26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, September 27, 2023
Naslovna Politika i društvo Oglasili se inicijatori predloga i odmah dobili odgovor

Oglasili se inicijatori predloga i odmah dobili odgovor

Ranije danas u zrenjaninskim medijima (portal Z1info nije dobio saopštenje) oglasilo se udruženje ”Petrovgrad” i u svom obraćanju pobliže objasnilo svoju inicjativu. U ime udruženja govorili su Budimir Jovanović, Milan Bjelogrlić,  profesor Igor Micov i Stanoje Novaković. Na kraju obraćanja ponovili su stav Udruženja da se ono zalaže da gradu bude vraćeno ime na sednici Skupštine grada.

Sledi reakcija Zrenjaninskog socijalnog foruma na poslednje obraćanje javnosti Udruženja ”Petrovgrad”.

Skupština Grada Zrenjanina ne može svojom odlukom da promeni naziv neseljenog mesta

Na danas održanoj konferenciji za štampu članovi Udruženja Petrograd ponovili su da

se zalažu da gradu  Zrenjaninu bude vraćeno ime Petrovgrad na sednici Skupštine Grada (https://www.zrenjaninski.com/udruzenje-petrovgrad-ispravljamo-istorijsku-nepravdu/ )

U prethodnom saopštenju ukazali smo na političke motive ovog zahteva, ovde ćemo komentarisati pravni aspekt. (http://zsf.rs/1644-2/)

Nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene, utvrđuju se Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

 Inicijativu za promenu naziva naseljenog mesta utvrđenog ovim zakonom može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice.

 Predlog za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta, utvrđuje se po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog organa teritorijalne autonomije i skupštine jedinice lokalne samouprave.

Prema tome naziv Zrenjanin utvrđen je Zakonom koji je donela višestranačka Narodna skupština i može biti promenjen samo izmenom tog zakona. Odluka  koju je donela jednostranačaka gradska vlast iz 1946. već odavno ne proizvodi nikakakvo pravno dejstvo, ona je derogirana razvojem pravnog sistema  i njeno eventualno ukidanje bilo bi  potpuno besmisleno.

Prema Ustavu Republke Srbije, zakon može da predloži svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine, najmanje 30.000 birača, kao i Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije u oblastima iz svoje nadležnosti.

Nadležnost jedinice lokalne samouprave u ovoj materiji sastoji se od prava pokretanja inicijative i davanja mišljenja. Skupština Grada Zrenjanina svojom odlukom ne može promeniti naziv naseljenog mesta.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, skupština jedinice lokalne samouprave može na sopstvenu inicijativu da raspiše referendum o pitanjima iz svoje nadležnosti. Skupština je dužna da raspiše referendum na predlog koji podnese najmanje 10% birača od ukupnog biračkog tela u jedinici lokalne samouprave, na način utvrđen zakonom i statutom.

Odluka putem referenduma doneta je ako se za nju izjasnila većina građana koja je glasala, pod uslovom da je glasalo više od polovine ukupnog broja građana.

Odluka doneta na referendumu je obavezna, a skupština jedinice lokalne samouprave je ne može staviti van snage, niti izmenama i dopunama menjati njenu suštinu u narednom periodu od godinu dana od dana donošenja odluke.

Prema tome, postoji pravna mogućnost da se o incijativi za  promenu naziva grada Zrenjanina građani izjasne na referendumu. Odluka doneta na tom referendumu  obavezuje samo Skupštinu Grada Zrenjanina, ali ne i predlagače zakona ili Narodnu skupštinu. Bez obzira na to, takva odluka imala bi veliku političku težinu, jer bi bilo krajnje problematično da se naziv jednog velikog grada promeni bez saglasnosti njegovih stanovnika.

U Zrenjaninu

20.12.2017.

Za ZSF
Miroslav Samardžić

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...