LALO, ŠTA SI SE KLACKAO, KLACKAO…
12. February 2019.
Javni poziv najuspešnijim studentima iz izbegličkih porodica
12. February 2019.

OKUPLJA SE GRAĐANSKA OPCIJA U SRBIJI. PRISUTNI I OVI ZRENJANINCI

Grad Zrenjanin kroz organizaciju ”Naš grad, naša stvar” na ovom skupu su predstavljali Dušan Kokot i Ivan Živkov. Dušan Kokot je poznat javnosti Zrenjanina ali odskoro i Srbije. Društveno se posebno aktivirao  2015. godine kao jedan od bitnijih organizatora velikog građanskog protesta 2015. godine u Zrenjaninu, kada su Zrenjaninci u velikom izašli na ulicu i rame uz rame sa kolegama iz Novog sada i Lokalnog fronta iz Kraljeva još tada ukazivali na sve veće probleme u društvu. Takođe vrlo je aktivan u radu prosvetnog sindikata (po profesiji je učitelj) i vrlo aktivno se bori na strani potrošača u vezi sa velikim problemima Zrenjaninaca sa grejanjem i lokalnom toplanom. Ivan Živkov je sociolog, pre više od deset godina i više je radio kao političko-marketinški stručnjak, a jedan od klijenata mu je bila tadašnja opština Zrenjanin. Nakon toga bio je kratko  zaposlen u kabinetu Ministarstva poljoprivrede. Tekstovi Ivana Živkova i kritička razmišljanja su vrlo popularna na društvenim mrežama, a često se njegovi tekstovi o gorućim političkim temama mogu naći u novinskim stupcima, prevashodno nezavisnih i opoziciono kritičkih medija. O organizaciji ”Naš grad naša stvar” i njihovim predstavnicima pisaćemo drugom prilikom, posebno u narednim nedeljama, jer se definitivno dešava to da će na teritoriji grada Zrenjanina nastupiti još jedna nova opcija (građanska) koja pretenduje na glasove birača, pored sada aktuelnog Saveza za Srbiju, koji više i ne krije da ”upravlja” protestima i stranaka na vlasti.
SAOPŠTENJE PRENOSIMO U CELOSTI
Organizacije iz jedanaest gradova Srbije okupile su se na tribini u Bečeju kako bi razgovarale o međusobnoj saradnji i razmenile iskustva u borbi protiv korupcije u javnim preduzećima.
Učesnici tribine su pokazali spremnost za čvršću saradnju u okviru Građanskog fronta i zajednički nastup na nacionalnom nivou stvaranjem političke snage zasnovane na slobodi, jednakosti, solidarnosti, socijalnoj sigurnosti i interkulturalnosti.
U nedostatku institucija koje će na pravi način štititi interese građana, lokalno organizovanje i udruživanje predstavlja najbolju branu samovolji vlasti, otuđenju javnih dobara, korupciji i instrumentalizaciji javne uprave za potrebe stranačkog potkusurivanja.  Zbog toga je neophodna međusobna podrška, razmena iskustava i zajedničko iznalaženje rešenja za veoma slične lokalne probleme.
Diskusija je potvrdila da su problemi u većini gradova Srbije slični. Osnovno funkcionisanje komunalnih delatnosti, poput vodosnabdevanja i grejanja, ugroženo je i na ivici je opstanka usled nesagledivih razmera korupcije kojoj su izložena javna preduzeća. Umesto zadovoljavanja potreba građana, ona služe za finansiranje vladajućih struktura, što je mnoge dovelo na ivicu urušavanja.
Gorući problemi tiču se snabdevanja ispravnom vodom za piće, problematičnim poslovanjem toplana, tretmanom otpada, lokalnog i međugradskog saobraćaja, ali i finansijkim rizicima povezivanja različitih javnih preduzeća jemstvima i drugim nepovoljnim aranžmanima, gde propast jednog već nefunkcionalnog preduzeća povlači za sobom i još nekoliko drugih. Odlika svih javnih preduzeća u Srbiji jeste partijsko zapošljavanje, uz podobnost umesto sposobnosti kao kriterijuma. Prepoznat je i novi trend uvođenja javno-privatnih partnerstava u komunalne usluge koji preti komercijalizacijom prirodnih resursa, poput vode.
Ukoliko se zaista želi promena koja će se pozitivno odraziti na celo društvo i sve naše građane, potrebno je definisati politiku koja će dovesti ne samo do promene ljudi na vlasti, već i do konkretnog poboljšanja uslova u kojima se živi.
Na tribini u Bečeju učestvovale su organizacije: „Lokalni front“ Valjevo, „Iskorak“ Požarevac, „Kritična masa“ Kula, „Slobodno Pančevo“,  „Bez straha Apatin“, „Lokalni front“ Kraljevo, „Lokalna alternativa“ Vrbas, „Ne davimo Beograd“, „Udruženi pokret slobodnih stanara” Niš, „Naš grad – naša stvar“ Zrenjanin, „Samo jako” Mladenovac  i „Samo lokalno“ Bečej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *