26.9 C
Zrenjanin
Tuesday, September 26, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Održana tribina pod nazivom ''Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama''

Održana tribina pod nazivom ”Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama”

U okviru Globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u Baroknoj sali Gradske kuće juče je održana tribina pod nazivom “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama”.
Kampanja je započela 25. novembra, obeležava je niz akcija i trajaće do 10. decembra Dana ljudskih prava i obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava.
Na jučerašnjoj tribini govorili su, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu Bojan Marković, javni tužilac Mladen Vujin i direktorka zrenjaninskog Centra za socijalni rad Olivera Lisica.
Državna sekretarka je ovom prilikom istakla sledeće:
“Primena novog Zakona daje rezultate ali društvo u celini ne sme da ćuti i mora da nađe načine da pomogne ženama – žrtvama nasilja da dobiju adekvatan status u društvu. U tom cilju Ministarstvo je za naredni period pripremilo mere koje će ojačati Centre za socijalni rad u pružanju podrške i osnaživanju žena i stvorilo preduslove da zaživi i SOS telefonska linija, već početkom naredne godine. Uspešnijem rešavanju ovog problema doprineće i usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o sprečavanju diskriminacije”, rekla je Stana Božović.
Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, posebno je istakao značaj prevencije, misleći na obraćanje mladima još u školskom uzrastu i ukazao na ulogu policije u rešavanju i brzom reagovanju u slučajevima porodičnog nasilja.
– Da smo na dobrom putu govore podaci da je prijava nasilja sve više, godišnje oko 400, što Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, posebno je istakao značaj prevencije, misleći na obraćanje mladima još u školskom uzrastu i ukazao na ulogu policije u rešavanju i brzom reagovanju u slučajevima porodičnog nasilja – istakao je Marković.
Tribini su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Simo Salapura ali i predstavnici lokalnih mehanizama koji učestvuju u borbi protiv nasilja nad ženama iz svih pet opština Srednjeg Banata.
Državne institucije, policija, tužilaštvo, centri za socijalni rad, nevladin sektor, udruženja građana i svi građani pojedinačno morali bi, pre svega preventivno, da deluju i zajednički svakodnevno skreću pažnju na  nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Borba protiv nasilja mora da podrazumeva aktivnu prevenciju i osnaživanje i infomisanje žena da prepoznaju i prijave nasilje, jednoglasna je poruka današnjeg skupa.
Inače, ovogodišnja akcija sprovodi se pod sloganom  “Ne zaboravite nikoga: zaustavite nasilje prema ženama i devojčicama”. Sve aktivnosti, simbolično su označene narandžastom bojom, kako će biti obeležene, osvetljene i ukrašene zgrade širom sveta.
PRENOSIMO sa zvaničnog sajta grada www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...