Osuda pretnji televiziji N1: Huškanje i atmosfera linča deo mehanizma vlasti za gušenje kritike
6. February 2019.
Preminuo novinar lista Zrenjanin i pisac Aleksandar Bjelogrlić
7. February 2019.

OGLASIO SE ZRENJANINSKI VODOVOD – Apel javnosti i analiza vode

АПЕЛ – СУЗДРЖИТЕ СЕ ОД ШИРЕЊА ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

Правилник о начину узимања узорка и методама за лабораторијску анализу воде за пиће прописује СТРОГА и ПРЕЦИЗНА правила која се морају поштовати приликом узимања узорка воде ради даље лабораторијске анализе. Ово напомињемо из разлога што се у јавности појавила анализа воде из градске водоводне мреже,која је унела немир међу грађанима, а где управо узорковање воде није извршено по наведеном правилнику, па ни сами резултати нису валидни.

С друге стране, и поред чињенице да је вода у градској водоводној мрежи видљиво бољег квалитета, на снази је и даље ЗАБРАНА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ  те је самим тим и свака полемика о њеном квалитету, док је иста на снази, излишна.

До сада спроведене анализе воде са изласка из постројења за пречишћавање воде, које су узорковале и извршиле овлашћене лабораторије Завода за јавно здравље Зрењанин, Завода за јавно здравље Београд и лабораторија АНХЕМ, али и лабораторије ЈКП „Водовод и канализација“ и Групо Зилио, потврђују да су сви параметри у складу са Правилником о исправности воде за пиће.

Анализе воде су вршене ради подношења захтева инвеститора за добијање санитарне сагласности а потом и употребне дозволе, неопходне за отпочињање званичног рада постројења.

Након тога извршиће се и од стране Завода за јавно здравље Зрењанин неопходне и законом дефинисане анализе воде из градске водоводне мреже, које су предуслов да надлежне институције ван снаге ставе забрану за пиће воде из водоводне мреже.

Дакле, у току су последњи кораци ка решавању вишедеценијског проблема грађана Зрењанина са водом за пиће, разумемо нестрпљење, али и АПЕЛУЈЕМО на све политичке субјекте, удружења грађана, организације, медије и саме грађане да покажу озбиљност, да се суздрже од ширења дезинформација које стварају непотребну панику у јавности и да се питање воде не користи у дневно политичке сврхе.

Препустимо стручњацима из овлашћених лабораторија и надлежних институција да посао приведу крају, а након укидања забране воде за пиће спремни смо да саслушамо свако мишљење, примедбу или сугестију и да отворено на ту тему разговарамо.

U PRILOGU MOŽETE POGLEDATI REZULTATE ANALIZE VODE

2019_02_05_11_10_56 analiza

Службa информисања и пословних комуникација                                                                                                                                     ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *