Uhapšeni prpadnici satanističke sekte “Kefo zote” koji su mučki ubili psa
30. December 2018.
Gde se možete snabdevati za vreme novogodišnjih praznika?
30. December 2018.

Od Nove godine minimalac veći za 2.200 dinara

Milimalna zarada od 1.januara 2019. godine iznosiće 27.072, što je za oko 2.200 dinara više u odnosu na ovogodišnji minimalac.

Minimalna cena rada po satu do sada je bila 143 dinara, a mesečna zarada oko 24.882 dinara. Od Nove godine minimalna cena rada po satu trebalo bi da iznosi 155 dinara,  ili 8,6 odsto više nego sada.

Prema nezvaničnim procenama, minimalac prima oko 350.000 radnika u Srbiji. Cilj je da visina najniže zarade u narednih nekoliko godina izjednači sa troškovima minimalne potrošačke korpe za tročlanu porodicu koji trenutno iznose 36.000 dinara.

Statistika pokazuje da su sa minimalnom cenom rada od 155 dinara po satu, srpski radnici na samom evropskom dnu. Na listi se najbolje kotiraju Australija, Luksemburg, Novi Zeland, Francuska i Holandija, gde radnik za sat zaradi sedam časova srpskog radnika.

 

M.M.

 

 

1 Comment

  1. Aleks says:

    Ostavite se već jednom minimalne potrošačke korpe i ne lažite više izmučen narod ! Zna se po evropskim standardima ( a sve usklađujemo el tako ? ) šta sve spada u potrošačku korpu !? Ovim odnosom prema narodu sutra će potrošačka korpa biti hleb i mleko .Sramota za sindikate postoje samo u nazivu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *