24.4 C
Zrenjanin
Tuesday, May 21, 2024
Naslovna Politika i društvo Oglasili se inicijatori predloga i odmah dobili odgovor

Oglasili se inicijatori predloga i odmah dobili odgovor

Ranije danas u zrenjaninskim medijima (portal Z1info nije dobio saopštenje) oglasilo se udruženje ”Petrovgrad” i u svom obraćanju pobliže objasnilo svoju inicjativu. U ime udruženja govorili su Budimir Jovanović, Milan Bjelogrlić,  profesor Igor Micov i Stanoje Novaković. Na kraju obraćanja ponovili su stav Udruženja da se ono zalaže da gradu bude vraćeno ime na sednici Skupštine grada.

Sledi reakcija Zrenjaninskog socijalnog foruma na poslednje obraćanje javnosti Udruženja ”Petrovgrad”.

Skupština Grada Zrenjanina ne može svojom odlukom da promeni naziv neseljenog mesta

Na danas održanoj konferenciji za štampu članovi Udruženja Petrograd ponovili su da

se zalažu da gradu  Zrenjaninu bude vraćeno ime Petrovgrad na sednici Skupštine Grada (https://www.zrenjaninski.com/udruzenje-petrovgrad-ispravljamo-istorijsku-nepravdu/ )

U prethodnom saopštenju ukazali smo na političke motive ovog zahteva, ovde ćemo komentarisati pravni aspekt. (http://zsf.rs/1644-2/)

Nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene, utvrđuju se Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

 Inicijativu za promenu naziva naseljenog mesta utvrđenog ovim zakonom može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice.

 Predlog za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta, utvrđuje se po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog organa teritorijalne autonomije i skupštine jedinice lokalne samouprave.

Prema tome naziv Zrenjanin utvrđen je Zakonom koji je donela višestranačka Narodna skupština i može biti promenjen samo izmenom tog zakona. Odluka  koju je donela jednostranačaka gradska vlast iz 1946. već odavno ne proizvodi nikakakvo pravno dejstvo, ona je derogirana razvojem pravnog sistema  i njeno eventualno ukidanje bilo bi  potpuno besmisleno.

Prema Ustavu Republke Srbije, zakon može da predloži svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine, najmanje 30.000 birača, kao i Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije u oblastima iz svoje nadležnosti.

Nadležnost jedinice lokalne samouprave u ovoj materiji sastoji se od prava pokretanja inicijative i davanja mišljenja. Skupština Grada Zrenjanina svojom odlukom ne može promeniti naziv naseljenog mesta.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, skupština jedinice lokalne samouprave može na sopstvenu inicijativu da raspiše referendum o pitanjima iz svoje nadležnosti. Skupština je dužna da raspiše referendum na predlog koji podnese najmanje 10% birača od ukupnog biračkog tela u jedinici lokalne samouprave, na način utvrđen zakonom i statutom.

Odluka putem referenduma doneta je ako se za nju izjasnila većina građana koja je glasala, pod uslovom da je glasalo više od polovine ukupnog broja građana.

Odluka doneta na referendumu je obavezna, a skupština jedinice lokalne samouprave je ne može staviti van snage, niti izmenama i dopunama menjati njenu suštinu u narednom periodu od godinu dana od dana donošenja odluke.

Prema tome, postoji pravna mogućnost da se o incijativi za  promenu naziva grada Zrenjanina građani izjasne na referendumu. Odluka doneta na tom referendumu  obavezuje samo Skupštinu Grada Zrenjanina, ali ne i predlagače zakona ili Narodnu skupštinu. Bez obzira na to, takva odluka imala bi veliku političku težinu, jer bi bilo krajnje problematično da se naziv jednog velikog grada promeni bez saglasnosti njegovih stanovnika.

U Zrenjaninu

20.12.2017.

Za ZSF
Miroslav Samardžić
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Aktivisti koalicije ””Voda i sloboda – NADA – Ujedinjena opozicija Zrenjanin” čekali gradonačelnika – on se nije pojavio

''Banatski festival vina je održan u subotu 18. maja u dvorištu Gradske kuće. Ulaz je bio otvoren za sve zainteresovane građane. Pored vina, članovi...

Lista „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović, Zrenjanin“ apeluje da se spreči zagađenje vazduha, vode i zemljišta u Perlezu

Lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Zrenjanin“ apelovala je danas na gradske, pokrajinske i republičke inspekcijske službe da što hitnije reaguju...

Održan 5. “Banatski festival vina” i 24. “Banatske vredne ruke” – predstavljeno više od pedeset vinarija

Veliki broj posetilaca do kasno u noć mogao je da uživa ne samo u vinima, već i u razgovorima sa ljudima koji su ih...

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...