22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, July 17, 2024
Naslovna Politika i društvo Održana sednica Gradskog veća

Održana sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održana je danas. Na samom početku, minutom ćutanja, odata je počast preminulom Aleksandru Jevđiću koji je u Gradskom veću bio zadužen za resor sporta i mladih.
Na dnevnom redu bilo je šest tačaka koje su se odnosile na Predloge Rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta, a izvestilac po tim tačkama bila je Violeta Kučanda Bogasenieva.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da su one uvrštene na osnovu konkursa koji je Grad Zrenjanin raspisao avgusta ove godine.
– Danas smo ušli u završnu fazu. Imamo rezultate konkursa i doneli smo odluku o otuđenju građevinskog zemljišta, a sledeći korak je potpisivanje ugovora sa tim zainteresovanim licima koji postaju i vlasnici zemljišta. Ono što je činjenica jeste da smo ovim konkursom prodali 4.500 kvadratnih metara za stambenu izgradnju i 10.000 kvadrata za poslovnu izgradnju u zoni “Jugoistok”, a Grad Zrenjanin je na onovu toga oprihodovao 23 miliona dinara – rekao je Santovac.

Kako je naveo, očekuje se da se, nakon potpisivanja ugovora, krene u realizaciju tih projekata, a Grad će izaći u susret investitorima, kako bi objekti bili izgrađeni što pre.

– U našoj industrijskoj zoni očekujemo nove proizvodne pogone gde će Zrenjaninci biti zaposleni – dodao je on.
Santovac je ukazao da je na današnjoj sednici usvojeno i nekoliko tačaka koje se tiču učenika i studenata jer je želja Grada Zrenjanina da im pomogne i najboljima omogući lakše studiranje i školovanje.

Naime, tokom sednice usvojeni su i Predlog Rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina, Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za obezbeđenje poklon – paketa majkama porodiljama sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za novorođenčad, Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za regresiranje studenskih mesečnih karata u prigradskom prevozu za studente koji su ili čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći preko nadležnog Centra za socijalni rad, kao i studentima za koje Centar za socijalni rad izda uverenje da se oni ili porodica nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i Predlog Pravilnika o učeničkim i studentskim stipendijama grada Zrenjanina.

Izvestlac po tim tačkama Jelena Dragić kazala je da će svi studenti iz prigradskih naselja, koji do sada nisu imali na to pravo, moći da koriste regresirane mesečne karte u prigradskom saobraćaju, ukoliko su im porodice korisnici novčane socijalne pomoći, odnosno, u slučaju da im se porodice nalaze u stanju egzistencijalne ugroženosti.
– Na taj način ćemo podstaći nastavak njihovog školovanja, sticanje visokoškolske diplome, a oni će time imati mogućnost da se zaposle i izađu iz situacije u kojoj se trenutno nalaze. Što se tiče stipendija Grad Zrenjanin je i tu prepoznao potrebu da nagrađuje najuspešnije učenike i studente i po prvi put će mogućnost sticanja stipendija ostvariti i učenici prvih godina srednjih škola, a pod uslovom da su nsioci Vukovih diplom i da su u osmom razredu osvojili nagrade na republičkom, ili međunarodnim takmičenjima, kao i studenti prvih godina studija – objasnila je Dragić.
Ona je naglasila da se stipendiraju učenici i studenti na srednjim i visokoškolskim ustanovama kojima je osnivač Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i jedenica lokalne samouprava.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...