22.8 C
Zrenjanin
Friday, June 21, 2024
Naslovna Politika i društvo Održana 18. sednica Gradskog veća, za sutra zakazana sednica Skuštine grada

Održana 18. sednica Gradskog veća, za sutra zakazana sednica Skuštine grada

Osamnaesta sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, održana je danas u sali Gradskog veća.
Članovi veća usvojili su najpre Predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni “Jugoistok” po ceni manjoj od tržišne u korist kompanije “Essex Balkan” d.o.o. Beograd – Stari Grad.
Izvestilac po toj tački Miloš Korolija kazao je da je javni uvid trajao osam dana, a reč je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom kablovskih proizvoda i zainteresovana je da do 2023. godine zaposli 150 ljudi.
– Javni uvid trajao je do 10. novembra i kako na isti nije bilo primedbi ni sugestija, predlaže se Gradskom veću da donese zakjučak o usvajanju elaborata i uputi ga na saglasnost Vladi Republike Srbije – rekao je Korolija.

Gradonačelnik Janjić dodao je da je reč o južnokorejskoj kompaniji koja namerava da dođe u Srbiju, odnosno u naš grad.

Druga tačka dnevnog reda, koju su usvojili članovi Veća, bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o prenosu prava javne svojine nad distributivnim sistemom prirodnog gasa grada Zrenjanina u imovinu Republike Srbije, a izvestilac po toj tački bio je takođe Miloš Korolija.
Utvrđen je zatim i Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade.

Izvestilac Mila Ratković Panić objasnila je da je usvajanje te tačke važno zbog realizacije projekta izgradnje stadiona u Melencima budući da su postojeće parcele u republičkoj svojini.
Sledeće tri tačke odnosile su se na Predloge Odluka o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini – ”Farmer 023 V&M” doo Zrenjanin, ”Toennies Invest” Doo Beograd i ”Food Planet” doo Zrenjanin, a izvestilac je bio Stojan Kralj.
– Na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo poljoprvrede javilo se 15 investitora, od njih ova tri ispunla su sve uslove iz tog poziva, po ocenama Komisije. Prvi investitor je ”Farmer 023 V&M”, a vrednost investicije 500.000 evra, izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju, a po toj inevsticiji ostvaruje pravo na 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, za koje će plaćati zakupninu od oko 250 evra po godini, za prvu klasu zemljišta, a zakup je na 30 godina – rekao je Kralj.

Govoreći o ”Toennies Invest” Doo Beograd, istakao je da je reč o investiciji vrednoj 21 milion evra, a toj kompaniji pripada 2431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina.
– Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije zasedala je u ponedeljak, a Tenis invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proseduri – naveo je on.
Investitoru ”Food Planet” odobrena je investicija od 4,5 miliona evra, a to je postrojenje za preradu soje u proteine.
– Na osnovu te investicije pripada im 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i investitor će u narednih godinu dana zaposliti oko 30 radnika na teritoriji grada, a ući će u posed odmah – objasnio je Stojan Kralj.

Gradonačelnik Janjić je po završetku sednice rekao novinarima da je reč o značajnim tačkama, pre svega kada su u pitanju investicije.
– Pregovaramo skoro godinu dana sa južnokorejskom firmom, a zainteresovali smo ih da dođu u Zrenjanin i ponudili smo im našu industrijsku zonu gde imamo naše cene gradskog građevinskog zemljšta, ispod te cene može samo Vlada Republike Srbije da odobri popust. Uradili smo elaborat i biće poslat Vladi. Ukoliko Vlada to odobri, zemljište ćemo dati po nižoj ceni, a benefit je otvaranje nove fabrike i nova zapošljavanja Zrenjaninaca – rekao je gradonačelnik, podsećajući da je već nekoliko investitora ušlo u proizvodne objekte u kojima nije bilo proizvodnje, a da je interes lokalne samouprave da se izgrađuje zona “Jugoistok”
– Na današnjoj sednici imali smo i pribavljanje zemljišta za izgradnju stadiona u Banji Rusandi. Novac smo obezbedili od Republike, i nadam se da će nam i zemljište biti dodeljeno bez naknade i da ćemo vrlo brzo sagraditi objekte na tom stadionu koji će biti na ponos i to ne samo meštanima Melenaca – rekao je još.

Kako je naveo, sa “Srbijagasom” problem traje već dugi niz godina.
– 2012. godine, kada smo preuzeli odgovornost u gradu, nasledili smo ogroman dug u našoj “Toplani” prema “Srbijagasu” koji nismo želeli da izmirujemo iz gradskog budžeta već smo se dogovorili sa tim preduzećem i Republikom, da ono preuzme distribuciju gasa na teritoriji našeg grada i danas smo doneli odluku, a to će učiniti i Skupština, da me ovlasti kako bih potpisao odluku o tome. Očekujemo stabilnu ditribuciju gasa, nove investicije “Srbijagasa” na teritoriji našeg grada, kao i stabilnu cenu, a gledamo i da ona bude niža – rekao je on.
– Jedan posrednik, a to je bila naša “Toplana” ispada iz lanca distribucije i direktno će “Srbijagas” biti distributer, a početak primene očekujemo krajem 2017. godine – ukazao je.
Govoreći o tačkama koje su se ticale izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta rekao je da se mnogo govori o nemačkom “Tenisu”, a ta kompanija će uložiti 21 milion evra i 2431 hektar biće dat u dugoročni zakup po ceni od skoro 250 evra za prvu klasu zemljišta, a kako je klasa niža, niža je i cena.
– Oni imaju uslove pod kojim su uzeli to, a u pismu o namerama i kasnije elaboratu, ukazali su po godinama šta će raditi, kako oni, tako i druga dva investitora, a ukoliko ne ispune te uslove ugovor će biti raskinut. Zanimljivo je reći i da prva dva investitora koja su sa teriotorije Zrenjanina ulaze u posed odmah, a “Tenis” je prolongiran za 2019. godinu – kazao je još gradonačelnik Zrenjanina čedomir Janjić.

On je od predsednika Skupštine grada zatražio da za sutra u 10 časova sazove sednicu na kojoj će se razmatrati tačke sa današnje sednice Gradskog veća.

PRENOSIMO sa www.zrenjanin.rs

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...