22.8 C
Zrenjanin
Friday, July 19, 2024
Naslovna Politika i društvo Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije, saopštili su iz ove koalicije.

“Na biračkom mestu 6 smo izbrojali 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano svega 24. Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene. Kako smo počeli da otkrivamo neslaganja, tako su nas obavestili da se uvid prekida i da je policija pozvana. Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje,” navodi zrenjaninska opozicija i poručuje da vlast nije uspela da ih uplaši. 

Koalicija “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” potvrđuje da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.  

“U Rešenju Gradske izborne komisije kojim se odbija naš prigovor nakon prvog pokušaja uvida naveden je niz netačnih tvrdnji, i opisan uvid u materijal koji se nikada nije desio, a možemo samo da zamislimo šta će tek sad napisati. Pitanje je zašto bi se toliko trudili da nam onemoguće ili barem da što više odlože uvid u materijal, ako je sve u redu sa rezultatima i ako je materijal čuvan u skladu sa zakonom? Ako je tako kako tvrde, kako smo već u prvim vrećama koje smo pogledali našli nepravilnosti? Zašto kupuju vreme, zašto pokušavaju da nas zaplaše i nateraju da odustanemo? Zašto iznose neistine da smo imali priliku za uvid, kad nismo; da smo uništavali materijal, kad smo postupali isključivo u skladu sa zakonom? Ako je sve u redu, pozivamo zrenjaninski GIK da organizuje novi uvid u materijal, pred policijom, pred predstavnicima ODIHR-a, pred očima javnosti ako treba,” zaključuju Zrenjaninci.

Predstavnici koalicije “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” potvrdili su da će i u narednim danima nastaviti borbu svim pravnim sredstvima koja su im na raspolaganju i pozivaju javnost da posebnu pažnju obrati na dešavanja u Zrenjaninu, jer je javnost jedina zaštita za opozicione aktiviste.

 

Izvor Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

Koaliciju „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ čine Demokratska stranka, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije-Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije i Srbija centar-Zdravko Ponoš.


Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...