26.9 C
Zrenjanin
Sunday, October 1, 2023
Naslovna Politika i društvo Održana sednica Gradskog veća

Održana sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održana je danas. Na samom početku, minutom ćutanja, odata je počast preminulom Aleksandru Jevđiću koji je u Gradskom veću bio zadužen za resor sporta i mladih.
Na dnevnom redu bilo je šest tačaka koje su se odnosile na Predloge Rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta, a izvestilac po tim tačkama bila je Violeta Kučanda Bogasenieva.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da su one uvrštene na osnovu konkursa koji je Grad Zrenjanin raspisao avgusta ove godine.
– Danas smo ušli u završnu fazu. Imamo rezultate konkursa i doneli smo odluku o otuđenju građevinskog zemljišta, a sledeći korak je potpisivanje ugovora sa tim zainteresovanim licima koji postaju i vlasnici zemljišta. Ono što je činjenica jeste da smo ovim konkursom prodali 4.500 kvadratnih metara za stambenu izgradnju i 10.000 kvadrata za poslovnu izgradnju u zoni “Jugoistok”, a Grad Zrenjanin je na onovu toga oprihodovao 23 miliona dinara – rekao je Santovac.

Kako je naveo, očekuje se da se, nakon potpisivanja ugovora, krene u realizaciju tih projekata, a Grad će izaći u susret investitorima, kako bi objekti bili izgrađeni što pre.

– U našoj industrijskoj zoni očekujemo nove proizvodne pogone gde će Zrenjaninci biti zaposleni – dodao je on.
Santovac je ukazao da je na današnjoj sednici usvojeno i nekoliko tačaka koje se tiču učenika i studenata jer je želja Grada Zrenjanina da im pomogne i najboljima omogući lakše studiranje i školovanje.

Naime, tokom sednice usvojeni su i Predlog Rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina, Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za obezbeđenje poklon – paketa majkama porodiljama sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za novorođenčad, Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za regresiranje studenskih mesečnih karata u prigradskom prevozu za studente koji su ili čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći preko nadležnog Centra za socijalni rad, kao i studentima za koje Centar za socijalni rad izda uverenje da se oni ili porodica nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i Predlog Pravilnika o učeničkim i studentskim stipendijama grada Zrenjanina.

Izvestlac po tim tačkama Jelena Dragić kazala je da će svi studenti iz prigradskih naselja, koji do sada nisu imali na to pravo, moći da koriste regresirane mesečne karte u prigradskom saobraćaju, ukoliko su im porodice korisnici novčane socijalne pomoći, odnosno, u slučaju da im se porodice nalaze u stanju egzistencijalne ugroženosti.
– Na taj način ćemo podstaći nastavak njihovog školovanja, sticanje visokoškolske diplome, a oni će time imati mogućnost da se zaposle i izađu iz situacije u kojoj se trenutno nalaze. Što se tiče stipendija Grad Zrenjanin je i tu prepoznao potrebu da nagrađuje najuspešnije učenike i studente i po prvi put će mogućnost sticanja stipendija ostvariti i učenici prvih godina srednjih škola, a pod uslovom da su nsioci Vukovih diplom i da su u osmom razredu osvojili nagrade na republičkom, ili međunarodnim takmičenjima, kao i studenti prvih godina studija – objasnila je Dragić.
Ona je naglasila da se stipendiraju učenici i studenti na srednjim i visokoškolskim ustanovama kojima je osnivač Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i jedenica lokalne samouprava.

Preuzeto sa www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...