”OD KOGA STE BRANILI SKUPŠTINU GRADA?” DVERI PITAJU ZRENJANINSKU VLAST
16. April 2019.
NOTR DAM PAO NIJE! SAČUVANA JE KONSTUKCIJA U CELINI
16. April 2019.

OVAKO JE IZGLEDALA KUĆA NARODNOG HEROJA SERVO MIHALJA I APEL ZA SPAŠAVANJE PLOČE!

Udruženja antifašista Zrenjanina povodom urušavanje rodne kuće narodnog heroja Servo Mihalja izdalo je saopštenje i nekoliko apela lokalnioj samoupravi. Pored apela pogledajte kako je izgledala kuća narodnog heroja po kojem je najveći i najorganizovaniji legendarni Industrijsko poljoprivredni kombinat u Jugoslaviji nosio ime. Deo fotografija koje koristimo su deo arhive Zavoda za zaštitu kulture Zrenjanina – http://www.zrenjaninheritage.com

Udruženje antifašista Zrenjanina u više navrata pozivalo je organe lokalne samouprave da učine sve da se spreči potpuno urušavanje rodne kuće narodnog heroja Servo Mihalja kažu u saopštenju iz ovog udruženja.

Dodaju da i pored njihovih apela, ništa nije učinjeno. ”Kuća je potpuno urušena, a preti i lom spomen ploče posvećene ovom narodnom heroju”. Sramotno je da se vlasti, i pored stalnog zaklinjanja u poštovanje tradicije antifašističke borbe, ovako odnose prema uspomenama na heroje koji su svoj život dali u borbi protiv najvećeg zla modernog doba – kategorični su iz Udruženja antifašista Zrenjanina

 

Ponovili su apel lokalnim vlastima u Zrenjaninu da počnu sa rešavanjem ovog problema i da spreče lom spomen ploče.

Oni su sumirali i predložili da: ”Pošto je rodna kuća Servo Mihalja potpuno uništena, pozivamo nadležne da spomen ploču sačuvaju tako što će je izmestiti u park “Titov gaj” koji se nalazi u neposrednoj blizini rodne kuće narodnog heroja. Žrtve koje je naša zemlja imala u Drugom svetskom ratu ne smeju se zaboraviti. Najmanje što se mora učiniti je adekvatno održavanje spomen mesta koje podsećaju na žrtve nacizma i fašizma, zaključili su putem saopštenja iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Krov je popustio tokom zime 2012. godine

Foto oldzrenjanin.blogspot.com

Aleksandar Marton je podelio ovaj apel tokom 2016. godine na Tviteru

 

Redakcija Z1

V:R

2 Comments

  1. Gradjanin says:

    Istom tom Martonu sam za vreme njegove vlasti ukazao na urusavanje kuce na sta je on poslao smajli.

  2. Lala iz Banata says:

    Ovo je primer kako se odnosimo prema ljudima koji su dali svoje živote da bi mi živeli u slobodi. Ovo je takodjed i pouka za nas mlade kako treba da se ponašamo ako država bude u opasnosti – pasoš i put pod noge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *