradske uprave Zrenjanina zbog osnovane sumnje da su...