22.8 C
Zrenjanin
Saturday, June 22, 2024
Naslovna Politika i društvo Oduzeta dozvola agenciji za zapošljavanje „Express people“

Oduzeta dozvola agenciji za zapošljavanje „Express people“

Ministarstvo za rad oduzelo je dozvolu za obavljanje posredovanja u zapošljavanju agenciji „Express people“ iz Bačkog Petrovca koja je radnike upućivala na rad u Slovačku.

Dozvola je oduzeta, između ostalog, jer ova agencija zaposlenima nije dostavila obračune zarada i nije ugovorila opise poslova koje zaposleni treba da obavljaju, a poslala ih je na službeni put u Slovačku.

Više nepravilnosti

Agencija „Express people“ iz Bačkog Petrovca je šest meseci imala dozvolu Ministarstva za rad da se bavi zapošljavanjem, a osnovana je prošle godine. U tom periodu, ova agencija je objavljivala više oglasa za posao na proizvodnji LCD televizora u fabrici Foxconn-a koja se nalazi u slovačkom gradu Nitra. Na portalu Infostud objavljeno je tri oglasa za posao.

U jednom od oglasa za posao operatera u proizvodnji pisalo je da se na tom poslu može zaraditi „i do 500 evra mesečno uz besplatan smeštaj”.

Dozvolu za obavljanje poslova zapošljavanja agenciji “Express people” je u septembru 2017. godine oduzelо Ministarstvo za rad. To znači da je osnivačima „Express people“ doo Bački Petrovac zabranjeno da u roku od tri godine od dana oduzimanja dozvole osnuju agenciju za zapošljavanje i da obavljaju poslove zapošljavanja, ali mogu da nastave da postoje kao privredno društvo. Osnivači ove firme su tri državljanina Slovačke – Jan Steškanin, Dušan Letošnik i Peter Dosedla koji je vlasnik agencije “Express people” u Slovačkoj. Iz Ministarstva su za Radnik.rs naveli da je tokom nadzora utvrđeno više povreda propisa.

Poslodavac „sa zaposlenima sa kojima je zaključio ugovore o radu nije ugovorio opise poslova koje ova lica treba da obavljaju, kao obavezan element ugovora o radu, a lica je uputio na službeni put u inostranstvo (Slovačku), zaposlenima nije dostavio obračune zarada i nije zaposlene, pri zasnivanju radnog odnosa, osposobio za bezbedan i zdrav rad”, piše u odgovoru.

Kao što je Radnik.rs već pisao, obračuni zarada omogućavaju radniku da naplati neisplaćene zarade preko izvršitelja, bez sudskog spora. Ako nema obračune, radnik može da naplati dug jedino na sudu.

Iz Ministarstva takođe navode agencija “Express people” nije ispunila uslove u pogledu stručne osposobljenosti zaposlenih.

Zaposleni u kompaniji “Express people” su nam odgovorili da: “su sve radili po zakonu, i da im je konkurencija iz drugih agencija namestila oduzimanje dozvole.”

Jedanaest firmi na istoj adresi

Agencija „Express people“ osnovana je na adresi Augusta Cesarca 18/312 u Novom Sadu. Na ovoj adresi, odnosno u tom poslovnom prostoru od 32 kvadrata (kako je navedeno u registru Republičkog geodetskog zavoda) u Novom Sadu registrovano je čak jedanaest firmi. Posebno je sumnjivo to što od ukupno jedanaest sedam firmi šalje radnike u Slovačku. To su „Automotive services”, „H.M.K. Muller”, „Alfa service plus”, „Profi page”, „Progres servis”, „Wincons” i „Predirecting people”.

Ali, za razliku od agencije „Express people“, nijedna od ovih firmi na istoj adresi nema dozvolu za zapošljavanje, već su dobile dozvolu da radnike koje su zaposlili u svojim firmama u Srbiji pošalju na privremeni rad u inostranstvo, kao firma “Maxikong”, o čemu je Radnik.rs pisao.

Sve firme na adresi Augusta Cesarca 18/312 koje šalju radnike u Slovačku su registrovane ove godine ili tokom 2016, a vlasnici su državljani Slovačke.

Astra: Šta radnici treba da znaju

Iz nevladine organizacije „Astra”, koja se bavi trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom, navode da su putem svog SOS telefona primili više prijava i pitanja radnika u vezi sa oglasima agencije „Express people“. Tim povodom „Astra” je u julu ove godine uputila dopis Ministarstvu za rad da proveri zakonitost rada ove agencije, dva meseca posle prijave „Astre” Ministarstvo rada je oduzelo dozvolu agenciji “Express people”.

Katarina Ivanović iz ove organizacije kaže da se radnici često javljaju na SOS telefon da provere da li se mogu pouzdati u određene agencije i da li mogu verovati oglasima. Ovo su neke od preporuka koje radnici dobijaju:

„Radnici treba da znaju da ne postoje grupne radne vize, da se pasoši ne daju nikome i da po radnu vizu odlaze lično. Nekada pod izgovorom da završe radnu vizu, poslodavci građanima uzimaju pasoše. Takođe, treba da znaju da agencije za zapošljavanje ne smeju da uzimaju nikakvu naknadu od zaposlenih lica.

Veliki broj je ovakvih novčanih prevara gde “agenture” ili osobe sa obrazloženjem da Vam traže posao ili zato što Vam šalju određena dokumenta, traže novac. Često traže za neke tehničke stvari kao što je prikupljanje dokumentacije, odobravanje radne vize ili sređivanje posla. Takođe, ukoliko se radi po zakonu, radnici bi trebalo da imaju ugovor o radu pre nego što krenu u inostranstvo sa regulisanom radnom vizom, da znaju koji su uslovi rada i zarada”, kaže ona.

Spisak agencija koje imaju važeću dozvolu za posredovanje u zapošljavanju možete pogledati na sajtu Ministarstva rada.

Prenosimo sa portala www.radnik.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...