0.6 C
Zrenjanin
Thursday, February 22, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Održana tribina pod nazivom ''Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama''

Održana tribina pod nazivom ”Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama”

U okviru Globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u Baroknoj sali Gradske kuće juče je održana tribina pod nazivom “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama”.
Kampanja je započela 25. novembra, obeležava je niz akcija i trajaće do 10. decembra Dana ljudskih prava i obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava.
Na jučerašnjoj tribini govorili su, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu Bojan Marković, javni tužilac Mladen Vujin i direktorka zrenjaninskog Centra za socijalni rad Olivera Lisica.
Državna sekretarka je ovom prilikom istakla sledeće:
“Primena novog Zakona daje rezultate ali društvo u celini ne sme da ćuti i mora da nađe načine da pomogne ženama – žrtvama nasilja da dobiju adekvatan status u društvu. U tom cilju Ministarstvo je za naredni period pripremilo mere koje će ojačati Centre za socijalni rad u pružanju podrške i osnaživanju žena i stvorilo preduslove da zaživi i SOS telefonska linija, već početkom naredne godine. Uspešnijem rešavanju ovog problema doprineće i usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o sprečavanju diskriminacije”, rekla je Stana Božović.
Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, posebno je istakao značaj prevencije, misleći na obraćanje mladima još u školskom uzrastu i ukazao na ulogu policije u rešavanju i brzom reagovanju u slučajevima porodičnog nasilja.
– Da smo na dobrom putu govore podaci da je prijava nasilja sve više, godišnje oko 400, što Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, posebno je istakao značaj prevencije, misleći na obraćanje mladima još u školskom uzrastu i ukazao na ulogu policije u rešavanju i brzom reagovanju u slučajevima porodičnog nasilja – istakao je Marković.
Tribini su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Simo Salapura ali i predstavnici lokalnih mehanizama koji učestvuju u borbi protiv nasilja nad ženama iz svih pet opština Srednjeg Banata.
Državne institucije, policija, tužilaštvo, centri za socijalni rad, nevladin sektor, udruženja građana i svi građani pojedinačno morali bi, pre svega preventivno, da deluju i zajednički svakodnevno skreću pažnju na  nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Borba protiv nasilja mora da podrazumeva aktivnu prevenciju i osnaživanje i infomisanje žena da prepoznaju i prijave nasilje, jednoglasna je poruka današnjeg skupa.
Inače, ovogodišnja akcija sprovodi se pod sloganom  “Ne zaboravite nikoga: zaustavite nasilje prema ženama i devojčicama”. Sve aktivnosti, simbolično su označene narandžastom bojom, kako će biti obeležene, osvetljene i ukrašene zgrade širom sveta.
PRENOSIMO sa zvaničnog sajta grada www.zrenjanin.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...