25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Kultura i obrazovanje OD SADA ZAKON NALAŽE ĆIRILICU PRE LATINICE

OD SADA ZAKON NALAŽE ĆIRILICU PRE LATINICE

Ministarstvo kulture predložilo je Vladi Srbije da se u sklopu sa izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, formira Savet čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma.

Savet će brojati devet članova, a zajedno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma.

Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje. Pet članova će predlagati odbor za standardizaciju srpskog jezika, a četiri ministarstva za kulturu i prosvetu.

Komunikacija svih državnih organa i institucija u kojima država ima udela moraće svu komunikaciju da obavljaju na srpskom jeziku i to ćirilicom. Ovo se takođe odnosi i na medije čiji je država osnovač ili poseduje deo kapitala kao i na one sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama. Sve obrazovne i naučne ustanove kao i sva javna preduzeća i ona sa većinskim državnim kapitalom takođe će kao osnovno pismo morati da koriste ćirilicu.

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismo, te ako se nešto ispisuje na oba pisma,ćirilica mora da ima prednost.
Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list, biće od 500.000 do milion dinara.

1 KOMENTAR

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...